ЕС удължи с година безмитния украински внос

Решението е в сила от 6 юни
25 май 2023 22:45, Стела Стоянова
64
ЕС удължи с година безмитния украински внос
Снимка БГНЕС

Европейският съюз прие окончателно в четвъртък нова регулация, която ще удължи безмитния внос на украински стоки за още една година. Това стана чрез гласуване в Съвета на ЕС, след като по-рано решението беше одобрено и от Европейския парламент.

Регулацията, която влиза в сила от 6 юни, е продължение на решение, прието миналия май като знак на солидарност с воюваща Украйна, чиито възможности за износ бяха нарушени.

Приемането на решението стана въпреки възраженията на пет държави, сред които и България, че увеличения и по-евтин украински внос подбива цените на собствените им производители, които не могат да реализират продукцията си.

"С подновяването на тези мерки ЕС продължава да демонстрира своята непоколебима политическа и икономическа подкрепа за Украйна, която все още е изправена пред непредизвиканата и неоправдана военна агресия на Русия", се казва в съобщение на Съвета на ЕС, разпространено в четвъртък.

Още по темата

Безмитният внос се отнася основно до две категории продукти: плодове и зеленчуци, подлежащи на системата на входните цени, и селскостопански продукти и преработени селскостопански продукти, подлежащи на тарифни квоти.

На шести май изтичат временните забрани за внос на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчоглед, които Европейската комисия договори като компенсация за България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария.

 


 


64
Още по темата: ЕСвнос от Украйна
Още от ЕС
Почивката в Гърция поскъпва, но хотелите са със заети места
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 часа
Труповете са безплатни,разбрахме намека.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Замърсена и вредна продукция! По-добре изнесете за Русия!
44
1
 
6
 
! Отговори
Тихомир преди 5 дни
Чести Ви ЕС. Нямам нищо против членството ни в ЕС, но някак си не ми изглежда добре да не се вземат под внимание проблемите при по-бедните, до които водят взетите решения от богатите на деня. Дори в САЩ отделните щати имат сериозна независимост при вземнето на решения. Тук в ЕС каквото ти заповядат, това трябва да слушаш. Обезщетения за пострадалите няма. Няма и контрол над качеството на вноса - за сравнение в САЩ една обикновена луканка не можеш да внесеш, а тук милиони тонове храна се внесоха!
43
2
 
5
 
! Отговори
Европейски финансист преди 5 дни
И още нещо важно да си припомним как всички си писаха фалшиви едногодишни договори и не плащаха рента за минимум 30 % за обработваната земя от всеки арендатор!
42
3
 
7
 
! Отговори
Европейски финансист преди 5 дни
Земеделците след приемането ми в Европейският съюз 2007г. имаха 10 години период в който добре се развиваха и прибираха максимални печалби. Нека си припомним времената когато заплатите бяха в земеделието по 300 лева и когато рентата беше 20-30 лева на декар. Важно е да сме справедливи и да си признаем, че за едни 10-15 години станахме чорбаджии които експлоатирахме нашите работници и те бяха принудени да работят за мизерни заплати или да заминат в чужбина и напомням че пшеницата 2008г. е 360 лв.
41
0
 
16
 
! Отговори
Бай Чеп преди 5 дни
Явно ще има нов прочит на приказката "Житената питка". Пример: Житената питка не е опечена от бабата, а обратно. Питката не се е търкаляла, а е летяла и светела Всички животни бягали от нея. Само хитрата Лисана я хванала, начупила я на 5 части и я раздала на.... знаете на кого. А питката била толкова твърда, че режела даже диаманти (знаете защо). И т.н. и т.н...... Извод: каже ли ти Лисана, че трябва да ядеш безмитна питка яж, защото иначе ще има наказания.
40
1
 
19
 
! Отговори
БАНко преди 5 дни
ПОЗОРА СЕ НАТРУПВА С ОЩЕ ГОДИНА !!!
39
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Евронеофашизъм.
38
2
 
30
 
! Отговори
Вън окраинците! преди 5 дни
Бах ти наглостта! Окраинците и на скъпите хотели, сега и *** им без мита.... a европейските народи да го духат...
37
1
 
30
 
! Отговори
ЕСсср преди 5 дни
Скоро вноса на Украинско зърно ще стане задължителен за страните членки на ЕСсср!
36
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Това реално е такса върху гражданите на ЕС, за войната на американците, която те ни налагат
35
32
 
2
 
! Отговори
Ванга преди 5 дни
Расиа ке потъне , речено е и ке биде !
34
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Време е за възстание!!!!!!! Хайде народе!
33
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Следващата стъпка ще е насила да ни мобилизират на фронта да защитаваме интересите на нато. Като членуваш в престъпни съюзи и *** ще папкаш, като те черпят.
32
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Нечии стени и прозорци са пак нацапани, ама не пишат ...
31
2
 
35
 
! Отговори
това значи преди 5 дни
вземи този бонбон - ама аз не искам - нищо, вземи бонбона - ама не искам - вземи бонбона и го изяж!....благодаря, на ЕС ние сме член, но ще вземаме продукти от насила от бандитска укрия която не е член!
30
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Стига вече с тази пропаднала държава !!!!
29
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Щом искате да светите, като нощни лампички, яжте украинско зърно с обеднен уран!
28
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Същите тия Евро чиновници лишиха България от розовото и масло било отровно при положение че има розоварни от 3 века
27
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Възможността да идем до Париж и пием по едно кафе започва да излиза през носа на цяло поколение.