ЕК отворила 90 наказателни процедури за България към края на май

Шест от тях са в съдебна фаза
29
ЕК отворила 90 наказателни процедури за България към края на май
Снимка: БГНЕС

Към края на май срещу България са отворени 90 процедури за неизпълнение на задълженията, произтичащи от членството на страната ни в Европейския съюз. Това заяви Петя Василева, директор на Дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" към Министерския съвет по време на парламентарната комисия по въпросите на ЕС.

Тя обясни, че 50 от процедурите за нарушение са на етап официално уведомително писмо, 27 - на етап мотивирано становище и 13 са в досъдебна фаза.

От всички тези 90 процедури, 37 са за неуведомяване на ЕК за мерките за пълно въвеждане на директивите в срок, като 18 от тях са на етап официално уведомително писмо, 13 на мотивирано становище и 6 са в съдебна фаза, уточни тя.

Василева припомни, че Планът за действие за 2023 г. с мерките, произтичащи от членството на Република България в Европейския съюз, е основният документ за проследяване на задълженията на България като страна член на Съюза. Своевременното неизпълнение на мерки, със заложените в него срокове, е предпоставка за стартирането на процедури за неизпълнение срещу нашата страна, посочи тя.

Василева отбеляза, че за тази година са включени 194 мерки, включително и неизпълнените мерки от предходната година, които се залагат със срок за задължително изпълнение краят на януари на текущата година.

По думите ѝ мерките, които не се изпълняват в срок, са свързани с финансови, координационни, административни проблеми. Тя обясни, че в началото на годината се отчита по-висок процент на неизпълнени мерки, който впоследствие намалява.

От общо 113 мерки към края на месец април, са изпълнени 40 мерки, неизпълнените са 73, посочи Василева и уточни, че 46 от неизпълнените мерки са законопроекти, внесени в 49-ото Народно събрание.

Василева апелира приоритетно да бъдат разгледани законопроектите, свързани с европейското законодателство. Освен, че са по-безспорни, когато касаят единствено въвеждането на директиви и национални мерки по регламенти и решения, те са свързани и с неизпълнение на сроковете, предвидени в директивите, обясни тя. По думите ѝ това е предпоставка страната ни да получи в кратки срокове официални уведомителни писма от ЕК за стартиране на процедури по неизпълнение на задължения. /БТА, Елена Николова/


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ТРЕТА година ни управлява ф...а...ш...и...с....т...к...и диктатор - защо не питате него?
20
2
 
2
 
! Отговори
Който балу преди 3 месеца
Тия от ЕК са есес фашисти! Носят ни само диктатура! ВЪН ОТ БГ!
19
3
 
1
 
! Отговори
За Булекзит преди 3 месеца
Си мечтаят леваците.Накарайте поляци,чехи,словаци или румънци,да подкрепят проруска партия,да ги извади от благополучието.Ще ги целят да камъни.Това,че нашите фондове ги приватизира Боко и Доган,не значи,че Европа ни е виновна.Късия ***,ще го разбере ли?Или си харесва цирка на Цончо и късия?
18
2
 
9
 
! Отговори
Мдааа, преди 3 месеца
"партньорите ни", "нашите съюзници", "съгласуване с посолството", "евроатлантически ценности", "общностните интереси", "нашите американски приятели" и други кухи фрази и лозунги...Как е защитен в случая българския национален интерес?!?!? Имаме ли държава изобщо или сме краварска колония?!?!? Кога ще има един държавник с т0пки да каже НЕ! поне веднъж на брюкСелските зелки?!? И последно :Ще оцелеем ли като народ,ние българите с тези управляващи ни национални предатели,спуснати от посолството!!!
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимна преди 3 месеца
Булекзит
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимна преди 3 месеца
Булекзит
15
3
 
7
 
! Отговори
BULEXIT преди 3 месеца
Сега
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Наистина не разбирам какво правим в масоно-сатанински съюз, който води 90 наказателни процедури срещу българската държава??? ЕС, САЩ и НАТО ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!!!
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хи-хи! Планът за действие за 2023 г., заедно с мерките му ще трябва да го отрежем. Очевидно, по-малко задължения трябва да има! Иначе, ЕСето ще си продължавате напред и нагоре! Как е Кайли впрочем?
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да го духха ек, всяка седмица има среща със сорос. Всички ще излязат. Баламосват хората с руска крайна иначе досега всички да са излязли.
11
1
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
и защо не говорят конкретно кои фирми с какво се занимават какви пари са взелиа общи приказки от които не се разбра нищо
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ес не си изпълнява задълженията към България -- кои по-точно ? ами не знам, но имам чувството, че България има само задължения към ес, а те към нас само права и изисквания -- защо така ? Трябва да има институция, чиято работа да включва задължително отчетност и във всеки момент да може да се получи информация колко сме дали на ес и колко сме получили от тях ? Защо се крият тези неща -- а те са суперважни. От момента в който повече плащаме трябва да се готвим за излизане.
9
3
 
8
 
! Отговори
Прозд прецедент преди 3 месеца
- слаба държава
8
1
 
18
 
! Отговори
Само преди 3 месеца
Можем да почнем да броим1. Шенген2. Американски визи3..Ай нема нужда
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Та да си дойде3м на думата, щом не изпълняваме директивите на ЕС хайде на съд!!!Някой сигурно е взел пари, но това не съм аз, обаче съдените ще сме всички ние
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само 90 наказателни процедури ли сте отворили към БГ, аз си мислех, че са някаде 1000 , но явно гледате да не ни стресирате толкова :)))
5
4
 
15
 
! Отговори
мак преди 3 месеца
герб имат късмет. Отговорността е на тези след великото гербаво управление, банкянския се сдоби с имунитет, пей сърце. А ес постоянно ръфа някого, но се чудя, дали да речем във Франция са изпълнени абсолютно всички препоръки. диктаторски съюз май ще лиши Унгария от председателство, меси се навсякъде, само не в работите на най-силните, та -какъв съюз на равноправните е това?
4
1
 
10
 
! Отговори
До Благоевград преди 3 месеца
Познавам един Гощо Добруджанеца...той от държавата Добруджа ли е...?
3
1
 
8
 
! Отговори
До Анонимен преди 3 месеца
какво за Виденов?!?! стенограма на НС: ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ЕВГЕНИЙ БАКЪРДЖИЕВ: В 18,47 ч. бе съобщено, че Николай Добрев и БСП връщат мандата и че е постигнато съгласие президентът да назначи служебен кабинет, да насрочи предсрочни парламентарни избори през втората десетдневка на април.В 19,30 ч. българско време във Вашингтон Международният валутен фонд свика спешно заседание за България.ГЕОРГИ БОЖИНОВ (ДЛ, от място): И парите потекоха.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е от доносите на ДБ - Доносническа България. Може да видите ефектите от тази партия.