98% от жителите на Европа дишат токсичен въздух, в РСМ е най-тежко

Близо 30 милиона европейци живеят в райони с висока концентрация на малки частици
20 сеп 2023 18:00, Анисия Иванова
86
98% от жителите на Европа дишат токсичен въздух, в РСМ е най-тежко
Снимка: БГНЕС

Европа е изправена пред "тежка криза на общественото здраве", тъй като почти всички жители на континента живеят в райони с опасни нива на замърсяване на въздуха, установи разследване на "Гардиън".

Анализът на данните, събрани с помощта на най-съвременна методология, включваща подробни сателитни снимки и измервания от над 1400 наземни станции за мониторинг, разкрива ужасяваща картина на мръсен въздух, като 98% от хората живеят в райони с изключително вредно замърсяване с фини прахови частици, което надвишава препоръките на Световната здравна организация. Почти 2/3 живеят в райони, където качеството на въздуха е над два пъти по-високо от насоките на СЗО.

Най-тежко засегнатата страна в Европа е Северна Македония. Почти две трети от хората в страната живеят в райони, в които замърсяването на въздуха с фини прахови частици надхвърля повече от четири пъти насоките на СЗО, а в четири района замърсяването на въздуха е почти шест пъти по-високо, включително в столицата Скопие.

Източна Европа е значително по-зле от Западна Европа, с изключение на Италия, където повече от една трета от жителите на долината на река По и околните райони в северната част на страната дишат въздух, който е четири пъти по-висок от стойностите на СЗО за най-опасните частици във въздуха.

Заедно с експерти по замърсяването „Гардиън“ е изготвил интерактивна карта, разкриваща най-засегнатите райони на континента. Измерванията се отнасят до ФПЧ2,5 (фини прахови частици) - малки частици във въздуха, които се получават най-вече при изгарянето на изкопаеми горива, някои от които могат да преминат през белите дробове и да попаднат в кръвния поток, като засегнат почти всички органи в тялото. Според настоящите насоки на СЗО средногодишните концентрации на ФПЧ2,5 не трябва да надвишават 5 микрограма на кубичен метър. Новият анализ установява, че само 2% от населението на Европа живее в райони, попадащи в тази граница. Експертите твърдят, че замърсяването с ФПЧ2,5 причинява около 400 000 смъртни случая годишно на целия континент.

"Това е сериозна криза за общественото здраве", казва Роел Вермюлен, професор по епидемиология на околната среда в Университета в Утрехт, който ръководи екипа от изследователи от целия континент, събрал данните. "Това, което виждаме съвсем ясно, е, че почти всички в Европа дишат нездравословен въздух."

Почти всички жители на седем държави в Източна Европа - Сърбия, Румъния, Албания, Северна Македония, Полша, Словакия и Унгария - са с двойно по-високи стойности от насоките на СЗО.

Повече от половината от населението на Северна Македония и Сърбия живее с четири пъти по-високи стойности от тези на СЗО.

В Германия три четвърти от населението живее с повече от два пъти по-високи стойности от тези на СЗО. В Испания този процент е 49%, а във Франция - 37%.

Във Великобритания три четвърти от населението живее в райони, където експозицията е между един и два пъти по-висока от препоръчителната стойност на СЗО, а почти една четвърт - над нея.

Близо 30 милиона европейци живеят в райони с концентрация на малки частици, която е поне четири пъти по-висока от насоките на СЗО.

За разлика от тях в Швеция няма район, в който ФПЧ2,5 да достигат повече от два пъти стойността на СЗО, а някои райони в Северна Шотландия са сред малкото в Европа, които са под нея.

Експертите твърдят, че е необходимо да се предприемат спешни действия още сега. Те посочват все повече доказателства, които показват, че замърсяването на въздуха засяга почти всички органи в тялото и е свързано с огромен брой здравословни проблеми - от сърдечни и белодробни заболявания до рак и диабет, от депресия и психични заболявания до когнитивни увреждания и ниско тегло при раждане.

Едно от последните проучвания установи, че замърсяването на въздуха е причина за 1 милион мъртвородени деца годишно, а друго - че младите хора, живеещи в градовете, вече имат милиарди токсични частици от замърсяването на въздуха в сърцата си.

Някои градове в Европа като Лондон и Милано правят стъпки за справяне със замърсяването на въздуха - от въвеждането на зони със свръхниски емисии до схеми за намаляване на трафика и инициативи за ходене пеш и каране на велосипед. Но според експертите политиците трябва да действат по-спешно. Проучванията показват също, че в рамките на държавите по-бедните общности по-често живеят в райони с най-лошо замърсяване на въздуха.

Данните са събрани от учени от Университета в Утрехт, Нидерландия, и от Швейцарския институт за тропическо и обществено здраве в рамките на финансирания от ЕС проект Expanse. Те са използвали комбинация от източници - от сателитни данни с висока разделителна способност до станции за мониторинг на замърсяването и информация за земеползването, за да моделират средните годишни нива на ФПЧ2,5 в Европа през 2019 г. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мръсен е въздуха там където се изгаря твърдо гориво, например дърва и въглища. Затова в селата също е замърсено.
77
2
 
8
 
! Отговори
Факт преди 7 месеца
Делът на дизеловите автомобили в това замърсяване в България е под половин процент, но едни с промити мозъци повтарят като развален грамофон - дизела, дизела,... Лошото е, че така отклоняват вниманието от истинските замърсители и става все по-замърсено.
76
3
 
5
 
! Отговори
Сажди има ли преди 7 месеца
Дизел майна особенно нашия дизел и в нашата страна дето дизела е най-на почит всички над 20 годишни дизелаци са у нас ,дизела е сила никой не го бара.
75
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
От друга страна, "холандски учени" е равносилно на платен шарлатанин.
74
1
 
7
 
! Отговори
Пен преди 7 месеца
Добре ,че са политиците да се грижат за здравето ни ! :))) Ама не забраняват цигарите и алкохола :)))
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ние пак си дишаме чист въздух. В София никога няма мърсен въздух. Винаги е чист и даже най-чист. В Македония да дойдат тук в София да се радват на чистия въздух.
72
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
1. Да започнат масово да залесяват. 2. Да слязат от дизелите и да се качат на моторетки като във Виетнам. 3. Да започнат масово да залесяват.
71
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Идват избори. Пак негативизми за Македония.
70
5
 
5
 
! Отговори
Вълко Червенков преди 7 месеца
Това няма никакво значение. Важното е Путин да победи, да излезем от Европейския съюз и да влезем в съветския
69
4
 
8
 
! Отговори
шенген 2030 преди 7 месеца
Най-важното е, че българките са най-евтините в Европа
68
2
 
8
 
! Отговори
Гоце преди 7 месеца
Тия ще се насерът от тая македонска наденица
67
3
 
3
 
! Отговори
Ганьо украински преди 7 месеца
Е какво да правим ще го дишаме що да не го дишаме.Другият вариант е да слагаме противогазите и така.
66
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще ядете Гмо уранов хляб и ще ви мине
65
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като прочетох СЗО и статията изгуби смисъл. Препоръките на тази организация не струват нищо след като излъгаха хората за ковида. Не знам кой ще се връзва на такава пропаганда, мръсния въздух водел до диабет да бе да.
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Да допълня... -- Един сармат на Исландия, един сармат с цар бомба на Йелоустоун и да видиш как ще олекне на Земята ще като нова
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А то затва ми миришат толкова много краката и устата а уж ям чесън
62
3
 
8
 
! Отговори
Да допълня... преди 7 месеца
Човешката дейност е малка като част от зъмърсяването на въздуха. Основната причина са непрекъсната вулканична дейност в Исландия , Индонезия и други вулкани, по малко активни.Пясъчни бури вдигат пясък от пустините. В Пустинята Каракум вече 50години гори умишлено запалено газово находище .Не било ефективно за експлоатация.Борбата за чист въздух е почти невъзможна.
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Глупости, глупсоти, глуууууууупостииииии....
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
вчера минах през макетата - навсякъде гори ,къде се тровят тия не знам.А в Албания и Косово какви магистрали направили и поддържат -постоянно се мярка по някой багер отстрани Работещ и то без европейскиОТ съюз да се чуди и мае човек
59
1
 
7
 
! Отговори
A преди 7 месеца
Е, с обеднения уран нещата ще се оправят в Източна Европа