Ако ти вземат книжката в Германия: Връщаш си я с "идиотски тест"

Той има за цел да покаже, че не си опасен на пътя
2 окт 2023 17:45, Нели Христова
41
Ако ти вземат книжката в Германия: Връщаш си я с "идиотски тест"
Снимка: БГНЕС

Докато у нас се обсъждат все по-строги мерки за пияни и дрогирани шофьори, на Запад, където за война по пътищата в новините почти не се говори, строгите мерки са факт. Един такъв интересeн пример идва от Германия, съобщават от Нова Нюз. Там нарушителите на пътя с отнета книжка, могат да си я върнат, само ако преминат през медицинско-психологически преглед.

Този преглед може да бъде назначен от съда или властите, а хората я наричат "идиотски тест". Там не се тестват знанията и уменията за шофиране.

На този тест трябва да докажем, че шофираме без да сме опасни за себе си или за околните. Застрашени с отнемане на книжка са натрупалите с 8 наказателни точки. Най-честата причина да бъде препоръчван този тест е шофиране след употреба на алкохол. Този тест може да бъде препоръчан и ако има съмнение, че шофьорът има проблем с алкохола.

Между 400 и 800 евро струва процедурата по тестването, може да поскъпне и до над 1000 евро. Младите шофьори нямат право до пият дори чаша алкохол до 2 г. след взимане на книжка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
9
 
! Отговори
М.А преди 7 месеца
Тестът излиза между 5-8 000, а ако си изкарваш хляба с колата просто я губиш. Много по-сложно е отколкото го представят.
15
0
 
5
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 7 месеца
То и тук го има и се казва психотест, ако са ти взели книжката за алкохол го държиш за да вземеш пак.
14
3
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 7 месеца
А какъв тест се педвижда за руси дами, каращи в лявата лента с доста по-ниска от разрешената скорост 5 км? Енес една такава ме изнерви, но не я изпреварих. Та какви са тестовете за руси дами?
13
2
 
8
 
! Отговори
Митака преди 7 месеца
Първо кажете в Германия какъв е нормалния шофьорски изпит - 50 минути кормуване - градско, извънградско, магистрала, паралелно паркиране и т.н.
12
3
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 7 месеца
Интересното е, че навремето, когато ходих на психотест и кандидатите бяха стотици и може би хиляди, се оказа, че съм първия, решил една задача с домино докрай :) Не можех да повярвам. Тогава бяхме на изпит около 50 човека. Всички шофьори на автобуси, ТИР или таксита. Това са българските профиншофьори...или поне бяха преди 25 години.
11
1
 
11
 
! Отговори
Mitaka преди 7 месеца
Този тест е доста труден за издържане. За алкохолиците има програма, в която 1 година трябва да казваш всеки ден къде си и да си готов на внезапна проверка за алкохол, разрешено е само 2-3 седмици по време на отпуска. Ако една година не те хванат пиян ти връщат книжката. Удоволствието май беше 3000 евро ако не се лъжа.
10
1
 
7
 
! Отговори
баба Пена преди 7 месеца
Който не се опарвя така му се свалят номерата, който и така не се оправя му се свалят гумите, да кара по джанти, и накрая му се връзва колата със синджир и на оградата на мвр-то. Това требе да се заложи в новия закон за пътищата
9
0
 
15
 
! Отговори
баба Пена преди 7 месеца
Трябва да се въведе обществено полезен труд - прекопаване на градинките, поливане на цветята, премитане на улците, събиране на фасове и т.н. По време на труденето се снима и се показва в ефир как се труди за назидание на другите.
8
0
 
15
 
! Отговори
баба Пена преди 7 месеца
Че то у нас требе тест да докажеш че не си идеот, то фраш навсякъде с изперкали. Здраво преяждат с пилешко с хормони и на всеки ъгъл все се прай на миж.
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тука ако го направят няма да останат шофьори
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тук народа гледа да вземе книжка и после шапка на тояга и карат както им дойде. Я да въведат изпит всяка година и глей кво стаа!
5
0
 
2
 
! Отговори
Не си ли чел Швейк преди 7 месеца
До Учуден
4
1
 
5
 
! Отговори
Ге Чевара преди 7 месеца
До Учуден: Връщат Ви книжката.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако въведат такъв тест и в България, българина ще си спомни какво беше градски транспорт.
2
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Закривай този сегашния ЕС, всички евродепутати на тест на лъжата за корупция и да връщат заплати и 24 часа сами в стая с пресни мигранти.
1
2
 
5
 
! Отговори
Учуден преди 7 месеца
А какво става, ако Комисията реши, че сте иgиoт?