Младите напускат Лондон заради високи наеми, предлагането на имоти е ограничено

Войните в наддаването и дългите опашки за наемане на жилище вече са обичайни
20 ное 2023 22:09, Анисия Иванова
47
Младите напускат Лондон заради високи наеми, предлагането на имоти е ограничено
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Около 48% от наемателите в 20-те си години, които са сменили квартирата си, са се преместили извън столицата тази година, сочат данни на компанията за недвижими имоти Hamptons. Това се случва в момент, когато наемите рязко нарастват, като през септември са се увеличили с 16% на годишна база - увеличение, което изпреварва средния ръст от 9% в Европа. Това коментира Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Според Hamptons по-високите разходи карат все повече млади професионалисти, дори и на сравнително добре платени работни места, да напускат, което възобновява дългогодишна тенденция, която се беше променила при настъпването на Covid-19.

Съвкупност от фактори води до повишаване на наемите в града, включително повишените лихвени проценти, които вдигнаха разходите за ипотечни кредити за наемодателите и изкараха повече потенциални купувачи от пазара на недвижими имоти, създавайки по-голямо търсене на жилища под наем. Според британския сайт за наеми Spareroom през септември тази година на всеки шест души, които искат да наемат жилище, се е падало само по едно жилище - това е един от най-ограничените пазари в най-новата история. Войните в наддаването и дългите опашки за наемане на жилище станаха обичайни.

Все пак има признаци за известно намаляване на търсенето, тъй като все повече хора се преместват от града или в някои случаи решават да живеят при членове на семейството си. Според Националната статистическа служба на Великобритания броят на жителите, живеещи с родителите си в Обединеното кралство, се е увеличил с 15% през последното десетилетие.

С течение на времето влиянието на по-високите наеми вероятно ще превърне Лондон в по-малко разнообразен и по-стар град, казва Кристин Уайтхед, професор по жилищна икономика в Лондонското училище по икономика.

Разликата в разполагаемия доход между Лондон и средния за Обединеното кралство е най-високата, която някога е била по данни на Националната статистическа служба от 1997 г. насам. Средностатистическото лондонско домакинство разполага с 43% повече от средното за страната в сравнение с 22% преди повече от 25 години.

Класовата принадлежност оказва особено голямо влияние върху бъдещето на хората в Обединеното кралство, а в доклад на Goldman Sachs от миналата година подробно се описва как социалната мобилност в страната е по-лоша в сравнение с всички големи икономики в ЕС. Това засилва натиска върху компаниите да се справят с тези дисбаланси на работното място. Част от причините, поради които предприятията се затрудняват да се справят с този проблем, е липсата на данни. Според изследователската група Progress Together разбирането на вътрешните демографски данни е един от основните начини за справяне с проблема.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 5 месеца
В Англия можеш да си купиш къща на нормални цени, особено в централната област. Ако си алтав може вместо това да си купиш кутийка 50кв.м. в центъра при арабите.
28
0
 
2
 
! Отговори
е преди 5 месеца
да се пишат за украйнци и няма да имат проблеми
27
3
 
11
 
! Отговори
смисълът на живота преди 5 месеца
Да идват в България. Да ама в България живота го лишиха от смисъл . Но пък живота в България няма и нужда от никакъв смисъл.
26
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Верно ли я Англия на емигрантите им плащат хотели и не работят, а родените в Англия работят и едвам си плащат сметките?А тази статия е типичен пример как имотният сектор трябва да е държавно регулиран, защото има сериозни социални последиците, за сметка само на печалбите на едни алчни брокери
25
8
 
2
 
! Отговори
USA преди 5 месеца
здравейте вулгаристснци, ха ха
24
4
 
20
 
! Отговори
до London Calling преди 5 месеца
Викаш в Tesco храната била по-евтина и качествена от тук? ОК - отварям ти каталога, който го има online. 1 картоф. 300 грама. ЕДИН. Струва там 47 бг стотинки по днешен курс. Тук 1 КИЛОГРАМ струва 79 стотинки в наша верига магазини.. Разлика е освен цената и качеството. И на тая плюнка Англия няма подходяща почва, че да гледаш даже картофи. Но же да упражняваш свободно да практикуваш англиския си с другите англичани от Нигерия, Судан, Гамбия и т.н. Като бивши колонии имат повече права от тебе.
23
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До London Calling.Ти си или ром дето мрази България.Или си яко комплексар,ама яко.Да изписваш цели пледоарии и фермани с глупости да хвалиш черно-индииската ko4инa Лондон и да си плюеш държавата за сметка на това да хвалиш някви дето не те бръснат за 5 стотинки си болен мозък.
22
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До London calling/В Теско храната е по евтина от колкото в Булга ристан и по качественна нека ДС картелите да продължават да ге цакат у БЕГетото на Ес./Нищо ама нищо не е по евтино.Може захар и олио да са по евтини ,ако отидеш в магазина но толкоз.Всичко друго е на 7-8 пъти по високи цени от българските.60% живеят от заплата до заплата,пред банките за храна се извиват дълги опашки.Чакаш 6 месеца за преглед да те види специалист.ЮК има най високата престъпност в Европа.Лондон е един воклук
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
да бе да, идват в БГто за да работят за селяни-чорбаджии, които мислят че за 1500 миризливи лева ще ги притежават!
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Навсякъде е едно и също. Как политиците все имат, а другите нямат. Богатите са се яхнали на гърба на бедните. При нас разликите в заплащането на едно и също място стана огромно. Уж шефовете носели повече отговорност, а реално никой не я е поел при проблем. Никъде по света новия служител не взема повече от дългогодишния.
19
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Запада умира , от Лондон нищо не става..
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Напускат, защото ги владее Махараджата! Стига зааобиколки.. И там са самоубийци като в Бургас.
17
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
то там вече няма и англичани какви млади какви пет лева, сичко бело е разни българи и източна европа плюс световни мошеници перящи си парите в лондон
16
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Имам познати, живеят на село до София. Правят буркани с месо и синът им като дойде си взима за Англия - Лондон. Той е куриер, кара си колата и както казва майка му- бурканчето до него и си боцва месеце. Какъв Теско.
15
25
 
13
 
! Отговори
London Calling преди 5 месеца
23 В Теско храната е по евтина от колкото в Булга ристан и по качественна нека ДС картелите да продължават да ге цакат у БЕГетото на Ес.
14
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз в България живея на пет минути от работата ми. Ставам в 8.00 и в 8.50 тръгвам за работа.
13
5
 
26
 
! Отговори
Риши Сунак преди 5 месеца
Англия - перлата в индийската корона!
12
19
 
6
 
! Отговори
London Calling преди 5 месеца
13 Не живея извън а във Лондон мога да си позволя в Тарикатски ял апартамент в Челси да живея.Не съм визерник като нас.ГанYOвци.
11
4
 
12
 
! Отговори
Емигрант от 30г преди 5 месеца
Лондон - ***, Ню-Йорк - ***, Мюнхен пълно с аребески мятат *** на всякъде, София пълна със ***... по-мръсно от Мюнхен, на село с пушка без съседи - най -добре.
10
7
 
18
 
! Отговори
Лондончанин преди 5 месеца
Къде ги намирате такива льохмани да коментират? И като работиш в Лондон, а живееш извън него, колко ще ти струва транспортът и най-вече колко време ще пътуваш до работа и обратно? Глу.пости са наговорили.