България е сред страните в ЕС, които харчат най-малко за наука

ЕС е похарчил 352 млрд. евро за научноизследователска дейност през 2022 г.
37
България е сред страните в ЕС, които харчат най-малко за наука
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През 2022 г. ЕС е похарчил 352 милиарда евро за научноизследователска и развойна дейност, което е с 6,34 на сто повече, отколкото през предходната година (331 милиарда евро) и с 48,52 на сто повече, отколкото през 2012 г. (237 милиарда евро), отчита Евростат, предаде БТА.

Когато се разглежда интензитета на научноизследователската и развойна дейност, тоест разходите за нея като процент от брутния вътрешен продукт (БВП), данните сочат спад от 2,27 на сто през 2021 г. до 2,22 на сто през 2022 г.
Сред страните членки на ЕС четири са регистрирали интензитет на научноизследователската и развойна дейност над 3 на сто от БВП през 2022 г. Най-високият интензитет на научноизследователската и развойна дейност е отчетен в Белгия (3,44 на сто), следвана от Швеция (3,40 на сто), Австрия (3,20 на сто) и Германия (3,13 на сто).

За сметка на това в осем страни интензитетът на научноизследователската и развойна дейност е бил под 1 на сто - Румъния (0,46 на сто), Малта (0,65 на сто), Латвия (0,75 на сто), Кипър и България (с по 0,77 на сто) са регистрирали най-ниски дялове, следвани от Ирландия, Словакия и Люксембург с дялове, доближаващи се до 1 на сто.

Между 2012 и 2022 г. интензитетът на научноизследователската и развойна дейност в ЕС е нараснал с 0,14 процентни пункта. Най-голям растеж е отчетен в Белгия (1,16 процентни пункта), Гърция (0,77 процентни пункта) и Хърватия (0,69 процентни пункта).

За сметка на това интензитетът на научноизследователската и развойна дейност е намалял в осем страни. Ирландия е регистрирала спад от 0,6 процентни пункта, следвана от Финландия (-0,45 процентни пункта), Естония (-0,35 процентни пункта), Словения (-0,30 процентни пункта), Люксембург (-0,23 процентни пункта), Дания (-0,22 процентни пункта), Малта (-0,15 процентни пункта) и Франция (-0,13 процентни пункта).

Бизнес секторът продължава да изразходва най-много средства за научноизследователската и развойна дейност. През 2022 г. той е похарчил 66 на сто от общо 233 милиарда евро, следван от сектора на висшето образование (22 на сто или 76 милиарда евро), правителствения сектор (11 на сто или 37 милиарда евро) и частния неправителствен сектор (1 на сто или 5 милиарда евро).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: наукаЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Радой Ралин преди 2 месеца
Един негов ситнеж....СИТ ТОРБУХ ЗА НАУКАТА ГЛУХ! .... Отделен е въпросът ,че този търбуха е сит от кражбите на нашите пари и здраве и живот. Но....когато народът е глуповат....престъпниците са рахат.
23
3
 
2
 
! Отговори
sd преди 2 месеца
липсата на комунизъм и дядо тошо не е демокрация, а провалено комунистическо общество. демокрацията се изгражда не за стотици, а за хиляди години. по времето на проваленото комунистическо общество много учени избягаха на запад, където ИМАШЕ демокрация.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нашите министри председатели като правило са прозти хора! Да извинява само Денков!
21
1
 
3
 
! Отговори
Цветан Камелий : преди 2 месеца
Нормално! Като гледам какви пишман Сапунджи Академици са се навъдили,като проскубани съсели с пресипнал женски гласец, даже много им се плаща!
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Демократите изгониха много от умните хора от България след 1989 година, а пари демократите дават за продължаване на войната в Украйна и за рисунки на F-16, a не за наука.
19
2
 
4
 
! Отговори
НоЗатоваПък България преди 2 месеца
е на едно от първите места сред държавите, които отделят солиден процент от парите, отпуснати за наука, за да издържат паразитни структури като БАН. Имам предвид критериите, по които две поколения подред се подбират "нАучните" кадри, а в наше време виждаме как хората от тези среди вече подбират третото поколение "учЕни" от средите на близките си роднини. Не им били високи заплатите! Да де, ама им се дават като полагаема им се социална помощ, докато те мързелуват или преподават някъде на хонорар.
18
1
 
2
 
! Отговори
Itso преди 2 месеца
Българинът се образова безплатно ве еййй, безплатни книги, филми, порно, всичко е достъпно у бегето.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Комунистите избиха умните хора. Народен съд. Миро Спасов. Останаха само потомците на комунистическите изверги, които сега тровят България.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Важно е че има за F -16 .
15
6
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Отделно, туй да не е комунизма да харчи за наука. На демокрацията про'с'таци и трябват!
14
4
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
То и за про'с'тотия харчим най-малко, но пък концентрацията на про'с'таци е най- голяма. Да живее ЕС!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Георги Илиев Митев Еш па тоъ. Тизе немаш ли ора у дипутатете бе? Да та напраат чувек. докъде са и они ора?! Оти са жалваш. Кво си измислил ду сеги? Ниа сме паарасе исме са наредиле с Кирчу и Асенчу, ама тизе нема да са наредиш май.
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мутри и наука, хихихи. Парите и властта отидоха в такива и това е огромна трагедия.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На нас наука не ни трябва. Ние така или иначе всичко знаем. А и по нашите земи интелигенцията не е на почит.
10
0
 
6
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 месеца
Държава от алкохолици , дрогиращи се и хора , които нямат нищо общо с науката, дори нямат желание да творят или да се занимават с изследователска и научна работа. Единствено което правите е личното ви облагодетелстване (привилегии и влияние ) . Дори нямате и идеи за научни изследвания и развитие.
9
3
 
5
 
! Отговори
ЛГБТ+ преди 2 месеца
К'ва неука бе. Глейте ни Девкоф. Измислил е сапунчета и сеги а разбрал дека ги полват и за другу. *** тоа си а такоф.
8
2
 
1
 
! Отговори
Чобан Ходжа PhD преди 2 месеца
Е ся бива ли? Нали се пее Напред науката е слънце което без пари си Грей . За кво да се харчи държавата кат то и е чист гювеч.
7
1
 
2
 
! Отговори
ЛГБТ+ преди 2 месеца
Виа сте сал за тука бееее. Пишете да ва читеме!
6
1
 
1
 
! Отговори
ЛГБТ+ преди 2 месеца
Малийййй тиа ми истръкаа пулувинътъ азбука беее.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има вече ChatGPT, а за научната дейност може да се отсее плявата от истинските учени още сега.