Приемането на еврото качило инфлацията в Хърватия само с 0,2%

Смяната на валутата не се отразила на потребителската кошница
84
Приемането на еврото качило инфлацията в Хърватия само с 0,2%
Снимка: Pixabay

Инфлационният ефект от приемането на еврото в Хърватия е бил повишение с 0,2 процентни пункта. Паралелни изчисления на Хърватската централна банка са показвали 0,4 процентни пункта инфлационен ефект, но реално е бил двойно по-нисък, съобщи гуверньорът Борис Вуйчич пред български депутати в Народното събрание. Той участва в извънредно заседание на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната, където представя опита на Хърватия за приемане на общата европейска валута, предаде БТА.

Вуйчич посочи, че спекулациите с високите цени, свързани с присъединяването към еврозоната, идват от т.нар. "възприятие за инфлацията", което произлиза от новините и отразяването на цените по отделни стоки, но статистическото измерване на отражението върху цялата потребителска кошница идва по-късно и показва по-ниска инфлация.

"Информационната ни кампания подкани гражданите да обменят своите куни в евро още преди да влезем в еврозоната. И постигнахме 60 на сто изкупуване още преди 1 януари 2023 г.", посочи Борис Вуйчич.

Той изброи различните етапи на подготовка, предприети преди въвеждане на еврото.

Сред тях попадат мерките за информиране и защита на потребителите, правна хармонизация, техническа подготовка, за да могат касовите апарати и пос терминалите да заработят в новия режим, подготовка на правителствения сектор.

Като значима стъпка Вуйчич посочи изграждането на нов модерен трезор, достатъчно голям, за да побере изтеглените от обращение куни. Такъв не е имало и е бил необходим нов. Той е построен от армията във военна база и е отдаден под наем на Хърватската народна банка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: Хърватияевроинфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ние НЕ сме Хърватия. У нас всички, включително и чуждите вериги магазини ще надуят здраво цените. И Държавата ще си мълчи, или ще говори пълни лъжи. Знаем къде живеем.
52
24
 
4
 
! Отговори
цени на имоти преди 2 месеца
въвеждането на еврото ще свали цените на имотите в България. В момента всеки който има мръсни левове купува имоти и ще продава когато въведем еврото. И то на загуба за да си изпере парите.
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
СПЕСТЯВАМ ВЕЧЕ САМО В ЕВРО И ДОЛАРИ---ЛЕВОВЕ ХАРЧА САМО ПО КРАЙНА НЕОБХОДИМОСТ---ВСИЧКО ОСТАНАЛО ОБРЪЩАМ В ЕВРО!
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тук под 2% ли ще е?
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Емигрант Не е верно. Ако беше добре в Хървация сички щеха да бегат в евро Хървация ама нещо си стоят в бг или в Германия нали.
48
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До един обикновен чо И кое ще ползващ от еврозона като другите решават имат 99% а бг само 0,11 % от гласа.Освен това при фалити бг ще плаща и дълга на Германия и др. Ако Германия фалира и трябва да се напечати, бг пак ще скочи хиперинфлацията от еврото.
47
4
 
12
 
! Отговори
НЕ, НЕ И ПАК НЕ преди 2 месеца
Ако на 31.12.2024г. с 20 лева мога да си купя конкретни три стоки за тези пари, на 01.01.2025г. ще мога ли да си купя същите три стоки за 10,23 евро (фиксинг 1.95583)? Силно се съмнявам. Вие как мислите, м?
46
9
 
6
 
! Отговори
До един обикновен чо преди 2 месеца
Точно защото е фиксиран курса имаме всичките негативи свързани с това, а като не сме в еврозоната не можем да използваме инструментите и позитивите на еврозоната.
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Секи гледа да печели. Ако неколко хотелиеар печелат не значи че бачкаторите и народа печели. Печелат главно Германиоя и Франция от евро защото по-малките им стават на послушни колонии.
44
5
 
9
 
! Отговори
НЕ НА ЕВРОТО преди 2 месеца
Чували ли сте за задължителни минимални резерви? А за паричен мултипликатор? Знаете ли какво става, ако процента на задължителните минимални резерви падне от 12 % на 1 %, както е в Еврозоната? Знаете ли?
43
11
 
9
 
! Отговори
Емигрант преди 2 месеца
Ало копейки и разни чалга-мулци защо като еврото е лошо за Хърватия,животът в тази държава е милион пъти по-добър от вашия скотски в България,защо Хърватия е приета в Шенген въпреки,че повече от една"петилетка"след България влезе в ЕС,защо природата и не е"катастрофа"като в България,защо е предпочитана дестинация вече и за холивудските звездни милионери,защо по магистралите им не тече"ремонт на ремонта"и т.н.вие сте имитации на хомосапиенс бе какрлуковци,на вас всички други са виновни,вие светиц
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 28. Загубите на бг идват най-вече от "бесмислените" и неграмотни жители на територията.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При туризма няма полза. Виж само заплати в хотелите. Никой не иска да бачка за толкова и внасат чистачки и роби от Африка. Това е Хървация.
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До 22 "да" Хървация са туристическа колония на Австрия и Германия но нямат друга икономика. Туризма съсипва природата и при епидемии и войни фалира държавата както Гърция.
39
7
 
11
 
! Отговори
Един обикновен човен преди 2 месеца
Работя с хървати и знам положението им от първа ръка Попитайте един нормален работещ харватин дали е истина.Най-малкото, ще ви се изсмее в лицето.А понеже курсът ние фиксиран няма нужда от смяна на валутата (ние на практика сме с евро). Големите играчи ще имат полза от тази смяна. Обикновеният човек ще страда.
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Глупости Те се обиждат на Хърватска, на Хърватия не се обиждат комрад :)))
37
3
 
12
 
! Отговори
Глупости преди 2 месеца
ДА, ДА.. ГЛУ-ПОС-ТИ. Я направете една анкета по улиците на Хърватска и питайте дали влизането в Еврозоната гио е ударило по джоба, а не тези стъгмистики.
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да кажеш българския лев да не важи по свето, важи си, но явно мисирките в посолството са се насочили към еврото, сега хърватите изпитват недостатъците му :)))
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Измамиха ни , развалиха ни перфектната система от преди , не ни уважават , унижават ни , казват ни какво да ядем , какво да говорим , какво да мислим , какво да гледаме и с кой пол да си лягаме ! Социализма оства недостижима система като организация и достоен живот на обществото ! НЕДОСТИЖИМО за всички тези умници в ЕС .Ккавото и да правят всичко е във вреда на хората , не им вярвам .
34
4
 
7
 
! Отговори
До 22 "да" преди 2 месеца
Ти знаеш ли къде се намира Хърватска на картата ? Сестра ми е емигрант в Хърватска и по думите и над 80 % от хърватите са доволни от еврото ! Това е средиземноморска туристическа държава и основният приход е от туризъм, Хърватия всеки ден става все по-привлекателна дестинация не само за европейците но за цял свят ! С такъв троскот като теб г-н "22 да" е "засадена" цяла България затова е без "реколта" !