Мангал! Маймуна! Лудогорец прикрива расистски скандал

Капитанът на националния ни отбор нападнал Ели Маркес
Обновена: 14 май 2017 13:02 | 14 май 2017 12:25, Екип на Dnes.bg
60
Мангал! Маймуна! Лудогорец прикрива расистски скандал
Снимка: Gol.bg

Футболистът на Оборище Панагюрище Ели Маркес направи изявление до медиите, в което разкрива, че е бил обиждан на расистка основа от капитана на Лудогорец и националния отбор Светослав Дяков.

БТА публикува пълния текст на писмото на Ели Маркес, който е в България от 2007-ма година и е носил екипите на 10 родни отбора.

"Мангал,маймуна. Ти идваш от гората в Бразилия, да се правиш тук на човек" - това са думите на Светослав Дяков към мен на мача между Оборище и Лудогорец-2. Аз живея тук вече 10 години, семейството ми е тук - жена ми, имам две деца и много приятели!

Аз знам че има хора, които не ме харесват, но до сега никога не ми се е случвало някой да ме обиди така без аз да съм го провокирал по никакъв начин.

Искам само хората да знаят какъв човек е капитана на националния отбор на България и какъв е манталитетът му, при положение че той играе в отбор, където по-голямата част от футболистите са чужденци! Вместо да дава пример на младите момчета, които играят заедно с него, той обижда без причина, и тези обиди не бяха само към мен!

Живея в България, плащам данъци тук, семейството ми е тук и не мисля че заслужавам такова отношение. Няма значение кой какъв е ,от къде идва, преди всичко сме хора и трябва да се уважаваме както на терена, така и извън него!"

35-годишният Маркес е играл за Беласица, ЦСКА, Черно море, Славия и други.

Светослав Дяков пък отрече обвиненията, че е нападнал футболиста.

Ето и неговото изявление:

"Уважаеми привърженици на футбола, уважаеми журналисти, Тази сутрин с изумление научих, че съм главен герой в един изкуствено създаден скандал, в който освен моето име се споменава и това на уважаван колега. Изключително съм разочарован, че този изфабрикуван скандал бе тиражиран, без да ми бъде дадено правото на отговор, въпреки че винаги съм бил коректен към медиите и никога не съм отказвал интервюта и коментари в качеството ми на капитан на националния отбор и Лудогорец. Силно съм притеснен, че моята личност се използва, за да бъде опетнено името на шесткратния шампион, чиято капитанска лента нося с гордост. Държа да подчертая, че никога не съм делил хората по цвета на тяхната кожа. Градя отношенията си с колегите според техните качества и характер, а не според тяхната националност.

Конкретно за мача срещу Оборище мога да кажа, че мина в коректен тон, както от страна на противника, така и от страна на нашия отбор. Имаше 3-4 спречквания, които са напълно нормални за всяка среща. В една от тях въпросният футболист започна да ме обижда и псува пръв, а сега се изкарва безобидна жертва. Разменихме си реплики и нецензурни думи, но никога не съм го обиждал на расистка основа. Обвиненията срещу мен в расизъм звучат нелепо. Аз съм капитан на отбор, който е изграден основно от чужденци, част от които сънародници на Ели Маркес. Колегите ме познават. Имал съм конфликти на терена, но не съм си позволявал и няма да си позволя да обиждам колеги на расова основа.

За мен е чест да играя за втория отбор на Лудогорец, защото се надявам, че с моето присъствие и поведение помагам в израстването на младите футболисти, които се школуват там.

В заключение бих казал, че всичко това ми прилича на целенасочена атака с неясна цел. Но тя няма да ме разколебае мен и Лудогорец".
 

Още спортни новини четете в Gol.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
6
 
! Отговори
гого преди 6 години
тия "маймуни" бразилците са били 5 пъти световни шампиони. Всяко поколение има поне по 3-4 футболиста от най-висока класа. Така че световно известния дянков може само да се надява някога да се отърка в бразилски футбол. Нещастния пръдльо трябва да бъде изгонен от националния отбора за разпространение на расова омраза.
28
0
 
5
 
! Отговори
АЗ76 преди 6 години
насмях се на повечето коментари по темата. :)благодаря. :)
27
0
 
2
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 години
Истината е някъде там...
26
4
 
2
 
! Отговори
дидо преди 6 години
аааааааааааааа неееееееееее! никой няма право да пипва супер звездата дяков. знаете ли какво ще стане ако ядосате домуса. нееееееееееееееееееее!
25
5
 
2
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Много сте зле. А човекът има по-интелигентно излъчване от 9/10 от българите.
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКАТО ТЕ Е СРАМ, ЧЕ СИ БЪЛГАРИН, НАПАЛВАЙ КЪМ ФАВЕЛИТЕ НА МАНАУШ И РИО ДЕ ЖАНЕЙРО...АМАН ОТ КОМПЛЕКСАРИ
23
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дяков е мръсен футболист няма нужната класа и компенсира не му е за пръв път
22
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срам ме е, че съм българин,не стига, че сме по-долни и от най-долните,нестига, че се мислим за бели хора, при условие, че сме "букет" от гените на половин Ориента...ами и сме фашисти.Пркажен народ български.
21
14
 
13
 
! Отговори
None преди 6 години
Да доста е жалко, че в България подобно поведение се толерира. Пожелавам му успех и се радвам, че е решил да се установи в България.
20
10
 
15
 
! Отговори
Рибата преди 6 години
се вмирисва от главата. Домуза вместо да накаже Дяков, пише защитна пледоария.
19
8
 
4
 
! Отговори
Ludogorets преди 6 години
da me izvinqvate no dqkov si e ostanal prosto edin *** s tezi si izqvleniq. Tipichno po nashenski lyulkata na civilizaciqta
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е като в брака , когато има неуредици никога не е виновен само единия.
17
8
 
12
 
! Отговори
mayhem преди 6 години
Имат паво да ги наричат както дойде за добре ! Колко българи футболисти има ?
16
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всичко *уни,*** ,*ки,талибани,само бат ти *** свястно елитно бяло парче
15
17
 
14
 
! Отговори
Nein Rassismus Naldo преди 6 години
Е заради такива като дяков, на малкия Кристиян му дадоха второ място на евровизия!
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега кой лъже???
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Типично.
12
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато Домуса откриваше трибунаМоци построена с държавни пари и на откриването беше цялото тиквено правителство, Домуса се държа супер нагло и арогантно, като нарече журналист олиго'френ и го изгони от стадиона, защото му зададе въпрос, защо има празни места на стадиона, което си беше самата истина. Даже му каза да ходи да пита Влади Горанов колко билета са продаадени (все едно фин. министър къса билетчетата и му е подчинен на Агата)! Така че вярвам на негърчето
11
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дяков отвърна: Маркеш пръв ме напсува, а се прави на жертва
10
6
 
11
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
А дали е такаа,кой коой ще ми каже.Аз вървя по света и подсвирквам си дажее...