Година по-късно Саутгейт не иска да си спомня преживяното в София

На 14 октомври тимът му бе жертва на расистки нападки
14 окт 2020 18:32, Нели Христова
37
Година по-късно Саутгейт не иска да си спомня преживяното в София
Снимка: БГНЕС

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт сподели, че не би искал няколко отново да преживява вечер, като тази в България преди точно една година, когато тимът му стана обект на расистки скандирания от страна на феновете на Националния стадион “Васил Левски” в София.

Година по-късно Саутгейт си припомни кошмарната вечер в София.

На 14 октомври 2019 година Англия разби България с 6:0, а двубоят на два пъти бе прекъсван през първото полувреме, след като играчи на гостите се оплакаха от расистки прояви от трибуните. “Никога не искам да преживявам нещо подобно отново. През цялото време си мислех как можем да предпазим играчите. Знаехме, че нашите действия ще имат отзвук в цяла Европа, дори света, и това беше един уникален опит за нас. Опитахме се да направим възможно най-доброто, всеки има различно мнение какво означава това. Поставихме светлината върху един проблем, който е неприемлив и бяхме първият международен отбор, който прекъсна мач по тези причини”, коментира Саутгейт пред Би Би Си.

“Не бих казал, че изпитвам особена гордост от тази нощ, това не е точната дума. Мисля, че изпратихме на света един силен и позитивен знак. Мисля, че продължаваме да го правим. Задружни сме, грижим се един за друг и считаме всяка форма на дискриминация за неприемлива. Ще се опитаме да продължим нашият глас да се чува, защото се надяваме да променим нещо”, добави треньорът на Англия.

Скандалната вечер в София доведе и до сваляне на доверието към президента на БФС Борислав Михайлов от страна на премиера на България Бойко Борисов и спортния министър Красен Кралев на следващи ден, а няколко часа по-късно Михайлов, който бе начело на футболната ни централа от 2005 година, се оттегли от поста. На 11 декември тази година предстои да се проведе извънреден конгрес на БФС, на който ще бъде избран нов президент на организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя е пълен ***. Преди година го видяхме.
27
3
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Е чак пък толкоз. Пуснаха им 6 гола. Даже УЕФА трябва да ги разследва за политически натиск. А и нали Балъка ги обслужваше и им ближеше раните. Бива бива лицемерие, но като тяхното.
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 27 небелияДа де, ама ти и не само ти, се мислите за бели.
25
2
 
1
 
! Отговори
До 27 небелия преди 3 години
Тогава защо се бъркаш? Коментар 27 не се отнася до теб.
24
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До АнонименСтава кралица 1953 година, лъжльо!Доста след Хитлер, а?!?!?!?!
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има една много специфична форма на расисъм - от бели към бели, от западноевропейци към източноевропейци. В тази връзка и аз не искам да си спомням много кошмарни мачове на български отбори, при които сме били жертва на този вид расизъм. Благодарение на съдиите, разбира се.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 23Малка,малка колко да е малка на 18 год.
21
4
 
13
 
! Отговори
Расисти Англичани преди 3 години
Брекзит показва какви сте расисти.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДжордж 6
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименМи като лъжеш, защо не съобразяваш, че по времето на Хитлер, кралица не е имало, а е имало крал - Dvordv 6.Сегашната Елизабет 2 е била малка още.
18
4
 
14
 
! Отговори
Англичанин... преди 3 години
...публично и много драматично громи разсизма на други народи?Класическа комедия от най-висок клас ;)
17
8
 
4
 
! Отговори
Аз знам преди 3 години
До АнонименПравилно, българите не сме никакви бели хора, а животни, осеменявани от животни.
16
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Саутгейт да НЕ става РОб на май.м.уните, а да почва да ги убива както Англичаните убиваха не.г.ри и завзеха половин Африка до 1960 г. Тогава англичаните бяха МИЛИОНЕРИ и взимаха пари и стоки от нег.р.ите, БЕЗ да плащат.Расистите- не.г.ри и Ислямистите араби да бягат НАДАЛЕЧЕ от България и Англия..Когато не.г.ри и араби умират, България РАСТЕ.Христо Ботев и Васил Левски са убивали ТОЧНО не.г.ри- май.муни. Може да видиш снимки от Баташкото клане от 1876 г. как турци и *** уб.иват българи
15
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Саутгейт да НЕ става РОб на май.м.уните, а да почва да ги убива както Англичаните убиваха *** и завзеха половин Африка до 1960 г. Тогава англичаните бяха МИЛИОНЕРИ и взимаха пари и стоки от ***, БЕЗ да плащат.Расистите и- не.г.ри и Ислямистите араби да бягат НАДАЛЕЧЕ от България и Англия..Когато не.г.ри и араби умират, България РАСТЕ.Христо Ботев и Васил Левски са убивали ТОЧНО не.г.ри- май.м.уни. Можете да видите снимки от Баташкото клане от 1876 г. как турци и *** уб.иват бълга
14
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите сме расисити не защото сме бели хора,а защото пет века цяла Ориента ни е осеменявала и променяла генетично.Нещо, което ни дразни, но е факт - ние сме ориенталски ***.
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти виждал ли си какво правят английските фенове по техните мачове?Нашите са ангели в сравнение са англичаните.А англичаните са просто разглезении решиха да изиграят *** и да се направят на велики.
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Расистите- *** и Ислямистите араби да бягат НАДАЛЕЧЕ от Българиа и Англия..
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Да бееееее ... защото иначе по мачовете няма редовно такива изпълнения ...
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това беше един голям театър, който англичаните организираха. Платиха на продажните подуенци да го изиграят
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Живял съм години навън и въобще не ме е срам, че съм българин.Единственият ни недостатък е, че имаме комплекси, че сме нещо по-малко от останалите. Но като поживее човек вижда, че не могат да ни стъпят на малкия пръст.Българинът поне от моето поколение си знаеше историята, тия две приказки за тяхната не могат да кажат. Живи и здрави и горе главите. Колкото повече общуваме с останалия свят, толкова повече самочувствие трябва да имаме.Защото го заслужаваме.