Токсиколог: Киснете цитрусите в разтвор на хлебна сода

За да останат свежи в продължение на месеци, плодовете и зеленчуците се държат в разтвори от пестициди
1 фев 2008 13:09,
13
Токсиколог: Киснете цитрусите в разтвор на хлебна сода
Гроздето поема най-много пестициди. Снимка: Dnes.bg

Цитрусите, както и другите плодове и зеленчуци, е добре да се киснат за 10 минути в разтвор на хлебна сода (1 супена лъжица на литър).

Това посъветва доц. Татяна Вергиева, токсилог от Центъра за опазване на общественото здраве на семинар в Банкя за опасността от устойчиви органични замърсители.

Доц. Вергиева обясни, че за да останат свежи в продължение на месеци, плодовете и зеленчуците, които идват от цял свят у нас, преди наторването им се държат в разтвори от пестициди.

Пестицидите лесно могат да бъдат отмити с разтвор от хлебна сода.

Гроздето поема най -много пестициди, подчерта доц. Георгиева, а в стафидите тяхното съдържание е тройно по-голямо.

Индия все още произвежда ДДТ, а България внася фуражи от слабо развити страни, които го използват срещу маларията, каза токсиколожката.

Тя смята, че и нас ДДТ се използва „под масата“. В Македония и Испания наскоро са били открити храни, съдържащи опасно количество ДДТ.

У нас все още има складове, в които се пазят забранените пестициди, стана ясно на семинара.

Допреди няколко години такива складове с разпокъсани опаковки пестициди е имало на Околовръстното шосе, Владая, Своге.

Известно е, че пестицидите имат 50 години време на полуразпад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Даола преди 16 години
Такива съвети са много полезни. Благодаря на специалистката!Друго като не е възможно, специалистите нека да ни казват как да се предпазваме от някои вредни храни.Спомнам си, че след Чернобил специалисти посъветваха да киснем зелените салати и черешите най-малко един час във вода и после да си мием още десетина минути на течаща вода.
11
0
 
0
 
! Отговори
Бояна преди 16 години
КАкто и да анализирате-ядем си банани и портокали с отрова!То е ясно,а децата горките какви ли алергии ще развият.ТАка е,като си зарязахме нашата земя,че да не си оцапамеу ръцете с пръст и мотика.ХАк ни е!
10
0
 
0
 
! Отговори
FA преди 16 години
Нека да уточним нещо,че не видях един правилен коментар относно пестицидите.Те се делят на три класа:-инсектициди-за борба с насекоми;-хербициди-за борба с плевели;-фунгициди-за борба с гъбички. Така че,DDT си е пестицид,принадлежащ към групата на инсектицидите.
9
0
 
0
 
! Отговори
Anonymous преди 16 години
Аз мисля, че този който е писал глупостите в този сайт без да се информира най-малкото за това какво е Малария и как се третира, какво е ДДТ (инсектицид - за борба с вредителите, не Индийците ;) ), за това каква е разликата между ПЕСТИЦИД и КОНСЕРВАНТ и прочие, мда-а-а-а тази доцентка е някаква или самозвана или журналята пак са *** пейзажа както е в 99% от случаите.
8
0
 
0
 
! Отговори
ххх преди 16 години
борбата с плевелите се води с хербициди, инсектицидите са за борба с инсекти насекоми, а пестицидите са нещо съвсем друго
7
0
 
0
 
! Отговори
vv преди 16 години
Ако докторката наистина е казала това, което тъпите *** препредават, трябва да си скъса дипломата публично пре ВУЗ-а, който е завършила.
6
0
 
0
 
! Отговори
Bs преди 16 години
Prez 60-te godini masovo se izpolzva6e DDT u nas.Moje bi i zatova ima tolkova mnogo rakovi zabolqvaniq.
5
0
 
0
 
! Отговори
Dr_Doolittle преди 16 години
За сведение на лаиците , пестицидите са средства за борба със плевелите , а цитирания ДДТ е ИНСЕКТИЦИД. И не е ясно дали доцентката така се е исказала или журналистите на принципа на разваления телефон я цитират грешно. Не исключвам и първото защото в така наречения Център за опазване на общественото здраве - бившия Институт по Хигиена има много другарки и другари от съветската школа а ако им видите дисертациите и 'развойната дейност' ще помислите ,че четете фейлетон.
4
0
 
0
 
! Отговори
OldOne преди 16 години
Пестицидите убиват насекоми. Например маларийни комари...
3
0
 
0
 
! Отговори
xxx преди 16 години
Пръскат с него.
2
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
"Индия все още произвежда ДДТ, а България внася фуражи от слабо развити страни, които го използват срещу маларията, " - интересно как ли се използва ДДТ срещу малария? Дават на болните за да ги умъртвят по-бързо ли?
1
0
 
0
 
! Отговори
- - преди 16 години
kolko li takiva produkti qdem,a i nie ne znaem!