Умните повече ги тегли към наркотици

Хората с висок IQ два пъти по-често пробват опиати
Обновена: 17 ное 2011 11:44 | 17 ное 2011 11:43,
76
Умните повече ги тегли към наркотици
Снимка: Reuters

Смята се, че високоинтелигентният човек никога не посяга към наркотици и води здравословен начин на живот – не пуши и спазва рационален хранителен режим. Но водещият изследовател от научния център към Университета в Кардиф Джемс Уайт не е съгласен с това мнение. Той казва, че напротив – хората с висок IQ повече са подложени на съблазните да пробват наркотик и към 30-ата година вече са запознати с марихуаната, с амфетамините, дори с кокаина.

Учените от Университета в Кардиф провели мащабно изследване, започнало още през 1970 г. В него са взели участие над 8000 души. Експериментът протичал буквално в реално време. Неговата цел била да се проследи как с времето се развива наркотичната зависимост и да се изясни с какво може да е свързано това.

Участниците още на 5-10 години, когато започнал експериментът, преминали тест за IQ. А след това информацията постъпвала от лекуващите ги лекари и от собствени признания, отнасящи се за употребата на наркотици. Изследователите се заинтересували от показателите им във възрастта 16 и 30 г.

Резултатите поразили учените. Децата, които прекрасно се представили на теста на 5 и 10 г., показвайки високо ниво на интелект, на 16 опитвали леки наркотици. А на 30 всеки трети мъж (35,4%) с висок IQ е опитвал да пуши марихуана, докато жените с добри интелектуални показатели по-малко се поддавали на съблазънта. Сред тях само 15,9% са опитвали наркотик. Така се изяснило, че 8,6% от мъжете и 3,6% от жените са употребявали кокаин. В задачите на изследването не влизало определяне на честотата на прием на опиати, важно било да се фиксира самият факт.

В сравнение със своите връстници, които не преминали теста по IQ преди години, интелектуално развитите мъже били два пъти по-склонни към употребата на амфетамини. С 65% по-голяма е при тях вероятността те да се пристрастят към екстази и с 57% – че ще опитат едновременно няколко вида наркотици.

Жените, които на 5 години показали добри резултати при теста, на 30 г. били два пъти по-склонни към употреба на марихуана и кокаин от техните връстнички с нисък IQ.

Причината за тази неочаквана закономерност проф. Уайт намира в това, че хората с висок интелектуален коефициент са по-открити към новия опит. Те по-често искат "да опитат всичко в живота". Но, подчертава изследователят, това е все още една от теориите, обясняващи това явление. Другите вероятно ще се появят, когато този феномен бъде изучен подробно.

Учените от Уралската държавна медицинска академия пък припомнят, че са разработили препарат, който помага в борбата с наркотичната зависимост. Ваксината неутрализира действието на наркотика, затова човек не получава никакъв ефект от употребата му и може да се откаже от него завинаги.

"Може да се направи ваксина както против морбили – принципът е същият. Да се създаде група антитела в организма и когато наркотикът постъпи, тези антитела ще се свързват с него и ще го извеждат без промяна в организма", пояснява пред Утро.ру изпълнителният директор на фармацевтичния клъстер Александър Петров, като отбелязва, че идеята да се създаде такова средство се е появила още преди пет години.

А ето че британски учени изясняват, че модифицираните форми на модния сред младежите наркотик екстази са ефективни при лечение на левкемия, лимфоми и миелом. Още преди шест години изследователи открили, че раковите клетки по химически състав са много сходни с някои психотропни вещества. Те в частност влизат в състава на таблетките за понижаване на теглото, антидипресанта Прозак и различни амфетамини.

В хода на по-нататъшни изпитания учените от Университета в Бирмингам изяснили, че производните на MDMA, широко известно като екстази, са способни да унищожават раковите клетки.

"Това е огромна крачка по пътя към създаването на лекарство срещу рак. Не искаме да даваме лъжлива надежда на хората, но резултатите от това изследване откриват възможности за подобрение на лечението в близките години", казва проф. Джон Гордън от Школата към университета по имунология и инфекции в Университета в Бирмингам.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
11
 
! Отговори
ACID (до 75) преди 12 години
Грешиш. Пуша почти всеки ден. Студент съм, 4-та година в Техническия Университет, бачкам и уча, обичам вечер като се прибера да се отпусна и да смъкна напрежението. Не пуша цигари и не пия. Ако злоупотребяваш е нормално да ти прави мозъка на желе, не си мисли, че при алкохола е по-различно. Не мисля, че съм престъпник и не мисля, че деградирам. А защо е забранена ли? Човече нямам достатъчно символи, а и се уморих да обяснявам на промити хора, които не са прочели нищо, а вярват на медии.
74
3
 
2
 
! Отговори
до ACID преди 12 години
Казвам, че доста тревоманчета започват и цигари за затапака, а не че цигарите се започват от тревата. Тия 90% откъде ги изкара, едва ли от личен опит?! Подчертавам отново, че говоря за сериозен прием (всеки ден), а не за 5 "дърпания" през живота. И двамата знаем, че не си козил сериозно никога, щото щеше да знаеш, че ти прави психиката на желе. Що цигарите и алкохола са законни, а тревата не е? Защото е безобидна, щото няма нищо общо с наркотик или щото българите сме по-*** от холандците?
73
1
 
7
 
! Отговори
перник преди 12 години
добра реклама !! 1:0 за диларите
72
1
 
5
 
! Отговори
ACID (до 62) преди 12 години
Никога през живота си не съм чел толкова глупости, побрани в един коментар. Цигарите се започват от комплекси, от това да изглеждаш по-готин, а не от тревата. ФАКТ е, че хората, които пушат и двете, 90% от тях първо са започнали тютюна. Това, че я слагат под общ знаменател с по-сериозните наркотици, я прави трамплин за глупавите тинейджъри. Сами сме си го създали този трамплин! Ако се водя по твоята логика, в Холандия половината от населението трябва вече да е на амфет или хероин?
71
1
 
5
 
! Отговори
jorutz преди 12 години
NE ZNAM DALI UMNITE IMAT SKLONNOST KUM PSIHOTROPNI VESHTESTVA NO OPREDELENO DROGATA NE E ZA GLUPAVI HORA.
70
1
 
2
 
! Отговори
Аристотел преди 12 години
В Америка отдавна е практика обучени учени да взимат наркотици с цел по-добра работа на мозъка, но това не означава, че масово трябва да се използват за кеф.
69
1
 
9
 
! Отговори
ха-ха-ха... преди 12 години
Да включат в СВ-тата въпрос - употребявате ли наркотици?
68
2
 
4
 
! Отговори
до проф. Уайт преди 12 години
Прав сте, но сте страшно ***! Умните, и най-вече интелигентни хора /зощото са различни понятия/ изпитват ужас от действителността, сътворена от посредствените хора, които са масата и съответно избират "бягството от действителността".А от друга страна опиатите стимулират творческия процес, остава въпросът колко интелигентни са музиканти, художници и певци.Доста тъпо изследване и още по-*** изводи. Философия и социология липсват тук, всичко се тегли на кило - типично по западен модел
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интелигентните хора са по-4увствителни и са мн податливи,но има и много ***,които използват наркотици...абе общо взето наркотиците НЕ ПРОЩАВАТ!
66
4
 
13
 
! Отговори
да бе да преди 12 години
Умните пробват наркотици, а по-умните не ...
65
2
 
7
 
! Отговори
е, преди 12 години
При всеки яовек независимо от неговото IQ на едното му рамо стои ангела а на другото дявола. Кого ще послуша избора е право на всеки човек той зависи от самия човек без никаква връзка с неговото IQ.
64
2
 
19
 
! Отговори
boqn4o преди 12 години
Това винаги съм го вярвал, че е така и ето, че излиза наяве. Затова тъпите чалгари по чалготеките пият селска водка и се мислят за велики, никога не употребявали "наркотици" като трева. Колко пъти от някъв *** селянин съм чувал: "Дай да си пием тук, с други неща да не се занимаваме, вредни са". Само че истинският бич за българина е алкохола, а не тревата.
63
4
 
8
 
! Отговори
do 62 преди 12 години
*** фуражка *** си смени мъжката прашка!
62
4
 
13
 
! Отговори
лош преди 12 години
колко е абсурдно всичко - да поркаш ракий и уискита всеки ден е нормално,от тях нито рак се хваща, нито си *** дроба,нито ставаш агресивен и ръгаш непознати с ножове и т.н! Но представи си да скъсаш някоя марихуанка и да си завиеш един масур и вече си асоциален и закъсал наркоман,преследван от закона!Същия този закон ми забранява да си отглеждам въпросното разстение дадено ми от Господ, а стимулира консумацията на алкохол,произведен в някоя американска фабрика или наш си винзавод!
61
14
 
4
 
! Отговори
до 55 преди 12 години
Ти може да си информиран, колега, ама реалността ти бяга. Това, което сериозният прием на трева прави с теб, нито алкохола, нито цигарите, дори и заедно, не могат да ти направят. Тревата е много успешен трамплин за всички по-сериозни наркотици, дори е трамплин за цигари. Доста тревомани са започнали първо качак, а след това чак цигари и всичко останало. Статистики за убитите от цигари или качак са като ПТП-тата при мъжете > ПТП-тата при жените - куца.. и с двата крака.
60
8
 
2
 
! Отговори
барри преди 12 години
На мен преди време, докато учех, ми направиха един от тестовете за интелигентност на Менса. Изкарах 44 от 46 възможни точки, ако не ме лъже паметта. Следващият в класирането колега беше с 36 точки. Никога не съм бил напушван. Като видя наркомани, веднага ги познавам обаче. Гадна *** са.
59
2
 
4
 
! Отговори
Lostov преди 12 години
НОМЕР 55 ACID ГО КАЗА МНОГО ДОБРЕ...
58
1
 
4
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Въпросните учени, както и автора сигурно не са и помирисвали наркотик.... /според статията де/
57
1
 
2
 
! Отговори
toni преди 12 години
ami da. umnite iskame da opitame ot vsi4ko ot jivota :]
56
2
 
8
 
! Отговори
винце преди 12 години
Има разлика между наркоман и това да пробваш. А лично аз предпочитам тревата пред алкохола, като говорим за няколко пъти годишно, Отпускаш се, имаш приятни мисли, въображението ти се отваря, добре ти е, контактен си - перфектното състояние за "сред хора".