Предменструалният синдром - мит ли е?

Промените в настроението може да не се дължат на синдромa
29 окт 2012 12:21,
4
Предменструалният синдром - мит ли е?
източник: Reuters

Промените в настроението, свързани с предменструалния синдром (ПМС), може да се окажат мит, според нов научен доклад.

За да разберат дали има достатъчно доказателства, които да свързват емоционалното състояние с особения период от месеца, екип от учени провежда преглед на проучвания по темата.
 
Значителна част от тях не откриват такава връзка. 40% от общо 47 анализирани проучвания показват, че предменструалният синдром не е причина за промяна в настроението на жената.
 
Почти 9% от проучванията откриват, че жените са с нарушен тонус в определен момент от месеца, но това не е свързано с менструалния цикъл.
 
Някои експерти установяват, че настроението на жените се влошава по време на предменструален синдром, но също така и в други периоди от месеца. 
 
Според новия доклад само 15% от проучванията откриват връзка между негативните настроения и предменструалната фаза.
 
Пременструалният синдром обикновено се свързва с проява на раздразнителност, рязка смяна на настроенията, силна емоционалност, склонност към депресивни състояния, както и физически симптоми като подуване на корема, напрегнатост на гърдите. Симптомите обикновено се появяват няколко дни преди менструация и то комбинирани. 
 
Предменструалният синдром се наблюдава обикновено между 20- и 40-годишна възраст. Смята се, че всяка трета от четири жени страда от него, под една или друга форма.
 
Експертите обаче са скептично настроени към идеята, че всяка емоционалност и лошо настроение при жените може да е свързано с репродуктивната функция.
 
„Когато една жена е разстроена, често една от първите й мисли е, че това вероятно се дължи на предменструален синдром, вместо да се замисли за състоянието на физическото си здраве, дали не е под прекален стрес и напрежение и има ли нужда от социална подкрепа.“, подчертава ръководителят на проучването д-р Сара Романс от Университета на Отаго в Нова Зеландия.
 
Резултатите са публикувани в сп. Gender Medicine.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Яко преди 11 години
Питайте Тиквата... той знае всичко... от личен опит...
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подобни "статистики" се надяват, че преписаното оттук-оттам, изглежда много научно и много сериозно.Всяка жена страда от ПМС.Такава е природата.
2
1
 
2
 
! Отговори
СФ преди 11 години
"Смята се, че всяка трета от четири жени страда от него, под една или друга форма.":D няма такава глупост написана... Защо точно всяка трета от четири? Не може ли всяка първа, втора или четвъра? Какво и е точно на всяка трета?
1
0
 
2
 
! Отговори
Бахура преди 11 години
да бе, мит. Това е апокалипсиса!