Да си акушерка не е просто професия

Споделя Елена Василева пред Puls.bg
22 яну 2014 15:09, Румяна Тасева
0
Да си акушерка не е просто професия
Източник: Личен архив

По професия Елена Василева е акушерка. Завършила e класа на проф. Богдан Налбански в Медицинския университет в София. Има дългогодишна практика на територията на родилна зала в УАГБ "Майчин дом" – София.

През 2003 г. създава едно от първите училища за родители МА-МА. 

- Елена, Вие по професия сте акушерка. Помня Ви като човек, който „гори“ в работата си. В същото време не практикувате в родилната зала. За съжаление, Вашият случай не е единичен. Какво според Вас принуждава толкова акушерки да оставят професията, която са избрали за свое призвание?

Да си акушерка не е просто професия. Всеки, който е имал привилегията да се докосне до новия живот в неговата съвършена чистота остава заразен завинаги от онова специално чувство на възторг от акушерската професия. За съжаление, обаче, да си акушерка в България не е само емоционално предизвикателство. Статутът на акушерката към днешна дата е силно неопределен, несравним с професионалната позиция на колегите ни от европейските държави. Лошо е и заплащането на фона на огромните отговорност и умора. Вероятно това са част от причините за оголването на позициите. Или, поне, това са част от моите лични причини да погледна към акушерството от друг ъгъл, също достатъчно значим – предродилната подготовка, която провеждам в училище Ма-ма вече 11 години. Но независимо, че отдавна не съм в родилната зала, аз сънувам раждания, бебета и благодарни очи. И мисля, че така ще бъде още много дълго...

- Когато споменаваме проблема за недостиг на акушерки, обикновено имаме предвид само българската действителност. Недостигът на акушерки проблем само на българското здравеопазване ли е или не? Може ли да се говори за криза в професията в Европа и света въобще и ако да, на какво според Вас се дължи това?

Честно казано, не разполагам с официални данни за това дали има недостиг на акушерки в Европа. Знам само, че тези, с които съм контактувала работят професията си с гордост и чувство за значимост – категории малко размити в българската действителност. Присъствала съм на няколко международни акушерски конференции, където от споделения опит разбирам, че колегите ми имат право на частна практика в болнична и доболнична дейност, получават добро възнаграждение и са добре поставени в обществото. Надявам се, един ден и у нас да работиш като акушерка да означава всичко това, което споменах. И тук – едно добро събитие за всички: през 2012 г. се създаде Алианс на българските акушерки, чиято основна амбиция е да се промени статутът на акушерката, приравнявайки възможностите за упражняване на професията с тези на колегите ни от Европейския съюз. Алианс на българските акушерки се подкрепя силно както от неправителствени организации в България, така и от европейски професионални структури.

 

Цялото интервю може да намерите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари