Мъжка менопауза - какво е характерно?

Какво се случва през този период?
17 яну 2016 23:00, Eкип на Puls.bg
11
Мъжка менопауза - какво е характерно?
Източник: Reuters, архив

1. Какво е мъжката менопауза?

 Често се говори за менопауза при жените, но както при тях подобно такова явление се наблюдва и при мъжете. Понятието “мъжки климактериум“ се е появило през 1939 г. То е крайно неточно, тъй като мъжката полова функция не е подложена на рязко отпадане, както при жените. С подобен характер е и понятието “менопауза при мъже“. По-издържано е понятието “андропауза“, но то също е било често оспорвано, тъй като при мъжете не се касае за “пауза“ в истинския смисъл на думата. В последните 5-6 години се е наложило елегантното понятие PADAM = частичен недостиг на андрогени при стареещия мъж. Напоследък се появи и понятието “андропения”.

2. Какво се случва при андропаузата?

Днес се смята, че основните хормонални промени, отговорни за андропаузата при мъжете, са постепенното спадане серумните нива на тестостерона и растежния хормон, СТХ (соматотропен хормон) . Тестостероновият недостиг се съпровожда от редица симптоми като импотенция, слабост, нарушения на паметта и остеопороза. Между 40- и 70-годишна възраст мъжете губят средно 6 до 10 кг мускулна маса, 15 % от костната си маса и около 4-5 cm от ръста си.

Днес част от тези описани възрастови изменения се свързват и с частичния дефицит на растежен хормон - намалена мускулна сила, подтиснатост, склонност към затлъстяване, намалена костна маса, по-висок коронарен риск.

Още за мъжката менопауза може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
23
 
! Отговори
До 7 преди 8 години
Браво на теб, блазе й на жена ти.Все така да я карате.
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Питайте Рада и Пастирката.
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В този студ вчера само вътре вкъщи с жената. Седем пъти я прослушах, а вече съм на 38 г.
3
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тя настъпва когато седиш с една жена бутилка ракия и салата и по някое време сеусещаш, че погледа ти е прикован в буитилката а не в жената.
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До дедо НафарфорийТи не знаеш, но бат Минку е точно в такъв период. затова пише тук небивалици.
1
4
 
40
 
! Отговори
Дофтор преди 8 години
Мъжката менопауза е същото, като мъжката менструация, мъжката бременност и мъжкия аборт - все неща, които никой мъж няма да има, колкото и операции за смяна на пола да си направи.