Защо очите се увреждат от слънцето?

И защо слънчевите очила не са само моден аксесоар...
28 юни 2016 10:07, Eкип на Puls.bg
6
Защо очите се увреждат от слънцето?
Източник: Reuters
Всеки човек обича в дадени граници слънцето. Лятото е един от любимите сезони, защото тогава има най-много слънце. Малко хора обаче се замислят за вредната страна на слънчевите лъчи. В медиите постоянно се алармира да се предпазва кожата със съответните продукти, защото пораженията могат да са необратими. Недостатъчно вимание обаче се обръща на влиянието на слънчевите лъчи върху очите, а то е също толкова важно. Разликата е, че ако през пролетта, есента и зимата кожата ни е покрита и защитена от дрехите, то очите ни са непрекъснато изложени на слънчевата светлина. Това налага и целогодишното им предпазване.
 
Ултравиолетовите (UV) лъчи могат да увредят чувствителните клетки в очите и да причинят нарушение на зрението. Разбира се, трудно е постоянно да ходим със слънчеви очила, за да не допускаме вредните UV лъчи да стигнат до очите ни. Все пак е доказано, че ефектът на слънчевата светлина се изразява в повишаване на риска от развитие на различни заболявания на очите. Едно от най-честите е катаракта или перде на очите.
 
Ултравиолетовите лъчи биват три вида - UVA, UVB, UVC: 
 
  • Най-увреждащи са UVC, но за щастие те не достигат земната повърхност, защото се абсорбират още в атмосферата.
  • Установено е, че UVB лъчите са тясно свързани със следните очни заболявания - фотокератит (като слънчево изгаряне на роговицата); катаракта; форма на рак, засягащ конюнктивата и др.
  • Въпреки че е доказано, че UVA увреждат ретината, много малка част от тях достигат до нея.

Ефектът на слънцето върху очите се забелязва след години, но има и случаи, когато увреждането се появява в кратки срокове - фотокератит, фотоконюнктивит и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слънчеви очила са необходими за хора, които не живеят на подходящите за тях географски ширини. Тези, които са със светли очи, нямат нужното количество предпазващо вещество. От друга страна, силната светлина е предпоставка за здраво зрение. Който стои в стая дълго време, е със слаби адаптивни способности, даже да е на лампа. Знам го от опит и от очен лекар. При желание, човек може да предотврати носенето на очила при правилен режим на живот /освен ако не е с увреждане, различно от диоптрите/
4
1
 
0
 
! Отговори
asd преди 7 години
До даТочно очила с диоптри слагат за да са модерни :)
3
3
 
2
 
! Отговори
да преди 7 години
Глезотия са, защото човек се изнежва по този начин. Баба ти, само слънчеви очила е носила. Я погледнете колко млади хора слагат очила с дипоптри само, за да са "модерни" ?
2
5
 
4
 
! Отговори
Вичо преди 7 години
Очите трябва много да се пазят. Очилата са не само за слънце, но и за вятър, който носи всякакви песъчинки из мърлявите ни градове, и ги забива в очите.Само *** смятат слънчевите очила за глезотия.
1
4
 
12
 
! Отговори
xa преди 7 години
Да бе... Природата е създала механизъм за предпазване от тях. Стига с тези реклами. Виждали ли сте кучета, котки, птици, зайци, вълци, мечки и други със слънчеви очила ? По тази логика гореизброените трябва да са ослепяли.