Как действа страхът?

Режим "бий се или бягай"
3 яну 2017 20:54,
0
Как действа страхът?
Източник: Reuters, архив

Когато попаднем в ситуация, в която „ножът опре до кокала“, тялото ни активира режим „бий се или бягай“ (fight or flight response). Това е психологически процес, при който хипоталамусът задейства две системи – симпатиковата нервна система и кортикалната част на надбъбречната жлеза.

Симпатиковата нервна система използва нервни пътища, а кортикалната използва кръвта. Комбинираният ефект от тези две системи провокира тялото ни да навлезе във вече споменатия режим.

Реакциите, предизвикани в организма ни в тази ситуация, го поставят в състояние на обща напрегнатост и инстинкт за сражение. Чувстваме се по-стегнати и нащрек, очаквайки задаваща се опасност.

Симпатиковата нервна система изпраща импулси към жлезите и гладките мускули, задавайки на медулата на надбъбречната жлеза да освободи епинефрин (адреналин) и норепинефрин (норадреналин) в кръвния поток. Най-общо казано, това са хормоните на стреса, които предизвикват някои промени в организма, сред които повишаване на сърдечната честота и кръвното налягане. 

Паралелно с това в тялото ни се случват още редица процеси, които предизвикват освобождаването на още около над 30 различни хормона, които ни подготвят да се справим с евентуалната заплаха.

Още за начина, по който страхът действа, заедно с видео по темата, може да научите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари