Апендиксът – резервоар за съхранение на полезни чревни бактерии

Оказва се, че органът има своята роля
13 яну 2017 21:45,
3
Апендиксът – резервоар за съхранение на полезни чревни бактерии
Източник: Reuters, архив

Апендиксът е по-важен, отколкото се смяташе досега, твърдят изследователи. 

От дълго време смятана за безполезна, "тясната торбичка" е сред най-често отстраняваните органи. Причината за това е склонността да се възпалява и разкъсва, което носи потенциален риск за развитие на сепсис. 

Според данните на ново проучване правилно функциониращият апендикс може да бъде ключов резервоар за съхранение на полезните чревни бактерии. Специалистите смятат, че органът е еволюирал по начин, за да се развива повече и повече лимфна тъкан. Така се стимулира растежа на полезните чревни батерии. 

Специалистите предупреждават, че откритията може да имат по-голямо значение, отколкото предполагаме, тъй като все още знаем твърде малко за начина, по който чревните бактерии се отразяват на цялостното ни здравословно състояние. 

Повече от 500 видове бозайници имат апендикс, в това число зайците и човекоподобните маймуни. Повечето от тях използват органа като част от храносмилателната им система.

Досега не е имало ясно обяснение на въпроса, защо хората имаме апендикс. Тъй като ние еволюираме, апендиксът продължава да се адаптира. 

За да изследват органа, американските специалисти от Аризона, заедно с международен изследователски екип, проследяват еволюцията на 533 вида бозайници, които имат апендикс. Така се очертава начина, по който всеки апендикс се променя с течение на времето.

Учудващо е, че той почти никога не изчезва, което според специалистите доказва, че има някаква функция. 

Те установяват, че сред видовете, които имат апендикс, се наблюдават и по-високи концентрации на лимфоидна тъкан, които са от ключово значение за имунната система. 

Лимфоидната тъкан може и да стимулира и растежа на някои видове полезни чревни бактерии, което предоставя допълнителни доказателства в подкрепа на твърдението, че апендиксът може да служи за склад на „добрите“ чревни бактерии. 

В заключение специалистите посочват, че апендиксът не е еволюирал самостоятелно, а като част от по-голяма група органи, се посочва още в DailyMail.

Още полезна информация може да намерите в рубриката „Акценти“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
11 преди 7 години
Туй колко пъти ша го пускате?
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еййй,открихте топлата вода. Това го знае всяка баба на село и всеки овчар. Казва се сирище и бозайниците го използват за заразяване на храната с бактерии. Най-ясно е изразено при малките агнета , за превръщането на майчиното мляко в усвоими от организма вещества.