Кинезитерапия за връзки в колянна става

Терапия за колянните връзки се прави преди и след операция
9 фев 2017 22:03, Eкип на Puls.bg
0
Кинезитерапия за връзки в колянна става
Източник: Reuters, архив

Колянната става се състои от бедрена кост (фемур, femur), голямопищялна кост (тибия, tibia) и капачка (патела, patella). Между бедрената кост и голямопищялната кост се намират две хрущялни пластини, наричани менискуси. Тяхната роля е да абсорбират натоварването между двете кости и предпазват ставния хрущял. Те също така подобряват стабилността в ставата чрез подобряване конгруентността между бедрената кост и голямопищялната кост. 

Предната кръстна връзка (ACL - anterior cruciate ligament) е една от четирите важни връзки, лигаменти в колянната става. Тя свързва тибията и фемура. Основната функция на връзката е да осигурява стабилност като не допуска преместването напред (предната транслация) на тибията напред спрямо фемура, както и контрол на ротационните движения на тибията спрямо фемура.
 
Важно от анатомична и биомеханична гледна точка е наличието на рецептори в самата връзка, които дават обратна информация (фиидбек, feedback) на мозъка на човек за положението на структурите на колянната става. Съответно, когато тези рецептори се активират, се подава информация на главния мозък, който от своя страна активира мускули в областта за осигуряване на стабилност в колянната става. Кръвоснабдяването на лигаментите в човешкото тяло, сравнено с други тъкани е значително намалено, като по-добро е в зоната на залавните им места за костта, отколкото в средната им част. 
 
Механизмите на една травма са основно 2 вида. При единия се касае за появата на ножични (и/или ротационни) сили, които увреждат, скъсват колянната връзка. Например при тичане, когато рязко се намали скоростта на тичането и в същото време се промени рязко посоката на бягане или при директен удар, който да провокира подобни ножични сили, при спортове като футбол, ръгби и др. Вторият механизъм е силна контракция на бедрения мускул и недостатъчна едновременна контракция на мускулите сгъвачи в коляното в крайните обеми на разгъването (от 0 до 30 градуса) на колянната става. Например при приземяване от скок или при допълнителна сила приложена отпред на хиперекстензирано коляно – например удар.
 
Скъсването на предната кръстна връзка води до епизоди на изразена нестабилност в колянната става, особено при двигателни активности като скачане или бърза смяна на посока при ходене. Често повтарящи се епизоди на провокоация на нестабилност в коляното могат да доведат до увреда на менискусите и преждевременна дегенерация на ставния хрущял. Естествено, това не става за няколко дни.
 
Скъсването (руптура) на предна кръстна връзка невинаги означава операция. Много често пациенти с увредена предна кръстна връзка избират варианта на възстановителна рехабилитационна програма, включваща специализирани техники и упражнения, водещи до подобряване на проприорецепцията и стабилността в коляното.
 
Ако пациентът избере операция за реконструкция на скъсаната предна връзка...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари