Гоним пролетните алергии с червен лук

14 апр 2017 10:50, Eкип на Puls.bg
1
Гоним пролетните алергии с червен лук
Reuters

Настъпването на пролетта и очакваното затопляне на времето са дар за едни и бич за други – близо 10% от българите страдат от пролетни алергии или астма с алергичен компонент. 

Тези състояния се обострят поради наличието на полен – фина прахова субстанция, съдържащи микроскопични зрънца, отделени от мъжките цветове на множество растения. Те пренасят мъжките гамети, необходими за оплождането на женските цветове и се разпространяват чрез вятър, насекоми и други животни. 

Намиращи се във въздуха полените могат да бъдат вдишани от човек и да бъдат разпознати като потенциално опасни, инвазивни вредители от имунната система, която свръхреагира и води до проявата на течащ или запушен нос, сълзене, сърбежи, обриви, кихане, кашляне, задух, тежка умора, а при по-тежки случаи дори до анафилактичен шок.

Докато през лятото се срещат най-много тревни полени, а през есента – плевелни, пролетният въздух е наситен с дървесни полени, особено концентрирани в близост до цъфтящи дървета. Ограничаване на досега с полен и приема на антихистамини и други противоалергични лекарства е задължителен за някои хора. Уви, ефективността на повечето антихистамини варира при различните хора. За щастие, съществуват и домашни лекове, които могат да подсилят действието на антихистамините и да доведат до по-бързо и дълготрайно облекчаване на симптомите.

Един от тях е ефективен и лесен – приемане на лучена вода. Лукът съдържа водоразтворимото съединение квертицин – вещество с доказани ефекти за понижаването на хистамина, произведен от тялото. Хистаминът е органично съединение с ключова роля в задействането на имунологични възпалителни процеси. Антихистаминовите лекарствени средства потискат функцията му, а допълнителния квертицин, поет от тялото може силно да подсили и подобри тяхното действие.

Освен че потиска възпалителните процеси, последващи алергичната реакция към полени, квертицинът има и свойствата на бронходилататор – съединение разширяващо най-малките въздухоносни пътища за облекчаване на дишането.

Още за свойствата на червения лук при алергии четете в Puls.bg


1
Още от
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
дядови преди 1 година
Поредната реклама на червен лук (2 пъти по скъп от белия) !?

Идеи за опушени цветове за брюнетки (галерия)
Идеи за опушени цветове за брюнетки (галерия)

Идеи за опушени цветове за брюнетки (галерия)

Фъншуй съвети за здраве и благополучие
Фъншуй съвети за здраве и благополучие

Фъншуй съвети за здраве и благополучие