Стресът ни носи хормонален дисбаланс

Има връзка между стрес, тревожност и хормони
15 апр 2017 17:39,
1
Стресът ни носи хормонален дисбаланс
Reutres

Тревожността е психологично или умствено разстройство, което се поражда както от наследствени генетични фактори, така и от текущото състояние на организма. 

Добър пример е невротрансмитерът серотонин – нарушения в общото му телесно съдържание и нивата му на биологична активност могат пряко да доведат до тревожност и депресия, поради което медикаменти, повишаващи отделянето му, често се предписват за контриране на подобни състояния.
 
Хормоните също играят важна роля в проявата на тревожни разстройства. Наличието на подобни психологични нарушения въпреки прилагането на ефективни поведенчески страгии за борба със стреса, често сочат за наличието на нарушен хормонален баланс.
 
Чувствата на тревога, нервност, несигурност, страх, самовглъбяване и депресия често се пораждат, когато тялото и умът биват насилени да функционират правилно, докато са подложени на продължителен стрес.
 
Сред основните хормонални виновници за състоянието е т.нар. "хормон на стреса" - кортизол. Eдна от основните му функции е да доставя допълнителна енергия на тялото при стресови ситуации. Посредством активиране на глюконеогенезата в черния дроб, той осигурява нужната енергия с отделяне на допълнителни количества глюкоза.
 
Тази енергия се мобилизира за изпълнение на инстинктивната реакция "битка или бягство" при разпознаването на стресов фактор от заобикалящата среда, уплаха, гняв, страх и други негативни емоции. Натрупването на високи нива на кортизол и неусвоена енергия обаче водят до затруднения в контрола над поведението, взимането на решения и формирането на логически връзки, понижава се и възможността за привикване на вече съхранени спомени, характерни са нерешителност и несигурност на действията. Тези психологични ефекти описват почти изцяло генерализираното тревожно разстройство.
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари