Как да се храним при глутенова ентеропатия

Тя се дължи на непоносимост към основния белтък в пшеницата
Обновена: 25 апр 2017 09:48 | 24 апр 2017 17:50, Eкип на Puls.bg
0
Как да се храним при глутенова ентеропатия
Reuters

Глутеновата ентеропатия, известна още като цьолиакия, представлява хронично автоимунно заболяване, което може да се развие във всяка възраст и без значение от пола. Прицелен орган е тънкото черво, чието увреждане води до проблеми със смилането и усвояването на храната. Състоянието се предизвиква следствие на имунопредизвикана реакция срещу белтъка глутен и по-конкретно глиадин, който е съставна част на гореспоменатия белтък.

В зависимост от изразеността на имуномедиираната реакция се стига до различни симптоми. При някои пациенти приемът на глутен-съдържащи храни води до тежко протичащ малабсорбционен синдром – изоставане в растежа при малки деца, диарии, коремни болки, метеоризъм, отслабване на тегло, кожни проблеми, хронична умора, отпадналост и други.
 
За разлика от това при други пациенти са възможни само единични симптоми – атипични форми, които са трудни за разпознаване – репродуктивни проблеми, намалено либидо, нередовна менструация, периферна невропатия, анемия и други.
 
Глутеновата ентеропатия се дължи на непоносимост към основния белтък в пшеницата – глутен и по-конкретно едно от неговите съставни съединения - глиадин. Богати на него са пшеницата, ръжта, ечемикът. След преустановяване на тяхната консумация се стига до постепенно подобряване на състоянието и напълно изчезване на симптомите. В това се състои и лечението на заболяването – изготвянето на специфичен диетичен режим.
 
Позволени продукти в диетата са царевицата, картофи, ориз, соя, елда, просо. По отношение на зеленчуците и плодовете също не се налага ограничение – тиквички, моркови, зеле, различни видове плодове, включително и цитруси. Препоръчва се консумацията на всякакъв вид бобови култури – леща, фасул, грах, нахут.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари