Трансплантирани деца в риск, доплащат за лекарство!?

Касата плаща само за хапчета против отхвърляне на органа
20 май 2017 09:38, Боряна Павлова
5
Трансплантирани деца в риск, доплащат за лекарство!?
Снимка: архив Reuters

Семейства на трансплантирани деца са принудени да доплащат за животоподдържащите им лекарства. Според тях причината е грешка в системата. Сиропът, който трябва да се пие непрекъснато от децата, за да изключи възможност организмът да отхвърли трансплантирания орган, е въведен в списъка с лекарства, които здравната каса покрива, на една и съща позиция с аналогичното хапче.
 
Тъй като хапчето обаче е по-евтино, касата покрива изцяло него, а за сиропа се налага родителите да заплащат. За това сигнализира Радка Йорданова, майка на дете, претърпяло операция на черен дроб. Тя обясни, че, ако не бъдат чути, родителите в нейното положение ще излязат на митинг на 1 юни, когато се празнува Денят на детето.
 
Дъщерята на Радка Йорданова е на осем години, седем, от които живее с нов черен дроб, трансплантиран в Германия. За да не отхвърли организмът на детето, то трябва да пие специален сироп всяка сутрин и всяка вечер.

"От доста години имаме проблем с лекарството. В много от случаите се налага ние да си доплащаме, при условие, че управниците ни уверяват, че тези препарати са изцяло безплатни. Да, ама не, за съжаление, както всичко става в нашата държава”, каза Радка Йорданова.
 
Към момента препаратът струва 136 лева, а пациентите доплащат едва 8 лева. Имало е обаче моменти, в които се е налагало родителите да извадят от джоба си 80 лева.

"Ако едни родители могат да си го позволят, има и такива, които не могат. А това може автоматично да доведе до отхвърляне на орган. И, ако държавата е дала стотици хиляди левове за една трансплантация тук или навън, при едно отхвърляне една корекция струва три пъти повече”, коментира майката пред "Дарик".
 
Фирмата производител обяснила на Йорданова, че грешката е в това, че сиропът е поставен на една и съща позиция с хапчетата в списъка с лекарства, които касата покрива. „Което е недопустимо, защото, макар че са с едно и също име, те са различни видове, едното е таблетка, а другото – сироп. И проблемът идва оттам, че касата приема най-ниската цена. Съответно, таблетките и като брой са по-малко, и са на по-изгодна цена. И ни омръзна администратори да рискуват живота на нашите деца. Сега е дете, но утре ще е възрастен", посочи Радка Йорданова.
 
От здравната каса обясниха пред Дарик, че не те определят позициите в позитивния лекарствен списък. Родителите обаче още другата седмица ще помолят здравните власти за корекция на проблема. „Ако това не стане, ще предприемем и други действия. Смятаме на първи юни, когато е ден на детето, тъй като в момента повече деца приемат сиропа, на техния празник да направим един митинг, защото така не може. Това си е жива дискриминация", каза майката.
 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Abomination
Ми начи, според журналиста, който е написал статията, би трябвало да означава, че са трансплантирали, присадили демек, дете, но не е ясно къде, в майката ли, в бащата ли...Или това е някакъв нов метод за лекуване на безплодие у жените чрез трансплантация (присаждане) на деца, направо готови, в бъдещите майки...Ех, журналисти, ако въобще са такива...
2
0
 
8
 
! Отговори
Abomination преди 1 година
Какво означава "трансплантирано дете" за бога!
1
0
 
9
 
! Отговори
Bookland преди 1 година
За съжаление най-скъпото за човек-децата се третират като касички.
Ако нямаш пари да платиш изгаряш!

Каква жена сте според формата на тялото
Каква жена сте според формата на тялото

Каква жена сте според формата на тялото

Единствената ядка, която не трябва да ядете, ако сте на диета
Единствената ядка, която не трябва да ядете, ако сте на диета

Единствената ядка, която не трябва да ядете, ако сте на диета