Генномодифицирани прасета стават донори на органи

Това може да е революция в трансплантацията на сърце, черен дроб
Обновена: 12 авг 2017 10:42 | 12 авг 2017 10:24, Елка Василева
15
Генномодифицирани прасета стават донори на органи
Снимка: архив, Reuters

Международен изследователски екип успя да създаде генномодифицирани прасенца, за да може органите им да са съвместими с човешките и да послужат за трансплантации у хора, предаде Франс прес.

Това може да революционизира присажданията на органи - сърце, черен дроб, бели дробове, давайки възможност те да бъдат отнети от прасета, вместо да се ползват редки човешки донори.

Досега трансплантациите на органи от прасета се свързваха с риск от предаване на вируси, които могат да заразят хора.

Екип под ръководството на Джордж Лърч и Лухан Ян от Харвардския университет използвал метод за клониране, за да отнеме отговорните за тези вируси гени в свинската ДНК, преди да се развият ембрионите.

Така в експериментите на частната компания eGenetics, основана от Лърч и Ян, се стигнало до раждането на 37 прасенца, чиито органи ще са потенциално подходящи за ксенотрансплантация - присаждане на базата на животински донори.

Недостигът на човешки органи за трансплантации е толкова голям, че всеки ден в САЩ умират 22-ма души, докато чакат да им бъде присаден жизненоважен орган, а свинските органи могат да достигнат идеални за хората размери, отбелязват учените.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
10
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Ако не се самоунищожим, до 20 години ще сбъднем фантастиката от детството ни. Изкуствен интелект, квантови компютри, органи от животни, киборги... И на този фон - минимална еволюция в ценностите. Тази диспропорция е заплаха за нас. Маймуни с огромни възможности за бели...
12
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учените: Хората не обичат ГМО... хм... как да вкараме малко ГМО в ДНК-то им без да ги питаме? Аха! С донорство. ПП. В ДНК се записва абсолютно всичко. Малко или много, при нас има мутации в ДНК непрекъснато. А какво ще се случи, като вкараме ГМО в ДНК? Мутации. Резултат? Неясен.
11
2
 
13
 
! Отговори
Ники преди 6 години
От Турция до Суадитска Арабия ще има голяма клиентела!!!
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това на снимката, не са ли потенциални суджуци?
9
0
 
8
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Дивата *** има продължителност 10-12 години рядко 15 години, което предполага, че отглежданите за подобно цел животни биха имали по-голяма продължителност на живот. Все пак е надежда за крайно нуждаещите и дано да са по-малко.
8
1
 
18
 
! Отговори
Голямата глава преди 6 години
Буахахахаха! Сега вече ще знаем какъв ще бъде най-големия страх на мюзлюманите- да им бъде присадено сърце от cвиня! Аааай, че то това серсемска работа ще се окаже!
7
1
 
14
 
! Отговори
Мохамммед преди 6 години
Въхх!!! Какво викаш?!? Свински работи...таковата.. ще обидите Аллаха бря!
6
3
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Прасе на 1 година вече е достигнало зряла възраст.Живеят много по малко от човека което ще рече че оганите им много по бързо се изхабяват от човешките.Дори и да присадиш на човек свинско сърце то няма да изкара повече от 2-3 години.Освен ако неса създали прасета които могат да живеят до 70-80 години.Но ако са успели да го направят могат да направят така че и човек да живее до 150 години на пример!
5
0
 
28
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Най-накрая знам откъде се е появил Пеевски.
4
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най- накрая прасетата да се ползват за нещо полезно!
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веднага едно сърце от С.В.И.Н.Я. за Бойко Методиев Борисов че неговото се скапа по времето когато му конфискуваха половината кинти в ливанската банка.
2
1
 
28
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
а останалите органи на жар с лук и чушки
1
1
 
22
 
! Отговори
Бау преди 6 години
С орган от прасе, ако не си вегетарианец после ставаш канибал ...