Ставната болка през нощта – на какво се дължи?

Симптомът може да е притеснителен
Обновена: 20 сеп 2017 14:53 | 20 сеп 2017 10:30, Eкип на Puls.bg
0
Ставната болка през нощта – на какво се дължи?
Reuters

При поява на болка от какъвто и да е било характер тя трябва да се вземе под внимание и евентуално да се потърси лекарско мнение. Болката е може би най-честият и важен симптом, който води човек в лекарския кабинет. Наличието му е алармиращ сигнал, че организмът страда или се уврежда по някакъв начин и това го поддържа в активна „бойна готовност“. Хроничната болка в много случаи затовмозява в по-малка или по-голяма степен ежедневните дейности.  

Тя обаче трябва да се характеризира и според други показатели-интензивност, зона на засягане, време на поява, придружаващи оплаквания и много други. Всичко това разгръща многоликия образ на този симптом и насочва към различни причини за него. Пътят от оплакването до поставянето на правилната диагноза нерядко е дълъг и много труден. Понякога дори той е най-труден от всичко.
 
Какво е типично за болката от възпалителен тип?
 
Голяма част от ревматологичните заболявания се дължат на автоимунни имунологични процеси в костите и ставите. При тях, както е например при ревматоидния и псориатичния артрит, болката се засилва през нощта , усеща се в покой и отслабва след раздвижване. Сутрешната скованост понякоха надхвърля един час. Това обуславя т.нар възпалителен тип болка. Тя се различава коренно от механичната, където оплакванията се увеличават при движение, а изчезват в покой. 
 
Разликата се обяснява основно с циклите на жизнените процеси. През нощта се преразпределят течностите в организма, нерядко се увеличава отлагането им в ставните междини. Променя се и концентрацията на възлителните молекули, степента на реактивност на болковите рецептори и много други. Възпалителната болка няма почти нищо общо с анатомичните особености, изтъркването на хрущяла, травмите и т.н.
 
Кое прави болката при ревматоидния артрит разпознаваема, но и маскирана?
 
Най-честата локализация на рематоидния артрит са малките стави на ръцете (интерфалангеални, метакарпофалангеални) и то главно на втори и трети пръст. Засягат се още лакти, рамена, малките стави на краката и много други, но по-рядко. Характерно е, че обикновено се наблюдава симетричност, което различва оплакванията отредица други болести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари