Ставната болка през нощта – на какво се дължи?

Симптомът може да е притеснителен
Обновена: 20 сеп 2017 14:53 | 20 сеп 2017 10:30, Eкип на Puls.bg
0
Ставната болка през нощта – на какво се дължи?
Reuters

При поява на болка от какъвто и да е било характер тя трябва да се вземе под внимание и евентуално да се потърси лекарско мнение. Болката е може би най-честият и важен симптом, който води човек в лекарския кабинет. Наличието му е алармиращ сигнал, че организмът страда или се уврежда по някакъв начин и това го поддържа в активна „бойна готовност“. Хроничната болка в много случаи затовмозява в по-малка или по-голяма степен ежедневните дейности.  

Тя обаче трябва да се характеризира и според други показатели-интензивност, зона на засягане, време на поява, придружаващи оплаквания и много други. Всичко това разгръща многоликия образ на този симптом и насочва към различни причини за него. Пътят от оплакването до поставянето на правилната диагноза нерядко е дълъг и много труден. Понякога дори той е най-труден от всичко.
 
Какво е типично за болката от възпалителен тип?
 
Голяма част от ревматологичните заболявания се дължат на автоимунни имунологични процеси в костите и ставите. При тях, както е например при ревматоидния и псориатичния артрит, болката се засилва през нощта , усеща се в покой и отслабва след раздвижване. Сутрешната скованост понякоха надхвърля един час. Това обуславя т.нар възпалителен тип болка. Тя се различава коренно от механичната, където оплакванията се увеличават при движение, а изчезват в покой. 
 
Разликата се обяснява основно с циклите на жизнените процеси. През нощта се преразпределят течностите в организма, нерядко се увеличава отлагането им в ставните междини. Променя се и концентрацията на възлителните молекули, степента на реактивност на болковите рецептори и много други. Възпалителната болка няма почти нищо общо с анатомичните особености, изтъркването на хрущяла, травмите и т.н.
 
Кое прави болката при ревматоидния артрит разпознаваема, но и маскирана?
 
Най-честата локализация на рематоидния артрит са малките стави на ръцете (интерфалангеални, метакарпофалангеални) и то главно на втори и трети пръст. Засягат се още лакти, рамена, малките стави на краката и много други, но по-рядко. Характерно е, че обикновено се наблюдава симетричност, което различва оплакванията отредица други болести.

0
Още от
Напиши коментар Коментари

Енергийните вампири, които ни изцеждат емоционално
Енергийните вампири, които ни изцеждат емоционално

Енергийните вампири, които ни изцеждат емоционално

Идеи за опушени цветове за брюнетки (галерия)
Идеи за опушени цветове за брюнетки (галерия)

Идеи за опушени цветове за брюнетки (галерия)