7 причини да хапвате домати по-често

Намаляват риска от диабет и подобряват усвояването на глюкозата
26 юли 2020 19:00, Михаела Лазарова
15
7 причини да хапвате домати по-често
Снимка: pixabay

Доматите са от онези храни, които всеки приема за даденост. Те са вкусни, сочни, свикнали сме да са достъпни в магазините и да присъстват на трапезата ни. Забравяме обаче, че доматите са истински полезен зеленчук, който е богат на невероятни хранителни вещества, витамини, минерали и антиоксиданти. Доматите са добри приятели и в диетите за отслабване. Хидратират тялото, правят кожата сияйна отвън и отвътре и са фантастична незаменима съставка в почти всяко ястие в кухните по целия свят.

Кои са основните ползи за здравето от доматите, заради които трябва да ги консумираме по-често, особено в сезона им?

Доматите са още по-полезни, когато са сготвени

Противно на традиционното схващане, че термичната обработка разрушава полезните съставки в храната, доматите са изключение. Ликопенът в тях, антиоксидант, важен за редица функции в тялото, засилва своето действие и концентрация, когато доматите са сготвени. Печените домати освобождават още повече наситен ликопен от пресните, което прави доматите задължителна съставка от вашите ястия.

Доматите подобряват сърдечносъдовото здраве

Отново благодарение на ликопена, естествен антиоксидант в доматите и много други плодове и зеленчуци, състоянието на сърцето и кръвоносните съдове се подобрява. Изследванията показват, че ликопенът влияе върху работата на сърцето, контролира кръвното налягане, предотвратява атеросклероза, понижава нивата на лошия холестерол и триглицеридите. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: сърцедоматиликопен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
4
 
! Отговори
Alex преди 3 години
Ям бе. Ям е думата.
11
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Доматите са още по-полезни, когато са сготвени"Тая, дето се е писала автор, че не е наясно - не е, ама защо я оставяте да твори глупости?Нека си пише там за зодии и подобни измислици, щом е на някого човек и толкоз.Готвените домати са направо вредни, за разлика от пресните.Прочетете за това, в какво се трансформират, каква кисеринност имат. А че полезните им вещества си отиват - така е.
10
6
 
18
 
! Отговори
от Варна преди 3 години
Тази година и селските не са хубави! Казвам го, защото родителите на жената имат къща на юг от Варна и има дворни и покрити с найлон-като оранжерия. Тези навън боледуват, правят дебела ципа, киселеят и би трябвало да са по половин кило вече, а не са. С две думи не е доматена година, ще наблегнем на краставички-Гергана и чушките
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бг селата се разориха от валутния борт и сега доматите са гмо внос, защото са евтини.
8
8
 
6
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 3 години
Те са плод бе аФторкеееее!;)))))
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГМО уврежда всички органи и когато се яде ГМО човек се самоубива.
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В последно време няма домати по магазините. Има някакви имитации, включително българските. И май българските са най-лошите.
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пишете за домати, но едва ли имате представа какво е истикски домат.Тези в магазините и по пазарите изглеждат като домати, но не миришат на домати.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да де особено онова ПВЦ с форма домат което продават по магазините.
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да доматите са едни от най добрите пречистватели на организма. Но не тези дето мутрите ви ги внасят с дебелите ципи и без семки. Пълни с нитрати и отрови а тези от бай Тошово време които отглеждам в градината си. С тънки ципи и пълни със сок и семки. Като го разрежа мирише на домат а не на пластмаса. Не яжте домати от магазина насадете си поне няколко корена на балкона за да разберете истинският вкус на домата. Търсете разсад от стар градинар който има истински домати.
2
2
 
12
 
! Отговори
диабетик преди 3 години
Леле! И аз да не знам! Ми няма вечер да не сядам с голяма чиния салата с домати и сирене!Значи затова ми се отразява така добре на кръвната захар? Салата съчетана с ракия, разбира се - тя също смъква кръвната захар!
1
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер са но в последно време доматите взеха да се разболяват и нямат вкуса на доматите от моето детство говоря за доматите на село не от веригите там ясно че са гмо но имам съмнение че някой има интерес да не се гледат домати и животни на село затова пускат болести