СЗО: Ръст на болните от диабет в света

Броят им се е увеличил четири път за последните 40 г.
14 апр 2021 17:22, Ния Христова
18
СЗО: Ръст на болните от диабет в света
Снимка: БГНЕС
Броят на заболелите хора от диабет в света се е увеличил четири пъти през последните 40 години. Това каза Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация (СЗО), предаде БГНЕС.
 
На 14 април се отбелязва 100-годишнината от откриването на инсулина. По този повод организацията ще представи глобален договор за борба с диабета, който има за цел да стимулира усилията за предотвратяване на болестта и да даде гаранция, че всички ще получат лечение.
 
"Необходимостта от спешни действия за справяне с диабета е по-очевидна от всякога. Броят на хората с диабет се е увеличил четири пъти през последните 40 години. Това е единственото сериозно неинфекциозно заболяване, при което рискът от преждевременна смърт нараства, а не намалява. Голяма част от хората в тежко състояние в болница с COVID-19 страдат от диабет", каза в изявление ръководителят на СЗО.
 
Организацията отбелязва, че едно от най-належащите направления в тази посока е разширяването на достъпа до диагностика на диабета и лекарства като инсулин в страните с ниски и средни доходи.
 
"Договорът също така ще се стреми да стимулира прогреса, като определи глобалните цели в грижата за диабета. В него ще се съдържа и призив към правителствата да изпълняват ангажиментите по включване на профилактиката и грижите за диабета в основните здравни услуги и в пакета от мерки за обезпечаване на всеобщи грижи за здравето", каза още СЗО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксина за диабет ще има ли?
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ръст на шезофреници от ШЗО - каквото и да означава със СИГОРНОСТ никаква здравна организация. Кадето срещнете тъкъв бийте му по пет дози ваксина и не забравяйте да е отзад.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално. С това плашене за страшен вирус... докара стрес на хората. Основно диабет се получава от стрес. Много стрес.
8
0
 
7
 
! Отговори
СЗО е мафия! преди 3 години
СЗО е корупция и лобизъм! Никакво доверие им нямам. Слушайте по-скоро националните или поне експертите на ЕС.
7
0
 
8
 
! Отговори
Локдаун! преди 3 години
Е как да няма ръст на болните с Диабет?! Стоим затворени в къщи, лежим на дивана цъкаме с дистанционното и най-много да се разходим до хладилника?!Затвориха всички спортни клубове и фитнес зали и то точно насред пандемия! Това ако не е опит за убийство какво е?
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ся ше се затваряме по къщята, заради диабета ли?Тея да изчислят колко хора умират от глад...
5
1
 
4
 
! Отговори
свинята преди 3 години
яжте по кило печено свинско на ден и свинска мас и сланина и ще сте здрави! това е диетата!!
4
1
 
15
 
! Отговори
младежът преди 3 години
Диагностициран преддиабет преди 1 година. От тогава, по-голямата ми част от свободното време съм се образовал за тази болест с не малко на брой книги, опити от различни хора, различни видове изследвания. социални групи, информация на различни езици.Заключението ми е - Благодарение на нововъведените храни през последните години, преработени по един или друг начин, микробиома при човека се променя заради което настъпват много подобни заболявания. Неща като стрес, токсини, мр. въздух, нечист. вода
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бодона ще ги излекува като почне освобождаването на Крим.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предполагам, че е от ГМО храните - хляб, захар и ориз.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как бе? Нали ковида ги изби?