За какво са полезните сушените малини?

Малините са едни от най-полезните плодове за здравето на храносмилателната система.
27 ное 2021 13:50, Михаела Лазарова
2
За какво са полезните сушените малини?
Снимка: Istock

Малки, вкусни, свежи... Малините, обичаме да ги хапваме през цялата година. През пролетта и лятото можем да си позволим свежи плодове, а в останалата част от годината бихме могли да хапваме сушени малини. Хубавото е, че могат лесно да бъдат намерени в магазините за здравословни храни.

Сушените малини са богати на Витамин К, магнезий, манган, фосфор, калий, мед. Можем да ги добавяме към смутита, кексове, кремове, домашен шоколад, овесена каша, кисело мляко и т. н. Вижте още няколко ползи от тяхната консумация.

Полезни за здравето на мозъка

Редовната консумация на сушени малини е полезна за цялостното здраве на организма. В западни проучвания свързани с алцхаймер и паркинсон, се установява, че невровъзпалителните процеси в мозъка играят решаваща роля в развитието на тези заболявания. Учените смятат, че това се отнася и за някои видове инсулт.

От друга страна, малините са богати на флавоноиди, които имат потенциала да предпазват невроните срещу увреждания, предизвикани от невротоксини. Също така спомагат за потискането на невровъзпаленията и насърчават паметта и когнитивната функция.

Борят се с хроничните заболявания

Плодовете са добър източник на антиоксиданти, които са в състояние да се борят с различни видове рак и хронични заболявания, смятат учените. Малините са богати на антиоксиданта витамин С, за който се смята, че може да намали риска от развитие на ракови заболявания. Сушените малини ни осигуряват и фитохимикал, наречен елагова киселина, който може да се бори с различни видове ракови заболявания като рак на гърдата, белите дробове и кожата.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За газове