Как недоспиването ни вреди?

Чувствате се така, сякаш не можете да мислите
21 сеп 2023 23:20, Михаела Лазарова
5
Как недоспиването ни вреди?
Снимка: Istock

Ако разговаряме с възрастен човек и го попитаме как е живял, когато е бил на нашата възраст, вероятно това, което чуем ще ни изуми. Безспорно ранното лягане няма как да не е част от дневния режим на поколенията преди нас. Към днешна дата обаче, нещата коренно са се променили. Все по-склонни сме да прекарваме часове наред пред синия екран, ограбвайки и малкото си свободно време. Хроничното недоспиване е част от живота на мнозина, особено на тези, които живеят в по-големите градове. Какво се случва с тялото ви, ако не се наспивате достатъчно? Ето и някои от последствията:

Разболявате се

Недостатъчното количество сън може да доведе до повишаване на нивата на стресовите хормони – като кортизол например. Това може да повлияе отрицателно и на имунната ви система, която е изложена на по-висок риск от развитието на сериозни болести като диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване. Освен това, липсата на сън може да наруши и способността на тялото ви да се бори с болестта, когато се разболеете. Докато спите, тялото ви произвежда цитокини – специфични протеини, които му помагат да се бори с инфекциите и възпаленията. Ако спите по-малко, тялото ви ще произвежда по-малко цитокини, като по този начин съпротивителните сили на имунната система отслабват.

Сменяте често настроението си

Лошото качество на съня и неговото недостатъчно количество може да ви накарат да не можете да овладеете емоциите си или пък да контролирате настроението си. Освен това, ако редовно не си доспивате, има реален шанс да увеличите нивата на стрес и безпокойство. Проблемите обаче могат да се задълбочат и дори да се появят нервни и психични разстройства, както и депресивни състояния, ако не обърнете внимание на това навреме.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
2
 
! Отговори
Сънчо преди 7 месеца
Спи се през зимата, когато навън е студено, мокро и гадно. Кой ти спи лятно време?
2
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А преспиването е като преяждането пак зле :)))
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Приятни сънища!