НЗОК ще плаща една сума за онколекарство, ощетени ли са пациентите?

Няма как с най-ниска цена да се лекува най-добре, смята Пламен Таушанов
Обновена: 3 окт 2023 11:14 | 3 окт 2023 11:14, Красимир Ангелов
6

НЗОК ще плаща на всички болници една и съща сума за дадено онколекарство. Това ще е медикаментът с най-ниската цена, на която е бил доставен на дадена болница през предходен месец. Новото правило е заложено в Закона за бюджета на здравния фонд и влезе в сила от 1 октомври. Т

"Тази методика ще ощетява пациентите, по същество не дава възможност за правилно лечение, няма как с най-ниска цена да се лекува най-добре. Няколко пъти се събира Надзорният съвет, искахме да помогнем да се реши този въпрос, но сме с вързани ръце от законодателя, който е посочил тази най-ниска цена. Говорим за над 40 вида нови терапии, не за лечение изобщо на пациента", заяви председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите и член на Надзорния съвет на НЗОК Пламен Таушанов в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че е прието отлагане действието на тази методика с два месеца, тъй като е необходимо техническо време за тестване на системата, която засяга 15 лечебни заведения и много терапии.

"В НС е внесено, че тази методика и начин на финансиране ще влезе в сила от 1 февруари 2024 г.  Ако депутатите са разбързат, преди ваканцията за изборите могат да обсъдят този въпрос, тъй като касае бюджета на НЗОК, това е друга законодателна техника", поясни Таушанов.

По думите му пред Bulgaria ON AIR, ако промените влязат в сила по начина, по който са формулирани, половината от онкопациентите няма да могат да бъдат лекувани правилно. Основната причина -  най-ниската цена не може да гарантира качествено лечение.

"У нас няма достатъчно скринингови програми, късно се откриват диагнозите. Вместо в първи и втори стадий, които са напълно лечими, всички видове рак на гърдата, на белия дроб се откриват в трети-четвърти стадий и те трябва да се лекуват с най-бързото и качествено лечение, каквото не е най-евтиното", категоричен беше председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите.

Таушанов разкритикува липсата на финансиране от Министерството на здравеопазването на скринингови програми. А най-важното за пациента е ранното диагностициране, когато лечението има благоприятен ефект.

"Затова сме шампиони по преждевременна смърт по сърдечни, по онкологични заболявания. Маркерите за правилна генетична диагностика не се заплаща от фонд, това е голям проблем, лечението и диагностиката се осъществява чрез дарителски програми на фармацевтични фирми, те финансират половината от тази диагностична дейност. След Ковид-19 много се засилиха случаите на рак на белия дроб и то в IV стадий", алармира Пламен Таушанов.

С промените се нарушават правата на пациентите, катeгоричен беше още той.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е,ся за олигарсите,политикарите и техните сродници Винаги ще има най-доброто лечение , а за Народа ? -дгдх бедните -асанчо тъй каза .
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да направят закон за ресторантите да дават храната на цената на най -ниската в бранша. Да дават всичко така. С харанта ,с такситата, с колите ..... Всеки знае , даже и децата ,че най-евтиното е с най-лошо качество. Загубени хора.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За зърнатите с майбаха има , за болните и нуждаещите няма.Това е абсурдно.
1
1
 
7
 
! Отговори
мак преди 4 месеца
Както често се случва на територията, пари за свои в нужда няма, но за чужди се намират на секунда.