Франция забранява еднократните електронни цигари

Водели до пристрастяване
6 дек 2023 00:45, Стела Стоянова
12
Франция забранява еднократните електронни цигари
Снимка БГНЕС, архив

Френският парламент подкрепи предложение за забрана на електронните цигари за еднократна употреба, които се смятат за врата към пристрастяване към тютюна за тийнейджъри и вредят на околната среда, предаде АФП.

Долната камара на Народното събрание гласува единодушно за предложението, което все още трябва да бъде подкрепено от горната камара на Сената на Франция и да получи разрешение от Комисията на ЕС.

Електронните цигари за еднократна употреба, известни като " puffs", са популярни сред младите хора. Те могат да имат високо съдържание на никотин и се предлагат с много аромати.

"Те отварят пътя към сериозно пристрастяване", заяви министърът на здравеопазването Орелиен Русо.

"Те са абсурдно евтини, плодовите и сладките вкусове са пристрастяващи, а малкият им размер ги прави лесни за скриване от родителите", каза депутатът Франческа Паскини, която внесе проектозакона през ноември миналата година.

Съвносителят Мишел Лозана отбеляза, че Националната академия по медицина на Франция квалифицира електронните цигари като "подъл капан, особено за деца и тийнейджъри".

Предложението, одобрено от 166 членове на парламента, е подкрепено от министър-председателя Елизабет Борн, която през септември призова за забрана на устройствата за вейпинг за еднократна употреба.

Гласуването за законопроекта беше единодушно, въпреки че крайнолевият депутат Ракел Кеке призова правителството да "даде пример" - забележка, която се счита за насочена към Борн, която често е забелязвана да пуши вейп по време на парламентарните дебати.

Депутатите изразиха съжаление и за екологичното въздействие на електронните цигари за еднократна употреба, които Русо нарече "екологично бедствие".

Паскини заяви, че те имат високо съдържание на пластмаса и литий, които изискват големи количества нефт и вода за производството им, които се добиват "по целия свят при плачевни условия".

Ако този процес премине гладко, правителството заяви, че се надява забраната да влезе в сила до септември 2024 г. / БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
минувач преди 4 месеца
Няма да забранят нищо (поне до 2030г.), поради една проста причина....а тя е, че Philip Morris "минават" на производство на е-цигари с течност. От Април, 2023г. вече са пуснати на пазара в UK еднократни , с течност - VEEBA. А щом тези трансформират бизнеса си от "конвенционални" цигари в такива с течност, нАпраЕте сметка ДАЛИ ще ги забранят!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ама, нали щяха да забраняват тютюневите цигари? Трябва да има алтернатива. Появи се безопасна алтернатива, а те я забраняват. Забранете миризливите тютюневи цигари, Ришито уж ще ги забранява.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тютюневите компании плащат на френските депутати, защото падат продажбите, а депутатите губят от акциза на цигарите.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-натурални и екологични са тютюневите цигари, защото няма литий, няма пластмаса.
6
3
 
0
 
! Отговори
е сега, след 6 преди 4 месеца
години се сетили . Ментетата да се забранят . Пушачите какво да пушат бе франсета . Само с мерки явно не става . Повече войни , повече обедняване .
5
1
 
7
 
! Отговори
Бял и добър преди 4 месеца
Га че ли другите видове цигари не водят до пристрастяване?!
4
2
 
17
 
! Отговори
ЛоШ преди 4 месеца
Пред всяко училище в България е облак от цигарен дим. Децата ни пушат, пият и се друсат, но нашите политици имат по-важни дела явно... Браво на френските депутати!
3
1
 
12
 
! Отговори
Отговор преди 4 месеца
До пияница мистик 2 Става това че на стари години съм с Емфизем на белия дроб след 52 г- пушене. Ужасно е при толкова много въздух , да не можеш да дишаш.Бях на кислород 7 дни в болница със силен задух. Ужасно е да се обесваш бавно ,може дори да са напикаеш. Сега съм с инхалаторче и продължавам да пуша. Отказването от цигарите е на второ място по трудност след хероина.Аз не мога.Съвет към младите. Никога не опитвайте и не пушете. Ужасен порок.Не знам колко апартамента съм изпушил.
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Явно цигареното лоби се е задействало и губят загуби,иначе защо не забранят и цигарите. То е очевадно с каква цел се прави това
1
3
 
10
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 месеца
Ам оти не забранят и искуствените ***? И там има много пластмаса и литий ,па си имат натурални марокански.