Смартфон до 2 ч. на ден - намален риск от психични проблеми

Умерената употреба е полезна за социални цели
11 дек 2023 08:25, Елка Василева
20
Смартфон до 2 ч. на ден - намален риск от психични проблеми
Снимка: архив, БГНЕС

Умереното използване на мобилен телефон в продължение на няколко часа на ден намалява риска от психични проблеми, сочи проучване, цитирано от Мейл онлайн.

Изследователи от университета Ханянг в Южна Корея са установили, че хората на възраст между 13 и 18 години, които са използвали смартфона си най-много по два часа на ден, са имали по-малък риск от депресия, проблеми със съня, стрес, мисли за самоубийство и алкохолна зависимост, отколкото техните връстници, които изобщо не са употребявали подобно устройство.

Употребата на смартфона над четири часа обаче е свързана с 22% риск от точно тези здравословни проблеми, установили учените.

Въпреки че повечето изследвания показват, че прекомерното време, прекарано пред екрана, може да бъде вредно за нашето благосъстояние, изследователите казват, че малките количества могат да бъдат “полезни”, когато става въпрос за използването на телефон в млада възраст.

Учените установили, че умерената употреба е полезна за социални цели, като помага в борбата със самотата и изолацията. Прекалената обаче често е признак за проблеми в други сфери на живота, като именно нещастните хора са по-склонни да злоупотребяват със смартфоните.

“Един до два часа време за ползване предпазва от опити за самоубийство... От нашите резултати се вижда, че употребата на смартфони за по-малко от два часа на ден дори изглежда полезно за психичното здраве”, казват изследователите.

“Нашето проучване показа, че неблагоприятните ефекти върху здравните показатели се проявяват след четири часово използване на смартфони, което съответства и на други проучвания”, добавят те.

Специалистите са разгледали данни от 2017 г. и 2020 г. на 50 000 тийнейджъри от проведеното корейско онлайн проучване на рисковото поведение на младите хора, което съдържа 103 въпроса за физическото и психическото здраве.

През 2017 г. и отново през 2020 г. е въведен и въпросник за използването на смартфони.

Изследователите са разгледали връзката между употребата  на телефона и здравните резултати, като са отчели други фактори като възраст, пол и социално-икономически статус.

В сравнение с резултатите за здравето на хората, които не използват телефон, при тийнейджърите, които употребяват това устройство максимум до два часа на ден, вероятността да бъдат стресирани е с 30% по-малка, а да имат лош сън - с 27% по-ниска.

Освен това при тях възможността да изпаднат в депресия е с 38% по-малка, да се самоубият - с 43%, а да злоупотребяват с алкохол - с 47%.

Подобни резултати са установени и при тийнейджърите, които са използвали телефона си между два и четири часа на ден. В сравнение с хората, които изобщо не са използвали телефон, при тях вероятността да бъдат стресирани е била с 29% по-малка, а  да изпаднат в депресия - с 34% по-малка. Също така вероятността да се самоубият е с 40% по-малка, а вероятността да злоупотребяват с алкохол - с 27%.

Изследователите подчертават, че в проучванията може да се промъкне пристрастие, тъй като предишни анализи са показали, че тийнейджърите с емоционални трудности може да са по-склонни към прекомерна употреба на смартфон.

Екипът е установил, че употребата на телефон има отрицателен ефект върху здравните резултати, когато е достигнала между четири и шест часа или повече спрямо неупотребяващите.

В сравнение с тези, които са използвали телефона си по-малко от четири часа на ден, хората, които са го използвали повече от четири, са били по-склонни към затлъстяване и лошо психично здраве. Смята се, че това донякъде се дължи на факта, че те прекарват повече време на телефона си, вместо да спортуват.

Изследването е публикувано в списание “Пъблик лайбръри ъв сайънс уан”.
(БТА, Христо Кьосев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Една българка преди 4 месеца
Единствено в България родителите позволяват на невръстни деца да ползват смартфони. В Европа ограничават децата си, защото знаят че е вредно, само тук се приема за нормално първолак да е със смартфон и да рови безконтролно в мрежата...
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От времето прекарано пред телефон нямате никакви спомени. Откраднато време, в което липсват всякакви емоции и преживявания. След седмица не може да си спомните нищо конкретно, всико е една пихтия.
8
0
 
3
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 4 месеца
И без смартфон риска е голям :D.. НАЗДРАВЕ!
7
1
 
4
 
! Отговори
баба Пена преди 4 месеца
Днешните деца изпозлват смартфона по предназначение още от съвсем малки а именно - да станат късогледа още в най ранна детска възраст, да започнат да гледат филми за въртастни още на 10г че и по рано, да гледат всякакви клипчета в стил тик-ток който освен за затъпяване за друго не стават.
6
1
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Ясно. Сега разбрах чак, защо трлвете тук пишат посред нощите. Мислех си, че заработват извънредно, а то каква била работата- денем психясвали, затова само по два часа на смартфона.
5
1
 
0
 
! Отговори
Хееей, моди! преди 4 месеца
Току що качих коментар, а ти успя да изтриеш предишния и сега се оказва, че говоря сам на себе си чрез текст, в който се споменават тихите лyдu! Ама ти се пишеш гоУем гявол, бе!
4
1
 
2
 
! Отговори
:)) преди 4 месеца
До 6 - Да са живи и здрави да взимат още по-големи заплати. Но дали наистина им няма нищо вследствие на този вид работа или постепенно се причисляват към тихите лyдu?
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 6 - щото им плащат 'вредни' ))))
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А ползването на интернет?
1
2
 
10
 
! Отговори
Емигрант преди 4 месеца
Да не живееш в България гарантирана липса на психични проблеми