Улесняват достъпа до направление за ЯМР

Досега пациентите чакаха по 3-4 седмици за изследването
Обновена: 20 фев 2024 09:55 | 19 фев 2024 09:02, Камелия Цветанова
10
Улесняват достъпа до направление за ЯМР
Снимка: Pixabay

Важното в промените и много същественото за профилактичните прегледи не е само профилактиката, а възможността да се увеличи достъпа до Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), за откриването на по-тежките заболявания в ранен стадий. Това коментира пред БНР д-р Гергана Николова от БЛС. Тя обясни, че досега пациентът се изпращаше при специалист, той пише молба до НЗОК, одобряват, връщат и тогава се назначава образното изследване. Понякога се е налагало да бъдат хоспитализирани пациенти, за да се направи това изследване.

Всички промени и допълнения за изследвания и профилактични прегледи ще влязат в анекс към рамковия договор на Касата и БЛС. Д-р Николова и нейни колеги са получили мандат от Събора на БЛС да подпишат този анекс, но "още нямаме дата". Гарант е министърът на здравеопазването, допълни д-р Николова.

"Сега получихме зелена светлина и специалистите в доболничната помощ да могат да назначават ЯМР,  без да се прави това запитване. Преди пациентите чакаха по 3 – 4 седмици да получат въпросното направление. Смятам това за много голяма стъпка напред за изнасяне на дейностите от болничната в доболничната помощ. Защото преди се налагаше пациентите да се хоспитализрат за това изследване", обясни д-р Николова.

Тя призова пациентите да извършват всяка година профилактичните си прегледи.

Жените от 40 до 50 години ще могат на всеки 2 години да правят ехография на млечна жлеза, от 45 до 69 мамография на млечна жлеза на 2 години, а при тези с риск - всяка година, сега вече и жените над 69 имат право на профилактичен преглед веднъж на 3 години. "Това е сериозна крачка напред към скрининга на рака на гърдата", оцени д-р Николова.

Тя напомни, че вече на всеки 5 години към "годишните профилактични прегледи" ще се провежда изследване за хепатит Б и С, "инфекции, които имат сериозни последици и водят до чернодробни усложнения, цироза и чернодробна недостатъчност". Това изследване ще се прави от 40-годишна възраст и през 5 години.

За децата д-р Николова каза: "В изследването на кръвта, на липиди имаме заложен и холестерол при децата, на половин година, на една и на 15 години се правят кръвни изследвания, за да изключваме проблеми в развитието на децата. Да откриваме ранни изменения в липидния статус. Най-добрият преглед е проведеният преглед! Ако личния лекар открие проблем, тогава няма да се ограничи само до изследванията от Наредба 8".

"Имаме туморен маркер при простата на мъжете. Преди беше от 50 години, а сега от 40 години. Изследванията никак не са малко, важното е пациентите да стигнат до кабинета на лекаря. Често откриваме изменения, за които хората не подозират", категорична е д-р Гергана Николова. И отново апелира за ваксинация на децата.
"Не е страшна ваксината, страшно е заболяването на вашето дете!", предупреди д-р Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Хемус - А да си лежащ-тежко болен ,правят ти ЯМР и те карат да си го платиш,а след това за направения ЯМР ти дават квитанция за "сестрински грижи" ! И къде отиват 300 и няколко лв!????
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Става дума за скъпа апаратура, нали? Изследването въобще не е безопасно, абсолютно съм сигурна. Въпреки всичко, хора, за които е наложително да го преминат, чакат с месеци? Къде е уловката с чакането, а в същото време бездействие на специалистите, работещи с тази техника? И ся кво? За да избягаме уж от тегавата комисия, пускаме личните лекари свободно да направляват? Понякога бавенето означава, че ти искат пари, нали? Или винаги това означава?
7
2
 
17
 
! Отговори
Хемус преди 1 месец
А защо на пациентите умишлено им се спестява,че им се полага ЯМР по здравна каса
6
0
 
16
 
! Отговори
Ко, ко? преди 1 месец
3..4... седмици ли? В Русе, дето ЯМР ти е на 10 минути пеша, на мен ми дадоха дата за след 6 месеца. Че хадйде търси приятели, че техни приятели, че шеф в здравната каса, че след 24 часа се появи свободен момент.И ви изпреварвам хейта - 30 години осигуряван в него момент на II категория. Там няма минимални заплати и пликове с добавки.
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всъщност по някой път се чака и повече и хората като имат зор плащат по 300лв и повече.. Такава е нашата здравна система - по нея най добре се оправят ромите. За най малкия проблем отиват и реват пред спешното и искат да ги приемат по смешност в болница, понеже знаят , че така няма да платят нищо. А ние баламите плащаме ли плащаме и висим по кабинетите за направление
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е проблем направленията а това че няма апаратура и лекари за диагностика. А Апаратура няма зашото няма пари - хората на България не са важни! Вместо да се купят 30-40 ЯМР за 30 млн ние даваме милиарди на наркомана в Осрайййна!
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те вечно са свършили направленията, ако чака човек на тях си е заминал.
2
0
 
15
 
! Отговори
аз преди 1 месец
За ЯМР и сега джипитата няма да имат право да издават направления. Тази не е доразбрала нещо.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Безплатно ли е или струва 300 лева :)))