Нови правила във Формула 1 от 2006

Промените предвиждат позволяване на смяната на гуми по време на състезание, както и нов формат на квалификациите.
12 окт 2005 17:49,
Нови правила във Формула 1 от 2006
Гумите имаха решаваща роля този сезон във Формула1
Международната автомобилна организация-ФИА, настоява да бъдат гласувани за одобрение предложените от нея промени в правилата през следващия сезон. Те включват промяна в начина, по който се провеждат квалификациите , както и вдигане на забраната за смяна на гуми по време на състезанието.

Промяната на формата на квалификациите предвижда разделянето им на 3 части, като първите два 15- минутни блока ще водят до отпадане на петте най-бавни коли във всеки блок. Най-бързите 10 ще останат за финалната 20- минутна сесия. Болидите, състезаващи се в борбата за първите 10 позиции, ще трябва да карат с резервоари пълни с толкова гориво, колкото ще използват за състезанието.

Очаква се ФИА да позволи използването на 7 комплекта сухи гуми за уикенда и свобода за отборите  да ги използват когато искат. Най-радикалната промяна е да се позволи смяната на гуми по време на състезанието, което е завръщане към правилата от миналият сезон.

Други по-незначителни промени са на часовете за свободните тренировки, броя на механиците, които могат да обслужват кола, спряла в бокса и забрана на резервния болид за състезанието и трета кола в квалификациите.

Предполага се, че тимовете ще приемат новия формат на квалификациите, но няма да са склонни да приемат загубата на третата кола. Въпреки това босът на Рено Флавио Бриаторе коментира промените така:

"Не ми пука за загубата на третата кола, не мисля, че някой я използва. Но ние имаме нужда от шоу-болид. Когато правиш обиколка на боксовете, няма да има кола. Ние имаме нужда от кола в бокса заради рекламодателите."

Шефът на Мишлен Пиер Дьо Паскуие пък беше доста по-критичен, визирайки връщането на смяна на гуми по време на състезанието.

"Използването на един комплект гуми по време на състезание беше добро за спорта. Спестяваше пари на отборите, имаше по-мако тестове и направи състезанията по-интересни".

Позицията на Дьо Паскуие не е изненадваща пред вид факта,  че Мишлен се адаптира към новите правила за този сезон далеч по-успешно от конкурентите си от Бриджстоун.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации