Българинът все повече търси левови ипотеки

Условията по ипотечните заеми в левове се подобряват по-бързо
Обновена: 13 мар 2012 14:54 | 13 мар 2012 12:22, Миглена Иванова
44
Българинът все повече търси левови ипотеки
Снимка: Investor.bg

Ипотечните кредити в българска валута започват да набират популярност за сметка на евровите заеми, показва анализът на ипотечния пазар за февруари, изготвен от КредитЦентър.

През февруари ипотечните кредити в лева представляват около 16% от всички изтеглени заеми, докато през януари бяха 14 на сто, показват данните на компанията.

Макар лихвите при еврото да стават по-изгодни, условията при ипотеките в българска валута се подобряват със значително по-високи темпове, посочват анализаторите.

"От началото на януари досега получаваме все повече запитвания за кредити в български пари. Същевременно финансиращите институции предлагат заеми с по-активно падащи лихви в левове, отколкото в европейска валута", допълва още Тошев.

Друга открояваща се тенденция на ипотечния пазар през февруари е по-лесното отпускане на външно финансиране за покупка на жилище.

Консултантите отчитат, че се повишава скоростта, с която кредитополучателите получавт одобрение на запитванията си за отпускане на заем за покупка на жилище.

Още новини за пазара на имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: жилищен пазар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
4
 
! Отговори
777 преди 12 години
*** И ПРОДАЖНИТЕ ***!!!!КВИ ЛЕВОВИ ИПОТЕКИ !!!ВИЕ КЪДЕ ЖИВЕЕТЕ !!!НАРОДА НЯМА ПАРИ ЗА ХЛЯБ!!! ***!!!ВЧЕРА ЕДНА БАБА ПРЕД СУПЕРА ,МЕ ПОМОЛИ ПОЧТИ ПЛАЧЕЙКИ ОТ СРАМ ,МЪКА И НЕУДОБСТВО ЗА ПАРИ, ДА СИ КУПИ ХЛЯБ .ЖЕНАТА БЕШЕ БЪЛГАРКА .ДОПЛАКА МИ СЕ И НА МЕН. *** !!!!
38
0
 
1
 
! Отговори
от 42 до 41 преди 12 години
Затова в Третия свят всичко е много поевтино
37
0
 
0
 
! Отговори
до 41 преди 12 години
И аз не съм разбирач,но мисля,че не високите цени са проблем,а понижаващата се покупателна способност,защото хлябът дори и 10е да струва,ако получаваш примерно 15000е/месечно няма да те смущава цената му.Дори при една такава ситуация в Европа(хляб-10е;ср.р.запл.-15000е),а примерно в Япония(хляб-1е;ср.р.зап.-1500е),европейците ще забогатяват 10 пъти по-бързо.Естествено няма да се чувстват по-богати в супермаркета,но глобално погледнато държавите им ще имат 10пъти по-голям оборот/бюджет/власт и тн
36
0
 
1
 
! Отговори
неразбирача преди 12 години
Защо се стига до това увеличение на цените в Западна Европа след въвеждането на еврото. Може ли някой да обясни причината с думи прости, като за хора неикономисти...
35
0
 
11
 
! Отговори
счетко преди 12 години
до 30 и 33абсолютно най-точната квалификация е както казахте "***". Те дори нямат интерес някой да си погаси кредита, а правят всичко възмижно той да е вечната им дойна крава. И това се прави с финансови трикове и извиване на ръцете на длъжника. Тези на пазара унищожават и опустошават по-зле и от най-некадърното правителство.
34
0
 
8
 
! Отговори
vals'odar преди 12 години
Към ипотечни кредити в лева ( както е правилно да се каже ) се насочват предимно хора, с очаквания за рязка обезценка на лева и срив на валутният борд у нас, поради изчерпването на валутният ни резерв. донякъде имат основания за опасенията си и "бягството" им към лева, с надеждата, че банките ще го отнесат. За съжаление, не са взели под внимание предвидената възможност за банките да поискат допълнително обезпечение или да направят кредита предсрочно изискуем. :)
33
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Заглавието по логично би звучало така: Българинът все повече търси да си го нахендри с левови ипотеки!?!?! Ама кой да му обясни, на Българина, че си е роб, робска душичка мижиТУРСКА и такава ще си и остане, дребнаво, злобно и тарикатеещо човече, което са го оправили, ще го оправят и още повече ;)
32
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Испания преди EUR: 1 кафе = 100 песети = 0.66 EURИспания след EUR: 1 кафе = 1.20 EUR и то с малко повечко търсенеТова пак е една недотам фрапираща разлика от близо два пъти, но има и по фрапиращи случаи, като пр. комплект отвертки (6 професионални качествени и маркови BETA) преди въвеждането на еврото ~ 7.00 EUR и след въвеждането на EUR ~ 47.00 EUR същият модел?!?!На печелившите честито!
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ако наистина стане война и нападнат Иран ще стане още по-зле.Петрола,златото и швейцарския франк ще скочат рязко.От там като се завърти една инфлация и хипер може да хване.
30
1
 
11
 
! Отговори
От 34 преди 12 години
Вземете за пример пазара в Испания и преминаването им от ПЕСЕТИ в ЕВРО, цените им скочиха малко над двойно, а в Италия където цената на чашка кафе скочи тройно!?!?!, който не е *** може сам да сметне какво ще стане с имотният пазар, когато влезем съвсем в Еврозоната и как Еврозоната ще ни го вкара с пълна сила изотзадзе, но за политиците това не е проблем, но за обикновеният кредитоплащател ще е доживот!Няма да споменавам за измамите, които предстоят при превалутирането.
29
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама големи глупци, след като до 3 години ЕВРОТО ще е нациналната ни валута и отново ще има ръст на % лихва , ама *** народ върви му обяснявай, че ипотеката е загробване!20-30 години трябва да имаш 100% работа и си закован в тази дупка наречена България!Имам приятели, които се вързаха на лафа а швейцарският франк, без да ме послушат, че той е обвързан със златото и сега майка им жална при тези цени на златото, които скочиха от 2 години насам!Чисто и просто - Платена Публикация
28
0
 
10
 
! Отговори
българин до номер 30 преди 12 години
много точно казано но дали всички разбират какви *** са банките
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То за малко да не ти достига хайде да изтеглиш,но има хора на 10% собствена вноска и 90% от банка са купили преди кризата и сега им е гадно.Или ако има активност на пазара е точно от такива дето предоговарят ипотеки в левове,защото еврото ако изчезне кой знае по какъв курс ще им го хванат.Да не забравяме,че има 130% инфлация от 1997 до днес.Ако падне борда и еврото подскочи до 1Е=3,95 лева какво правим?
26
0
 
23
 
! Отговори
P преди 12 години
Знаете ли, че по принцип за заблуждаваща информация могат да ви сезират от комисията за защита на потребителите?Кви кредити ? Кви пет лева?Сложете си поне звездичка с пояснение "Платена реклама" , 'журналистчета' недо***
25
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И това е като с яйцата и агнешкото,само дето стоката се казва не яйце а пари в брой.Чрез закони и модерен живот държавите и банките се мъчат да заробят народите.Банките управляват света,нищо,че реално са търговци на стоката-пари.Ако всички изтеглят парите си и никой не тегли заем,кризата ще свърши в миг.Освен това парите ще са реални,а не обещани на някой взети като лихва от друг.Та банките колкото и да са нужни,реално са *** с,които ни принуждават да живеем.Няма банки-няма проблеми!
24
2
 
27
 
! Отговори
ДГД мошеници преди 12 години
Когато условията станат като по тошово време,тогава пишете за подобрени условия! А сега тия ЛЪЖИ си ги заврете в ....!!!
23
3
 
13
 
! Отговори
optimist преди 12 години
Какви ипотеки? Аз мислех, че е криза и всички гладуваме и едва връзваме двата края...
22
1
 
33
 
! Отговори
А? Бамааму преди 12 години
Условията се подобрили??? Е са обувам цървулите и тръгвам за кредит! :)))))))
21
1
 
22
 
! Отговори
exfan До Dnеs.bg преди 12 години
Редно е, както правят други Ваши колеги, въпросната "новина" и подобните й да стоят в отделно каре - "Платени публикации". Пример да Ви даваме ли - няма смисъл, нали? С тази си практика (настоящата) много бързо и самоубийствено се самоопределихте като жълта медия. Лично аз, по тази причина, оня ден се поразрових и добавих още пет новинарски сайта във панела на фаворитите си, а във Вашия влизам все по-рядко. Основно да попрехвърля заглавията. А преди четях голяма част от статиите и коментарите.
20
1
 
14
 
! Отговори
батикефа преди 12 години
Бе нещо хората не ви вярват,а? !!! Е хе-хе-хе!

Спонсорирани публикации