Паметник в благодарност на българския народ ще има в Израел

В Тел Авив Плевнелиев се срещна с българската общност
Обновена: 24 окт 2012 14:54 | 24 окт 2012 09:23, Елка Василева
85
Паметник в благодарност на българския народ ще има в Израел
Плевнелиев в мемориала Яд Вашем. Снимка: Reuters

Българската общност в Тел Авив планира да построи паметник в Израел в знак на благодарност към българския народ, за да се помни спасяването на близо 50 хиляди български евреи по време на Втората световна война. Това научи bTV от българската общност в Израел. Снощи над 500 българи в Тел Авив разговаряха с президента Росен Плевнелиев.

В Израел българските евреи са около 50 хиляди, но никой не води точна статистика на първите преселници от 1948 година. Една от тях е Хемда Яцкон от Карнобат. Заминава от родината едва 14-годишна, но България завинаги ще остане в сърцето й. „Била съм три пъти и всеки път се разчувствам там, не мога да говоря”, казва жената.

Още по темата

От 90-та година в Израел пристигат още 7 хиляди български евреи. Сега много от тях искат да получат и български документи. Да си българин в Израел е гордост, разказва Рина Бакалова. „Започваме подготовката за честванията, имаме идея за паметник за благодарност на българския народ, заради което и аз съм на този свят може би”, обяснява Рина, която е председател на българския културен център в Израел.

В Тел Авив президентът бе посрещнат от парашутиста ветеран Сами Рафаел. Плевнелиев мобилизира усилията на българската общност в честванията на 70-годишнината от спасяването на 48 398 български евреи и 15 хиляди евреи от други държави с издаването на транзитни визи.

„Ние искаме да покажем истината. Хората, които имат транзитна виза и тези, които са в България, получават шанс за живот не заради правителството или политиците, а заради българския народ, заради всичко това, което представлявате”, коментира Росен Плевнелиев.

Сред въпросите, които поставиха представителите на българската еврейска общност, бяха за социалната система и здравното обслужване в България. Те поискаха също съдействие да има български телевизионен канал в Израел, да бъдат изнасяни по-често български спектакли, да има повече книги от България, предаде БТА.

На срещата Плевнелиев каза, че днес, по време на кризата, България излиза стабилна, с ясна перспектива, на прав път. Той посочи, че задачата, която днес си поставят, е българите, които успяват навън - те или техните наследници да успяват и в България, да се чувстват добре в страната и да правят бизнес в България.

Ние се движим в правилната посока и моят проблем е колко бързо ще се движим в правилната посока, колко ефективно и как заедно можем да използваме доброто от всеки един, за да успеем, каза още президентът. Като отбеляза, че много държави в момента ще трябва да правят реформи и да икономисват, Плевнелиев каза, че българските правителства в последните 15 години от една гледна точка са работили отговорно - те са харчили само толкова, колкото произвеждат. Това сега дава страхотен шанс на България, тя е остров на стабилност и младите българи нямат планини от дълг на плещите си, а имат свободата сами да се развиват, изтъкна президентът.


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много груби коменатари, Хора мисленето Ви е изтъкано от злоба, завист и простотия. Защо се толкова невъзпитани с подли души. ВСЕКИ КОЙТО ГОВОРИ ЛОШО ЗА "БОЖИЯ НАРОД - ИЗРАЕЛ" НИЩО ДОБРО НЕ ГО ОЧАКВА. И АКО ВИ СЕ СЛУЧИ НЕЩО ТАКОВА НЕ СЕ ЧУДЕТЕ ОТ КЪДЕ ВИ Е ДОШЛО ТОВА НАКАЗАНИЕ. Имате време за покаяние все още.
66
0
 
0
 
! Отговори
Недоволен преди 7 години
И Иран ще метнат бомба по София
65
0
 
1
 
! Отговори
до 79,80 преди 7 години
Да не водим пак разговора, кой открадна земите на палестинците и ги е набутал в концлагера Газа. В 21 век човешки същества са третирани по-зле от животни. За това ли напирате за България да се наместите. Не сте познали.
Защо ли Германците не ви понасят. Египет ви изгони, не ходите на Синай на почивка. Турция ви изгони, не ходите там на море. Русия отдавна го направи. Саркози се оплака, че не може да ви понася.
Всички ви презират. Само трябва да се огледаш, а не самовлюбено да се изживявате велик
64
0
 
2
 
! Отговори
до 79,80 преди 7 години
Евреин, не те виждам да си си отишъл. какво търсиш майка си в българския сайт. Стой си в Израел и не се занимавай с нас.
Какво търсиш тук. Нещо за крадене. Или да ни мамиш. Защо се представяш за българин и се изказваш като такъв. Измамата е в кръвта ви.
Други "защо" да продължавам ли?
И статията не е от Атака писана. А знаеш колко много, ама наистина много материал мога да ти предложа. Просто ще откачиш, евреин, като разбереш каква гнус сте. И го демонстрираш.
Ще обиждаш майка си еврейска в Изра
63
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
77 до там ли ти стига умствения багаж до гугъл и поместеното от волен сидеров и компания, тъпо шизоидно ***
62
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
78 би ли цитирал конкретно кои държави имаш предвид *** непрокопсан , както виждаш са си отишли , отишли са си в собствената земя , нищожество .
61
0
 
2
 
! Отговори
до 76 преди 7 години
Хахаха българо израелска дружба. Ти *** ли си. Това ни го натресоха на главата американците.
Евреите са инфектирали българските земи и това ни носи само загуби.
Редно е да си заминете, от където сте дошли.
Забеляза ли, евреин, че нито една нормална и свободна държава не желае да има общо с вас. Избягват ви.
Защо ли?
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напишете в гугъл: Какво са направили евреите за България.
И ще разберете колко мърсотии са ни правили. Ще разберете и днес кой седи зад икономическия геноцид над българския народ. Като опит, да изгонят по този начин българите от собствената им страна.
Ще разберете, че пътя нагоре за България, изисква популацията от евреи да стане нула.
А и.д. президентчето е пълен продажник. Срам за България. Не е имало толкова жалък президент.
59
0
 
3
 
! Отговори
парашут преди 7 години
Чудя се този парашутист в статията къде е скачал и защо,знаем как ционизма и болшевизма победиха след войната,срещу кого ли се е бил .
58
0
 
0
 
! Отговори
Людмила преди 7 години
Плевньо ли ще изтипосват като паметник. Надявам се че не. Новината е приятна, само ме дразни че господин президента само го хвалят, а той реално нищо не върши.
57
0
 
2
 
! Отговори
нов развой преди 7 години
Президентът дали се е срещнал с жертвите на ЦИОНИСТКИЯ ГЕНОЦИД например при Холокоста над Газа ,което дете е хич останало живо.Във вторник емирът на Катар посещава окупирана Газа,безпрецедентна световна новина,влязъл през Египет,с пачка 400 млн.долара за поправка на пътища,жилища и прочие.Това е много важна новина на фона на обсадата на Газа от този държавен глава.
56
1
 
0
 
! Отговори
Didi преди 7 години
И те не знаят за какво точно са благодарни,но Плевнелиев сега има повод да се радва,нищо че разследването на терористичният акт е доникъде
55
1
 
1
 
! Отговори
Mihail_Kasabov преди 7 години
Щеше да бъде много хубаво ако Плевнелиев се беше подготвил предварително за тази визита и да знае имената на замесените в този атентат, както и към коя групировка принадлежат. Така израелците щяха да са ни много благодарни. За друг път да знае.
54
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
69 простия човек си е прост , за такива като тебе оправия няма .
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ ЕВРЕЙТЕ ИЛИ ХАЗАРО-ЮДЕЙТЕ..НО ПРЕДПОЧИТАМ ДА НЕ СА МИ СЪСЕДИ И ДА СА СИ В ИЗРАЕЛ ИЛИ КЪДЕТО ИСКАТ ДРУГАДЕ...!!!
52
3
 
2
 
! Отговори
Киркорчо преди 7 години
До 66.Това расказвайте на германци, всички хора с лозунг- Германия - за германци, България за българи, Русия за руснаци, и т.н., за мен е фашисти.
51
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България не е имало нито фашизъм, нито нацизъм. Който ви се прави на антифашист у нас е обикновен измамник.
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
60 Киркоре по време на 3-тия Райх фашисти не е имало , имало е националсоциалисти членове на Германската работническа националсоциалистическа партия или Nationalsocialitische Deutsche Arbeiterpartai NSDAP
49
4
 
3
 
! Отговори
Киркорчо преди 7 години
Аз съм не плюя и не псувам на българи! Аз казвам, че нови български фашисти с такива коментари, като този "нагли евреиски окупатори..да живеят винаги в страх.. " разбрали, че вина за всичко лошо в България е от евреите. Истински българин Димитр Пешев мислил друго. И сега правят в Израел спомени на него, а не за "Ратник" и "Браник", политика на коите Ви тука пропагандирате!
48
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
63 ей *** а да се разкарваш от европейските сайтове.