Опашки във Франция за новия брой на "Шарли ебдо"

Разграби се до 9 часа и вече не може да бъде намерен
Обновена: 14 яну 2015 14:18 | 14 яну 2015 10:17, Елка Василева
67
Опашки във Франция за новия брой на "Шарли ебдо"
Снимка: БТА

Първият брой на сатиричното издание "Шарли ебдо", излязъл след убийството на мнозина негови журналисти преди седмица, в 09.00 часа българско време бе вече изчерпан в множество вестникарски павилиони из цяла Франция, констатираха журналисти от Франс прес, цитирани от агенцията.

Тримилионният тираж бе изкупен само за час, уточнява ТАСС.

"Свърши", повтаряха като някакъв рефрен парижките вестникопродавци за голямо разочарование на клиентите. Мнозина от последните си купиха "Канар аншене" - най-тиражния сатиричен седмичник във Франция, излязъл днес в знак на солидарност с "Шарли ебдо" със заглавие "Давайте, момчета, не им се оставяйте".

"Това е невероятно - когато отварях, пред будката имаше опашка от 60-70 души", разказва продавачка от Париж. "Не съм виждала такова нещо - всичките 450 екземпляра се похарчиха за четвърт час", добавя тя.

На други места, например край метростанция "Опера" в центъра на Париж, продавачите казваха, че са получили само по 50 или 100 екземпляра. "Очакваме още в четвъртък и петък", отвръщаха те на огорчените купувачи.

При нормални обстоятелства "Шарли ебдо" излиза в 60-хиляден тираж, а днес са пуснати рекордните 3 милиона екземпляра.

Атентатът покърти цяла Франция; оттогава досега броят на абонатите е скочил неимоверно, добавя АФП.

Опашките не намаляват - сега хората се редят, за да се запишат предварително за покупка на броеве от допълнителния тираж. Очаква се той да бъде пуснат в продажба утре и вдругиден, отбелязва ТАСС.

Общо ще се отпечатат най-малко 5 милиона екземпляра, съобщи печатницата "Месажри лионез дьо прес", на която се падат към 20 на сто от пазара на печатни медии в страната.

"Това е абсолютен рекорд за френския печат", заяви пред АФП историкът Патрик Евено. В деня на примирието след Първата световна война най-големият тираж е достигнал 2 милиона екземпляра, напомни той.

След смъртта на Де Гол "Франс соар" бе отпечатан в тираж 2,2 милиона, а след атентатите от 11 септември 2001 г. "Монд" пусна 1,2 милиона екземпляра, добави експертът.

Френски радиостанции даваха микрофона на хора, будували цяла нощ, само за да грабнат със сигурност историческия брой. Мнозина постоянни клиенти си бяха запазили по един екземпляр от снощи.

Новият брой е достъпен и в електронен вид. Хартиени версии са излезли от печат и в две други държави - в Италия съвместно с изданието "Фато куотидиано", а в Турция - съвместно с в. "Джумхуриет", посочва ТАСС.

Новият брой на „Шарли ебдо“ е с карикатура на пророка Мохамед на челната страница, предаде Би Би Си.

Още по темата

Карикатурата изобразява пророка, просълзен и държащ табелка с надпис "Аз съм Шарли" (Je suis Charlie). В горната част на рисунката пише "Всичко е простено" (Tout est pardonne).

Авторът е карикатурист от изданието, известен с псевдонима Луз. На пресконференция на 13 януари той съобщи, че не изпитва страх, след като е оформил тази корица, припомня Би Би Си.

"Разчитаме на интелекта на хората и чувството им за хумор. Извършителите на това нападение нямат чувство за хумор", каза художникът.

Луз съобщи, че в този брой са поместени творби на всички загинали журналисти и карикатуристи. Той прикани читателите да си купят новия брой и така да подкрепят свободата на словото във Франция в целия свят.

Карикатурата на пророка Мохамед на първа страница е единствената в броя, но броят публикува много карикатури на ислямски екстремисти. Той излезе днес на шест езика, включително английски, арабски и турски. Броят може да бъде купен и чрез интернет.

За "Шарли ебдо" вече са събрани дарения в размер на близо 1 милион евро, съобщи телевизия Ер Те Ел. По данни на френското сдружение "Печат и плурализъм" през последните три денонощия на призива да се подпомогне седмичникът са откликнали 14 000 души.

Интернет гигантът Гугъл е дарил за седмичника 250 000 евро.

Изданието ще получи и всички приходи от първия милион продадени екземпляри от новия брой, разпространителите ще вземат комисиона само от останалите два милиона, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: ФранцияШарли ебдо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама прав е колегата по-долу, верно си е бизнес - изтрепеш част от колегите си, гръмнеш и един-двама полицаи и хоп... разграбват ти вестничето като топъл лебец и тиражът летиии! А и едва ли не целият свят е... "Шарли"?! Голем т.шак, к`во ще кажете /напишете де/?
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е на т'ва му се вика бизнес!
50
3
 
12
 
! Отговори
K преди 9 години
Редовия европеец е не по-малко зомбиран от самите терористи...Жалко за Европа...
49
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А аз си мислех, че само ние сме Абсурдистан...
48
1
 
4
 
! Отговори
Имани преди 9 години
Когато, твърде много напрягаш силите си, ти не можеш да постигнеш, това което целиш!!! ИСТИНАТА СЕ КРИЕ В ЭЛАТНАТА СРЕДА!!! Лек ден на всички!!!
47
1
 
11
 
! Отговори
vdch преди 9 години
Ако сред тези, които купуват вестника се направи анкета с въпрос "Чувал ли сте книгата психология на тълпите на сънародника им Густав Льобон?" и съответно "Чел ли сте я? дали положителните отговори ще са повече от 10 процента? Това се отнася естествено и за нашите "леви" и "десни" протестъри.
46
4
 
6
 
! Отговори
Радослав(Рамазан) преди 9 години
турция трябва да се обеззарази,дезинфекцира,хигиенизира и християнизира.
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДжингибиНЕ ИСКАТ ДРУГАРЮ. НАВСЯКЪДЕ ПРЕПИКАХА ПЕТОЛЪЧКАТА.
44
3
 
5
 
! Отговори
Джингиби преди 9 години
Крайно време е и турция да се освободи от това злобно, примитивно, мюсюлманско робство!
43
5
 
4
 
! Отговори
Дженъри преди 9 години
53 - Ангела Меркел е ПИОНКА на АФРОАМЕРИКАНЕЦА!!! И иэобщо не ме интерсуват МЮСЮЛМАНИТЕ, същността е в сигурността!!! А аэ иэобщо не я ВИЖДАМ!!!
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До JE SUIS ГУРБЕТЧИЯТИ НАЛИ СИ ТУРЧИН БЕ КАКВО РЕВЕШ
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ислямисти срещу комунисти.
40
6
 
0
 
! Отговори
Дженъри преди 9 години
Европейската криэа ПОДПАЛИ СВЕТА!!!! Канцлерът апропо АНГЕЛА МЕРКЕЛ не смекчи ПОЭИЦИЯТА СИ!!!
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До JE SUIS ГУРБЕТЧИЯДРУГАРЮ, ВЕЧЕ НЕ ВИЕ РЕШАВАТЕ КОЙ КЪДЕ ДА ОТИВА. ДАЖЕ НАПОСЛЕДЪК ВАС ВИ ПРАЩАТ НА НЯКОИ МЕСТА.
38
2
 
6
 
! Отговори
Пидираст преди 9 години
А, бре, тоя *** у Лафка че го продават ли да одим да се наредим?
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глупав свят, и едните *** и другите...
36
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз да бях франсе, и аз щях да се редя! История се пише!
35
1
 
0
 
! Отговори
outlaw преди 9 години
иучи авор го *** и той е виновен за атентата пукаше с дупето куршуму и трошеше аворовата батка
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До JE SUIS ГУРБЕТЧИЯКОЛКО СИ ГЛУПАВ САМО. ТЕЗИ ТАЙНИ ГРУПИ ПЪРВО ТЕБ ЩЕ ИЗЧИСТЯТ.
33
1
 
0
 
! Отговори
Dan преди 9 години
Собственика на "Шарли Ебдо", се свързал с Делянчо , че с вайка му били състуденти и го попитал-Абе пич теб те мрази цялата държава, ти си вдигаш тиражите на вестника как го правиш?Делянчо му казал-Глей сега имам бизнес стратегия, дай 1005000 евро и ще оправим нещата! Онзи му превел парите и попитал-Как ще стане, а Делянчо -Съкращаване на пресонал, мащабна рекламна кампания с участието на световни лидери и увеличаване на тиража! А защо не 1 млн. ами и 5000?, попитал Редактора, Дилянчо-1млн. за а 5000 за едни момчета от Пазаджик!

Спонсорирани публикации