Какви са сценариите за Венецуела след неуспешния метеж срещу Мадуро?

Двата лагера са в равновесие, никой от тях не успява да неутрализира другия
8 май 2019 21:34, Елка Василева
78
Какви са сценариите за Венецуела след неуспешния метеж срещу Мадуро?
Снимка: архив, Reuters

Неуспешният опит на венецуелския опозиционер Хуан Гуайдо да сведе до нула подкрепа на армията за президента Николас Мадуро прикова двата лагера на заеманите позиции и потвърди централната роля на военните в битката за властта.

Какви сценарии се очертават днес?

"Затворена игра"

Признат за временен президент от над петдесетина страни, Гуайдо претърпя поражение - бунтът на групичка военни не предизвика очаквания ефект на доминото сред останалата войска.

"Някои не си удържаха на думата", призна пред Франс прес водачът на опозицията по повод твърденията на САЩ, че на 30 април министърът на отбраната Владимир Падрино и други венецуелски лидери в последния момент са дали заден ход.

Както заяви за АФП Майкъл Шифтър от базирания във Вашингтон мозъчен център "Междуамерикански диалог", опозицията "е подценила възможностите на Мадуро за съпротива (. . .) и способността му да издържа натиска на улицата".

Това може да доведе до "фаза на разочарование и недоверие", смята Луис Висенте Леон, ръководител на бюро "Датаналисис".

На 23 февруари Гуайдо вече се бе опитал да обърне нещата, като вкара в страната храни и медикаменти, изпратени от САЩ, но замисълът се провали.

Ще се притъпи ли основното оръжие на Николас Мадуро?

Независимо от "естествената умора" опозиционерът е запазил "силите си и способността да въздейства на хората", отбелязва Феликс Сеихас, директор на социологическата агенция "Делфос", според чиито анкети 59 на сто от венецуелците гласуват доверие на Гуайдо, а 15 процента - на Мадуро.

Още по темата

Освен това въпреки сваления му депутатски имунитет Гуайдо все още е на свобода. Вашингтон, който предупреди, че арестът му ще бъде "последната грешка на диктатурата", продължава да засилва санкциите си срещу Каракас и не изключва възможността за военна намеса.

"В краткосрочна перспектива очаквам все така затворена игра - всеки да остане на позициите си, а това не води доникъде", прогнозира Сеихас.

Умора и репресии

След неуспеха на бунта Гуайдо отново приканва военните да обърнат гръб на Мадуро.

"Тази не твърде реалистична стратегия вече издиша", писа наскоро Майкъл Шифтър в "Ню Йорк таймс".

Възможно е Мадуро "да засили репресиите, които и бездруго са доста сурови", твърди той. Срещу седмина депутати от венецуелската опозиция ще започне съдебно преследване заради подкрепата им за метежниците, съобщи във вторник Върховният съд.

Президентът социалист ще продължи също "да разчита на умората" на Гуайдо, а междувременно "ще неутрализира" основни елементи от обкръжението му - малко по малко и докато държи властта, смята Сеихас. А Гуайдо, напротив, ще трябва да поддържа устрема на своите привърженици.

Преговори

По думите на Сеихас двата лагера "са кажи-речи в равновесие, доколкото никой от тях не успява да неутрализира другия". Което пък отваря възможност за преговори.

В разговор с АФП Гуайдо спомена, че има шанс за "договорен преход", с какъвто приключи например през 1958 г. диктатурата на Маркос Перес Хименес.

Това може да бъде "вътрешен преход" - Мадуро да остане извън играта, а "друга група чависти да поеме властта", предполага Сеихас.

При всяко положение военните, получили големи пълномощия от Мадуро, все така ще имат последната дума.

Гуайдо вече им предложи амнистия, а САЩ - да вдигнат санкциите срещу тях, ако решат да дезертират. "Те трябва да повярват, че ще участват в правителство, което ще запази тяхната власт", какъвто не е случаят в момента, уверява Леон.

Във вторник Вашингтон отправи нов намек към венецуелските висши офицери, като вдигна санкциите от Мануел Кристофер Фигера, бившия шеф на разузнаването, преминал преди седмица в лагера на опозицията.

"Последното решение е в ръцете на въоръжените сили. Властта е у тях", подчерта Шифтър.

Междувременно Вашингтон и Москва продължават двубоя си от разстояние.

"Щом се изчерпи стратегията на санкции и стачки (свикани от опозицията, бел. на АФП) и страната се озове съсипана, нищо чудно чуждестранните съюзници да се изкушат да преговарят директно с армията, ако тя се реши да поеме властта", предупреждава директорът на бюро "Датаналисис".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха дръжте се другари, американците са виновни за глада и мизерията. Още само малко и ще построим светлия социализъм хахахах май не останаха много дето да се връзват а? И ние бяхме така едно време ама сега само бабите ходят да викат бесепе победа като им платят автобуса. НАТО, ЕС и ще имаме Ф16, венсеремос другари хахахах, бягайте към Северна Корея че тука не е за вас вече
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Не извратен типбасад е на власт,не можаха да го сменят с тяхно протеже
15
2
 
3
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Кой каза ,че САЩ не са успели с Либия ?
14
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вижда се как щатите са насочили всичките си сили за завладяване на тази страна,след като не успяха в либия,медиите навсякъде говорят срещу мадуро,пионката гуайдо непрекъснато я местят по дъската с надеждата да направи шах на царя,пълен икономически блокаж на странната,готовност за започване на война(те я наричат военна интервенция).Никой не може ме убеди,че това е за доброто на народа,да го смажеш от санкции не е добро,всичко е за завземане на ресурси,агресори алчни хранещи се от войната
13
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яж пелмени ,сърбай борш,обречи децата си на мизерия,бъди заклет русофил
12
2
 
23
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
До 10.Не е заслуга на САЩ, че Германия и Япония са добре икономически. Това е заслуга на германците и японците като народи. Писна ми от кр.е.те.ни с коефициент на интелегентност под 100 единици. И двете страни нямат самостоятелна политика, не са ядрени държави и до ден днешен са окупирани от американците. Не ми пробутвай Русия, момченце. Русия е друга тема и друга бира. Аман от русофоби - и.де.о.ти, на които за всичко им е виновна Русия. Айде, разкарай се.
11
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе какво ни баламосвате с такива несвързани дрънканици. Във Венецуела всичко е ясно - световният терорист САЩ, изкуствено предизвиква в страната дефицит, като блокира десетки милиарди долари на страната. С тях се опитват да купят и военните. Дано да устиска народа, Венсеремос!Кубинските разведки правят ЦРУ на луди във Венецуела.А САЩ, ако не успеят да сменят там власта, това означава, че вече никъде в света няма да казват кой какво да прави. Нашите простит. последни ще се усетят обаче.
10
26
 
6
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
Германия и Япония са само 2 примера където САЩ са се намесили. Я дай пример къде се в намесила Русия и дето никне трева, щото аз не се сещам
9
3
 
31
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Наблюдаваме ясно подривни действия на световния полицай САЩ срещу законно избрано от народа правителство на Мадуро. Не харесвам Мадуро, но действията срещу него са престъпление. Действителността показва, че където се намесят САЩ - 100 години трева не никне повече. Тях не ги е еня за народа венецуелски, гладен и *** като нашия. Гледат да пипнат кранчето за петрола. А за Гуайдо нямам думи каква марионетка е. Жалко, че е млад и си е сложил главата в торбата, жаден за власт.
8
1
 
29
 
! Отговори
Минчо Делников преди 4 години
Работата във Венецуела няма да стане.Всъщност никакви военни няма да свалят Мадуро.Те много добре знаят как ще им се "отблагодарят" американците после.Всъщност за какво са им на САЩ 30 милиона "прегладнели" латиноси? За петрола,който всъщност е най-скъпия за извличане в света?Няма голяма далавера там.Ако толкоз им пречеше Мадуро да са го ликвидирали като Чавес с ракови клетки.Просто за да са богати САЩ лат.америка трябва да е бедна и нещастна.Така е било и така ще бъде.Същото се отнася и за нас.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин
6
3
 
25
 
! Отговори
Оруел преди 4 години
Янките пак се провалиха подвиват опашки и се прибират в къщи, плячката ще е задграничните авоари на на венецуелскиянарод само!
5
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия себе си не може да оправи,*** тръгнал Венецуела да оправя
4
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Контра удар на руснаците и от утре континента северна хамерика ще представлява група от малки островчета ! ЩЕ
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гисподаритр му скоро ще го ликвидирам и ще припишат убийството на Саша ку ро. Това е кана Б с кодовото названиеС един куршум два заека
2
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още глад и мизерия до като се отърват от социализма и Русия
1
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
значи все пак се престрашихте да изплюете камъчето - метеж е точната дума.

Спонсорирани публикации