Thresher трябваше да е най-добрата подводница. Но се превърна в трагедия!

Тази седмица бе открит мемориал на загиналите моряци
28 сеп 2019 21:30, Нели Христова
44
Thresher трябваше да е най-добрата подводница. Но се превърна в трагедия!
Снимка: Getty

През пролетта на 1963 година Том Уайли слушал радио в университетската си стая, когато чул за изчезнала подводница. Машинката не работила дълго време, но съквартирантът му го оправил тъкмо навреме, за да може Уайли да чуе новините за USS Thresher.

По-големият брат на Том, Джон Джоузеф, бил 23-годишен офицер на борда й. Той завършил военноморската академия и получил дипломата си лично от президента Кенеди. Бил и един от най-добрите в армията. Герой за Том.

Той се качил на борда на Thresher заедно с още 128 от най-елитните моряци на САЩ. Самата машина била първокласна ядрена бойна подводница. На 10 април 1963 година се спускала дълбоко в морските дълбини. На 8500 фута дълбочина връзката с нея се изгубила. Последното, което ескортиращият кораб чува, са ужасяващи звуци от дълбините.

В четвъртък семействата на загиналите моряци се събраха в Националното гробище в Арлингтън, държейки снимки на близките си в ръце.

Вече 75-годишният Том Уайли също бе там, за да открие мемориала в памет на загиналите на Thresher – най-смъртоносното потъване на подводница в историята на военноморските сили.

"Нямаше тела. Нямаше ковчези. Нямаше заключение по случая, каза вече пенсионираният агент от спец службите пред останалите роднини.  - Спомените за нашите близки остават.“

На подводницата се появява теч, тя започнала да потъва и достигнала своя лимит, след който океанът просто я смазал, пишат от Washington Post. Според историците всичко се е случило за секунди.

Смъртта на екипажа седмици на ред е по първите страници на вестниците. Останките от машината са открити месеци по-късно.

На Thresher се намирал каймакът на американските военноморски служби. Но макар да била спрягана за една от най-добрите подводници – тя била пълна с проблеми. Била на служба едва 20 месеца, девет от които била на пристанището за поправка. Но ремонтите по нея били претупани.

"Скъпа, имам чувството, че това е последното ни плаване. До края на седмицата ще си моята богата вдовица“, казал един от механиците на Thresher Джон Кейсекер. Когато ремонтът на подводницата приключил, моряците излезли за тестови гмуркания. Никога повече не се върнали.

Не се знае до каква дълбочина е стигнала подводницата преди да се пропука. Максимумът и е бил между 800 и 1000 фута, а моментът на тотален разпад се случил на дълбочина от 1200 – 1500 фута.

"За една дванайста от секундата всичко избухва. Това е и една от „малките благословии“ - момчетата са знаели, че потъват, но краят е дошъл светкавично бързо“, пише Норман Полмар в своята книга за инцидента.

В същото време Том Уайли бясно бяга по коридорите на кампуса, за да намери телевизор. Когато вижда репортажите на новините се връща обратно в стаята си. Радиото вече не работи.

"И никога повече не проработи“, казва той.

Тогава Том веднага звъннал на майка си. На следващия ден хванал първия влак към дома. 12 часа пътувал, на всяка спирка се молел, че ще съобщят, че подводницата  Thresher е намерена и всички на борда й са живи и здрави.

"Но тя никога не излезе от дълбините“, казва Том.

През 1985 година, останките на Thresher са открити от Робърт Балард. Той се договорил с американските военни да им помогне да открият подводниците без руснаците да го проследят, а в замяна, те да му дадат средства, за да открие Титаник.


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
7
 
15
 
! Отговори
Приятел преди 1 година
Хич не ми е жал за загиналите краварски моряци.Краварите сеят смърт и войни по целия свят вече 75 години.Няма място по Света ,където краварската алчност да не е предизвикала военен конфликт.Повече от 115 войни за 75 години.
33
2
 
9
 
! Отговори
tamada преди 1 година
До През 60-те

И руските, и американските си потъват още от 50-те насам. А заедно с тях британски, френски, испански, турски и т.н., още от края на 40-те.
С-117, , М-200, М-252, М-256, М-351 и т.н. са все съветски потънали през 50-те, без да броим другите тежки аварии и загинали хора. И без да броим потъналите преди войната, щото те подводниците не са от вчера.
32
0
 
5
 
! Отговори
Валери преди 1 година
Нелчето поне да почне да използва метгрична система.
31
6
 
19
 
! Отговори
Стар преди 1 година
За пръв път чувам за потънала хамериканска подводница. До сега само руските потъваха.
30
4
 
9
 
! Отговори
Едно към едно преди 1 година
Тази статия не кореспондира нито с годишнина от потъване, нито от пускане на вода. Ей така си шляпате пълнеж в сайта.
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Вова П

Крим тоже
28
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 1 година
А ва ей, рИдакцията, дайте някой лев повече и земете някой от езикова гимназия да превежда, баси безумията и недомислиците дето пишете!
27
0
 
3
 
! Отговори
Капитана преди 1 година
До tamada: пълни глупости,дълбочините могат да бъдат в метри,футове и фатом. Зависят от хидрографското дружество извършило обследването.
26
1
 
20
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
В България сме свикнали да работим с метри не с футове. 1500, 200, 1500...фута не ми говорят нищо. Явно е много, ама колко точно?
25
6
 
16
 
! Отговори
tamada преди 1 година
До none
До vse edno

В морето няма метрична система. Международно призната е дванайсетичната - морски мили, кабелти, футове и т.н. Страните, които ползват метричната система, винаги дублират информацията и в дванайсетичната. За справка -разгледайте документите на Морска администрация!
24
0
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
До Анонимен

Аз армия за какво ни е знам , но виж и такива като теб също знам за какво стават ,нищо че ти незнаш
23
1
 
21
 
! Отговори
Waffen SS преди 1 година
През 1968 година за кратък период изчезват няколко подводници ,американската "Скорпион" край Азорските острови,изреалската "Дакар",френската "Минерва" и съветската К-129.
22
2
 
11
 
! Отговори
vse edno преди 1 година
До none: няма българска мерна единица, но това е друга тема....има метрична система, която се използва в България
21
0
 
17
 
! Отговори
Waffen SS преди 1 година
""На 8500 фута дълбочина връзката с нея се изгубила.""
""Максимумът и е бил между 800 и 1000 фута, а моментът на тотален разпад се случил на дълбочина от 1200 – 1500 фута.""

Нека автора обясни моменталното разрушаване на подводницата при дълбочина 1500 фута/450метра/ и сигнала от дълбочина 8500 фута,което е с повече от 7000фута разлика, а това са 2,1километра разлика
20
0
 
26
 
! Отговори
tamada преди 1 година
Останките на Трешер са открити още тогава през 1963 с батискафа Триест - онзи същият, който през 1960 стига дъното на Марианската падина, а после е продаден на американците.
А това с Робърт Балард е съвсем друга операция през 80-те.
19
4
 
14
 
! Отговори
Вова П преди 1 година
она утонула
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 19
А ти от къде знаеш че аз съм пенсия ми и аз мога да кажа за теб че вече си взел -дал и миришеш на пръст ??!!!
17
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18

Мила пенсио за какво ни е тази армия днес?
16
19
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мили деца, и ние имахме някога подводници, и ракети имахме и армия имахме мили деца ! Но дойдоха едни чичковци тека рИваха за НАТО и изпонарязаха де що видят, даже и еничарите надали така са обезличавали мдааа.Започнаха едни рИформииии ум да ти зайде ех мили децаааа !!!
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто са превели чужда статия без да я цитират правилно. Журналистически пирати, при това преводът е некадърен. Клозетна работа!