BG имотите поскъпнаха с 35% заради скок на доходите, падането на лихвите

Фактор се оказва и миграцията на населението към големите градове
166
BG имотите поскъпнаха с 35% заради скок на доходите, падането на лихвите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жилищата в България поскъпнаха с близо 35% за 12-те години след влизането ни в ЕС, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат, цитирани от "Труд“.

В този период цените не се движеха само нагоре. Заради международната финансова криза в периода от 2009 г. до 2013 г. беше отчетен спад в цените. През последните пет години обаче тенденцията се обърна и имотите регистрират сериозно поскъпване.

Още по темата
Само за периода от 2014 г. до 2018 г. цените на жилищата в страната са нараснали с над 29%, показват данните на Евростат.

Сред основните причини за това са повишаването на доходите, падането на лихвите по кредити и депозити, желанието на хората да живеят в нови и по-големи апартаменти, както и миграцията на населението към градове, в които дават по-високи заплати.

Оказва се, че движението на цените на апартаментите в България отговаря на тенденциите на пазара на имоти в целия ЕС. Общо за страните от Общността повишението на цените на жилищата за последните 12 години е с 21,7%. Финансовата криза се отразява не само на пазара в България, а и на сделките с имоти в повечето страни от Европа. През 2009 г. общо за страните от ЕС цените на апартаментите са се понижили с 4,4%. След леко покачване през 2010 г. и 2011 г., през 2012 г. и 2013 г. отново е регистрирано поевтиняване на имотите в ЕС съответно с 1,9% и 1,2%. Изключение от общите тенденции е Германия, където апартаментите поскъпват през всяка от последните 10 години. В Швеция жилищата също поскъпват по време на финансовата криза, но през миналата година е отчетен спад с 0,9%.

Общо за последните 12 години, най-голямо повишение на цените сред страните от ЕС е отчетено в Швеция, където имотите са поскъпнали почти два пъти – с 96%. На второ място е Малта с повишение от 67,7%, а третата позиция е за Словакия с близо 60% ръст на цените. Челната петица се допълва от Полша с 47% и Германия с 40%. България влиза в топ 10 на страните от ЕС по ръст на цените. След Германия в класацията се нареждат Белгия (+37,3%), Великобритания (+35,5%) и България (+34,9%). Последните две страни в топ 10 са Естония и Литва.

В редица европейски държави, които не са членки на ЕС, имотите също са поскъпнали много за последните 12 години. Например цените на апартаментите в Исландия са нараснали над два пъти, а в Норвегия с 87%.

Само за последните пет години, през които цените на имотите в повечето страни от Европа трайно вървят нагоре, жилищата в ЕС са поскъпнали средно с 18,6%, сочат данните на Евростат. Първото място сред страните от ЕС е за Ирландия, където ръстът на цените за този период е над 70%. Челната тройка се допълва от Унгария с 55%, и Естония с 42%. В 12 старани от ЕС поскъпването на апартаментите за 5-годишния период е по-голямо отколкото в България. Явно бързото покачване на цените на жилищата у нас следва тенденциите на пазара на имоти в Европа. Нещо повече, още в три държави от ЕС апартаментите са поскъпнали колкото в България – с малко над 29%. Това са Холандия, Словакия и Австрия.

България се нарежда на 18-то място в света по поскъпване на жилищата, показват данни на консултантска компания на пазара на имоти. Цените на жилищата в страната са нараснали с 5,5% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата. От края на декември до март жилищата са поскъпнали с 0,9%. За разлика от много показатели като например повишаването на доходите, по поскъпване на имотите се представяме по-добре от Румъния. Цените на жилищата в северната ни съседка са нараснали с 5,3% за година, което отрежда на Румъния 19-то място.

В Гърция жилищата поскъпват четири поредни тримесечия, но повишението на годишна база е доста по-малко, отколкото у нас – с 2,4%. Цените на жилищата там все още са с 40,8% по-ниски, отколкото бяха по време на пика през третото тримесечие на 2008 г.

За второ поредно тримесечие малка Словения е на върха на класацията като най-горещ имотен пазар в света. За една година цените там са се покачили с 18,2%, показват данните на консултантската компания. Само за трите месеца от края на декември до март жилищата в Словения са поскъпнали с 6,5%. „Намаляващата безработица, ниските лихви и, доскоро, ограниченото предлагане, стоят зад силния ръст на цените“, посочват авторите на доклада.

Шест от десетте най-горещи пазара на имоти в света са в Европа. На втора позиция е Латвия с ръст от 11,9%. В топ три влиза и Китай с повишение от 11,6%. Останалите държави в топ 10 по поскъпване на имотите са Малта (10,8% ръст), Чехия (9,9%), Люксембург (9,3%), Унгария (9,2%), Мексико (9%), Тайван (8,4%) и Колумбия (8,3%).
Спад има в седем държави от общо 56, включени в класацията. Това са Швейцария (-0,1%), Швеция (-0,3%), Италия (-0,6%), Израел (-0,7%), Мароко (-0,8%), Финландия (-1,6%) и Австралия (-5,1%).

Като цяло цените на жилищата в света нарастват с 3,9% за година.

В пет държави от ЕС хората дават около 5% от доходите си за инвестиции в дома, като тук влизат както разходите за покупка на жилище, така и за ремонти.

Българите инвестират средно 5% от доходите в жилището си, показват последните данни на Евростат. Като тук влизат както разходите за покупка на нов дом, така и за извършването на ремонти. Разбира се, хората, които изплащат ипотечен кредит за апартамент, дават доста по-голям дял от доходите си за жилището в сравнение със семействата, които само трябва да правят текущи ремонти.

България е сред държавите от ЕС, в които хората дават най-малък дял от доходите си за инвестиции в дома. Това се дължи на факта, че въпреки сериозния ръст на покупките на жилища с кредити, повечето хора в страната живеят в собствени апартаменти или къщи, които са получили по наследство. Общо за страните от ЕС 8,3% от доходите на хората отиват за покупка на жилище или за ремонти в дома. Оказва се, че трябва да мине доста време и повече хора да си купят дом на изплащане, за да достигнем средните нива за ЕС по този показател.

Но в много държави от Общността, също както и у нас, гражданите инвестират около 5% от доходите в жилището си. Това са Ирландия (5,46%), Испания (5,43%), Португалия (5,16%) и Латвия (4,83%). Държавите-членки на ЕС, в които инвестициите в жилища имат най-голям дял от доходите на хората, са Финландия (11,3%), Холандия (11%), Кипър (10,2%) и Белгия (10,1%).


166
Още по темата: жилищаЕСимотиРазходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
.За подобни цени хората както споменаха в Флорида си купуват двуетажни къщи с по 3 спални-------Да-да....Баш така е ама нема нищо общо.Освен това да ми влизат крокодили и гърмящи змии в задния двор - не, мерси! Заври си Флоридата на едно място.
152
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 143Икаш да ми кажеш, че "кореняците", които имат пари, живеят пир мама и тате, докато мама и тате не си заминат и остват в същия апартамент, или не си купуват нво жилище на по 25-6 години, в момента, в който започнат да изкарват пари?Не ...
151
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЕлементарноПо тая логика, апартамент в Копенхаген, който в София е 110 000 лева, не би трябвало да струва 880 000 лева, а далеч по0малко, защото данъците там са МАСИВНИ.
150
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 150Да, сигурен съм, че 20 000 програмиста, които взимат над 3500 лева, избягват старите панелки и живеят само в новите квартали, вдигат цените на панелките в Люлин ... където живеят 5 пъти повече хора от всчички програмисти в страната.
149
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София е Силиконовата долина на източна европа - горе долу толкова ИТ специалисти колкото Берлин - това води до ръст на всичко включително и на имотите - справка Сан франциско - ако тук ви се струва скъпо проверете цените там!
148
2
 
8
 
! Отговори
Умният преди 2 години
Балони за балъци
147
0
 
8
 
! Отговори
Елементарно преди 2 години
Цените *** имотите в България се качват,защото данъците са смешно ниски.И хората инвестират.
146
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Измислена история за немислещи хора. Не разбирам защо трябва да плащаме нещо в пъти повече от себестойността му и да се радваме че сме между боклуците. ЦЕните са подобни и там където средният семеен доход е 120К долара годишно.
145
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук всеки иска да граби и после цял живот да лежи , яде и пие на малкото, които разчитат на двете си ръце и акъл.Пример застрояването на черноморието. Всчки собтсвеници живеят благодарение на земята, която са наследили. Иначе щяха да ринат ла....йна в Германия.
144
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АКО МИНА С ГАЙГЕР МЮЛЕРОВ БРОЯЧ ЗА РАДИАЦИЯ ИЗ СОФИЯ ПОКРАЙ ВСИЧКОТО НОВО СТРОИТЕЛСТВО ЩЕ УПЛАША И ПУТИН И ТРЪМП ВЗЕТИ ЗАЕДНО
143
4
 
19
 
! Отговори
Американец с паспорт преди 2 години
Тези цени може да си ги заврете нали знаете къде.За подобни цени хората както споменаха в Флорида си купуват двуетажни къщи с по 3 спални Само българският андрешко и празноглавец е съгласен да живее в мърлящина до шия отвсякъде мърляци да го управляват мърлява заплата д аму дават да му е зле но да си е държавата в която от поне 200г няма нито един българин останал.Дори и мангасянските ви uроди се изнесоха към Германия шото имат повече акъл в глаот вас смешници плащащи по 200 000 евро за нужници
142
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е друга! Много хора работят навън и нямат акъл да направят бизнес или нещо подпбно. Просто мишкуват 20 години в някой склад в Англия и хайде да купим за дИтето апартамент в София, да става столичанин. Затова се вдигнаха и цените така! Июа и др заблуда. Тези кол центрове с по 1500-2000лв заплата. Станаха модерни и хората идват в София и теглят 100 бона за да върнат 300 след 25 години. Ама не може треа да сме елитни. Затова има и спекула!
141
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този сайт не знам откъде намира тези данни и изкарва положението розово ама не е! Какви доходи? С колко? Някой смята ли инфлацията за тези години или не? По малките градове и села какви цени на имоти са се вдигнали че не схващам. В северозападна Бг вече за 15к лв може да си вземеш двустаен. Само тъпизми пишат тези!
140
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Снощи забелязах че вече се продават 2-ни кочинки от 60 кв.м за 1350 на квадрат. В Маями е по евтино и много по хибаво при заплати 4000$ на месец.Ще събират пайжини и а дано галират всичките стройтели и предприемачи.
139
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Десетки такива статии се пуснаха само в този сайт. И всичките с данни до 2018-та. А вече сме последното тримесечие на 2019-та!!! Защо няма информация за цените и сделките последните три тримесечия? "Липсата на инфирмация също е информация", ме учеха в университета. Колко поредни тримесечия в справките на съдебната палата най-голям спад на доходите се отчита от сделките с недвижими имоти? Там е и отговора. Успех на "инвеститорите"! Дано знаят кога да спрат. Това е проблема при хазарта.
138
2
 
24
 
! Отговори
Sonq преди 2 години
В Нотингам цените са същите като в Пл и Сф. А там повече пари ще спечелиш от наема
137
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИМА НА МНОГО ПРЕКРАСНИ МЕСТА В ГЪРЦИЯ, КЪДЕТО ИМОТИ ОТ ТУХЛА СА ПО ЕВТИНИ ОТ 50/60 ГОД ПАНЕЛКИ В СОФИЯ, ВАРНА, ПЛОВДИВ, БУРГАС- СПРАВКА- ПОСЕТЕТЕ САЙТОВЕ ЗА ИМОТИ В ГЪРЦИЯ И КАТО СТАНА НА ВЪПРОС ЗА ДОХОДИ- ГЪРЦИЯ 2019 Г МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА- 751 ЕВРО НА 14 ЗАПЛАТИ.
136
1
 
11
 
! Отговори
PIIGS преди 2 години
Бъркаш банки със строители , и ако сравняваш по цени село софия с лондон или париж , то софия е 8 глуха в ЕС , дали софи ще отиде до 5 позиция ......... питайте вожда.
135
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БУРНОТО строителство говори само за едно:В БГ много лесно се перат пари със строителство!Всичко друго е вятър и лъжа....+***...
134
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хедж и това е.