Кой от раз, кой на втори тур... Избирателите мислят до последно

"Барометър България" тества нагласите преди вота в 6 областни града и малка община
45
Кой от раз, кой на втори тур... Избирателите мислят до последно
Снимка: БТА, архив

Близо 17% от столичани все още не са решили за кого да гласуват. Техният вот ще бъде решаващ за финалния резултат на първия тур на изборите за кмет на Столична община.

Сегашният кмет Йорданка Фандъкова, кандидатът на Инициативен комитет Мая Манолова и Ангел Джамбазки, издигнат за кмет от ВМРО, са в челната тройка по подкрепа, според данни от проучване на "Барометър България".

На първи тур на изборите за тях биха гласували съответно 30,2%, 20,7% и 19,4% от имащите право на глас.

Проучването е реализирано със собствени средства чрез телефонно интервю сред 2456 българи от общините София, Пловдив, Бургас, Русе, Добрич, Стара Загора и Петрич в последните дни преди вота.

При балотаж, ако се явят Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, 40,1% посочват, че биха гласували за Фандъкова, 25,1% за Манолова, а 34,8% не биха гласували.

Явно сегашният кмет би успял да привлече повече подкрепа сред симпатизантите на другите претенденти, които не достигат до балотаж, докато Мая Манолова очевидно не би била фигурата, която разширява подкрепата при такъв сценарий, смятат социолозите. Ако до втори тур на изборите за кмет на столицата достигнат Фандъкова и Джамбазки, резултатът би изглеждал така: 38,8% за Йорданка Фандъкова, 34,8% за Ангел Джамбазки, 26,4% не биха гласували.

И при двата варианта явно София ще избере досегашния си кмет, но може да се отбележи, че кандидатурата на Джамбазки събира широка подкрепа от симпатизанти на другите кандидати, което може би се обяснява с популярността му като един от най-активните евродепутати, показват наблюденията на анализаторите. 

Пловдив с ясно изразена двойка претенденти за кмет

На въпрос към пловдивчани за кой кандидат ще гласуват на предстоящите кметски избори, 21% посочват Здравко Димитров от ГЕРБ, а 20% Славчо Атанасов от НФСБ-ВМРО. Следващ по предпочитание сред жителите на Пловдив е кандидатът на БСП Николай Радев с 9,3% подкрепа. Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" би получила 8,1%. Георги Колев от Земеделски съюз "Александър Стамболийски" получава подкрепа на 2,6% от респондентите, а кандидатът на ДПС Милен Иванов 2,4. По малко над 1% биха получили Николай Бухалов от "Кауза Пловдив" и Атанас Костов от "Демократична България – обединение".

С така отчетените данни за Пловдив е ясно, че освен за първото място, оспорвано ще бъде съревнованието и за третото в кметската надпревара. Минимална е разликата в подкрепата за областния управител и за депутата на патриотите, но отчетливото им отделяне (с над 10% подкрепа) от третия и четвъртия говори, че именно Димитров и Атанасов ще са участниците на балотажа за кмет на Пловдив.

Ако до втори тур на изборите за кмет достигнат Здравко Димитров и Славчо Атанасов, то кандидатът на ГЕРБ би получил подкрепа на 27,9% от пловдивчани, Атанасов на 35%, а 37,1% посочват, че не биха гласували.

Бургас с кмет от раз

Данните от анкетата сочат, че морската община ще избере кмет още на първи тур. Сегашният градоначалник от ГЕРБ Димитър Николов затвърждава позицията си на лидер в кметската надпревара, като 76,1% от бургазлии заявяват, че ще го подкрепят още на първи тур на изборите. На много голяма дистанция след него е кандидатът на БСП Николай Тишев, който получава подкрепа от близо 7%, а трети е Бойко Миразчийски, кандидат на НФСБ, с почти 4%.
 
Оспорвана битка в Русе

В началото на предизборната кампания първи по електорална тежест бе кандидатът на ВМРО (НФСБ) Галин Григоров, следван от Пенчо Милков от БСП, а трети бе кандидатът на ГЕРБ Диана Иванова. Към настоящия момент вторият и третият са с разменени позиции.

На въпрос за кой кандидат за кмет на Русе бихте гласували на първи тур на изборите, 25,7% посочват Григоров, 23% - Иванова, 21,1% - Милков. 5,4% биха подкрепили Елеонора Николова от местна коалиция "СДС, ДБГ, ССД, БНД и Движение 2", за други кандидати биха гласували 10,8% от анкетираните, а 14,1% все още не са решили.

Ако до балотаж достигнат кандидатът на ВМРО (НФСБ) и на ГЕРБ, 55,1% от анкетираните русенци посочват Галин Григоров, 30,3% Диана Иванова, а 14,6% декларират, че няма да гласуват.

Стара Загора преизбира кмета си на първи тур

За настоящия градоначалник, издигат от ГЕРБ за нов мандат, Живко Тодоров биха гласували 55,3 % от анкетираните. Подкрепа за кандидата на БСП Иван Върляков заявяват 15%, а за този на ВМРО – Българско национално движение Антон Андонов – 8,1%. По 2,2% подкрепа получават Магдалена Овчарова („Демократична България – обединение), Гергана Микова (НФСБ) и Янко Янков (Алтернатива на гражданите). За други кандидати – 4,4%, а още не са решили 10,6%.

В Добрич трима кандидати са с равни шансове за балотаж

В община Добрич изборите ще приключат на втори тур, като сигурен участник в него е кандидатът на ГЕРБ (СДС) Надежда Петкова. Интригата е кой ще бъде неин опонент, тъй като трима от кандидатите за кмет са с близки стойности на електорална подкрепа.

31% посочват Надежда Петкова (ГЕРБ-СДС), 18,1% избират Детелина Симеонова (ВМРО), Йордан Йорданов от местна коалиция ДБГ (ДБГ, НДСВ, ССД, ГН) биха подкрепили 17,6% от анкетираните, а за кандидата на БСП Георги Петков биха гласували 16,7%. Заявка да гласуват за кандидата на НФСБ (АБВ, ЗС Ал. Стамболийски, ЗНС) Йордан Апостолов дават 9,5 от участниците в анкетата. За други кандидати биха гласували 1,9%, а 5,2% още не са решили кого да подкрепят.

Петрич – балотаж между партньори

В Петрич, където за кметското място мерят сили четирима кандидати, изглежда изборите ще се решат на втори тур, като в него ще участват кандидатите на партии, които си партнират в управлението на страната.
Шанс за участие в балотаж в Петрич имат сегашният кмет, издигнат от ГЕРБ за нов мандат Димитър Бръчков и предложеният от ВМРО Стоян Божинов. Димитър Бръчков събира 37,1% подкрепа, Стоян Божинов – 28%, Любомир Георгиев (местна коалиция БСП-Възраждане) 13,4%, Любомир Даков (Заедно за промяна) 11,3%, не съм решил 10,2%.

Изследването на "Барометър България" е проведено в периода 17-23.10.2019 г. и е представително за жителите в общините София, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Добрич и Петрич с избирателни права. Анкетирани по телефона са 2456 души над 18 г. Финансирането е собствено.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!
 


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Така ще като в Петрич си продават гласа за 100левa за ГЕРБ
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това за Джамбазки изглежда някаква фантастика (ненаучна).
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ехаааа, Джамбазки що направо не го пишете на 2ра позиция? Не смятам, че има чак такава подкрепа. Има ли хора да вярват на тези поръчкови изследвания?
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма такова нагласено проучване - то е ясно, че сега Герб нарочно ги пишат тези неща, че хората ще гласуват за фандъкова, за да накарат хората да мислят, че друг кандидат няма да има шанс и да премислят вота си. Хора, не се поддавайте на тези измислени и нагласени изследвания - те се ползват основно за манипулации на хората преди избори. Ако искате нещо да се промени, отидете и гласувайте, и то за друг, а не за сегашните. Ако гласувате за сегашните, значи подкрепяте статуквото. Това е
22
1
 
3
 
! Отговори
истината преди 8 месеца
На верните патерички "патреотите" пак ще им харижат гласове като на предишните избори. - който слушка папка .
фалшифицират ги ,нареждат ги ,та да прилича на избори
примерно Доган не иска да се вижда колко много са неговите ,да не бие на очи поне за сега и споделя с приятели. и не само той
21
3
 
0
 
! Отговори
Паисий преди 8 месеца
То беше ясно от самото начало!
София никога няма да избере червен кмет!
20
0
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 месеца
Картофка да спи...спокойно още 2 дена.След това,Боко ще я привика за...обяснение,а може да се...отърве без да обяснява...нищо;по късата...процедура.
19
0
 
1
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 месеца
Картофка да спи...спокойно още 2 дена,след това Боко ще
18
0
 
6
 
! Отговори
томи преди 8 месеца
Влязох в сайта на Барометър, оказа се празен, само един надпис Банкя Аналитика... Толкова за това "изследване"!
17
0
 
8
 
! Отговори
Ую преди 8 месеца
Фънда може и да пие една студена, софиянци не са чак такива мазохисти.
16
1
 
4
 
! Отговори
?? преди 8 месеца
ЛЪЖЕ , А ПРЕЯЖДА С ЛУКАНКА ! что ТАКОЕ?
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Предлагам все пак да пробваме и да гласуваме масово против шайката!
Пък каквото стане. Иначе е ясно, че ще има яки фалшификации от мутромилиционерите.
14
0
 
7
 
! Отговори
шайка преди 8 месеца
Този сайт отдавна е в Пеевската ***. От време на време го активизират, а сега им леко притеснено на шайката.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сичкото милиционер, чиновник и мангалл ще гласува за ГРОБ.
12
1
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 8 месеца
За съжаление мафията ГЕРБ вече е готова с фалшификациите и България ще продължи да затъва.
11
0
 
13
 
! Отговори
Крак преди 8 месеца
защо нищо не пишете за протестите бе, ***?!?!
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма да гласувам за капсулиран кмет с лоши и подвеждащи съветници с лидерско главозамайване и приемащ доброто управление само като декорация.
9
0
 
15
 
! Отговори
Петров преди 8 месеца
Това "проучване" е писано от активист на ВМРО на компютър на столична община. Давайте, сега е сезонът на манипулациите!
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пропуснали сте Варна може би защото се знае вече, че са преброени гласовете от ГЕРБ !
7
2
 
12
 
! Отговори
123 преди 8 месеца
Кои са в Герб? Обслужващия персонал на БКП-ченгета, пожарникари, охранители и новите кариеристи. Хора мечтали като гледали благинките, един ден и те да се замогнат. Хора без скрупули и морал с единствена движеща сила власт и пари. Погледнете ги, в техните редици на ръководни постове има повече членове на БКП, отколкото в БСП. Нахални, брутални, арогантни поставили себеси над всичко и над закона. Самовлюбени , считащи се за безгрешни с впрягане на цялата държавна машина в свой интерес срещу бизне