Момчиловата крепост - да погледнеш Родопите отвисоко

Забележителността е идеална дестинация за уикенда
Обновена: 18 ное 2019 16:21 | 16 ное 2019 22:37, Иванка Гъркова
4
Момчиловата крепост - да погледнеш Родопите отвисоко
Доротея Попова

Въпреки лошото време навън, човек не може да стои само вкъщи. Трябва разнообразие, особено през уикенда, когато е време за почивка. Ако скоро планирате да пътувате из Родопите, то задължително трябва да се отбиете до Момчиловата крепост.

Историческата забележителност, която някога е служила за укрепление, се намира на 1215 метра надморска височина. Разположена е край село Градът. Тя е на 17 км източно от Смолян (на 40 минути от самия град) и на 110 км от Пловдив.

До подножието на крепостта се стига по тесен асфалтов път. В неговия край има паркинг където да оставите автомобила си. Оттам започва сравнително лека пътека с маркировка, която е подходяща и за деца.

Преди да тръгнете надолу, ще трябва да минете през посетителския център, където да заплатите входна такса от 3 лв. Там ще се запознаете и с историята на мястото, за което се носят легенди. Смята се, че там е построено укрепление през VI век, по времето на император Юстиниан І. Тогава е служило за предпазване от варварските нашествия, идващи от север, но бързо бива опожарено. Възстановено е едва през XI век и бива запазено до нашествието на османските турци през втората половина на XIV век.

Името на крепостта не е случайно. То разказва за Момчил юнак, който притежавал невиждана сила. Той участва в превземането на Комотини и Грацианопол през 1344 г., заедно с войските на император Йоан Кантакузин. Именно той му дава титлата севастократор. По този начин Момчил става първият независим родопски владетел.

Още за Момчиловата крепост в Родопите  четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Момчил по принцип си е управлявал Родопите чак до Средиземно море,той е бил български болярин.Крепостите в Родопите са български.В днешна Северна Гърция ,в миналото са управлявали българските боляри Углеша,Богдан и Хлапен,а в днешна централна Гърция и чак до Пелопонес е управлявал българския болярин Симеон!
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахаха, много знае българинът, каквото и прочете, види или чуе , първите му думи са някаква критика, авторът на статията се опитва да събуди любопитството ни , та да се размърдаме от панелките и освен на харчим пари в някоя вносна верига дюкянджииници, да идем и и да опознаем Родината.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имате прекалено високи изисквания към авторката. Тя все пак е специалист в друга сфера - като например "За какво отговаря 12 дом в астрологията", "Кои естествени камъни привличат любовта", "Ретрограден Меркурий" и т.н.
2
5
 
6
 
! Отговори
степан преди 4 години
Дестинация ,дестинация само където мене и много българи ни гони много тежка стагнация .
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като любител историк, със сериозни познания, мога да кажа, че половината от написаното в статията НЕ отговаря на истината.

Спонсорирани публикации