На третия ден на стаж в НАСА: Момче откри нова планета

Улф Кукиър е едва на 17 години, а се прочу по света
17 яну 2020 19:36, Нели Христова
49
На третия ден на стаж в НАСА: Момче откри нова планета
Снимка: НАСА

НАСА обяви, че за първи път е открита нова планета, която се върти не около едно, а около две слънца. А колкото е впечатляващо откритието, толкова е впечатляващ и откривателят му.

Той е на 17 години. През 2019 година тъкмо завършва учебната година в гимназията "Скарсдейл“ в Ню Йорк и за да не бездейства през ваканцията става стажант в НАСА. Неговото име е Улф Кукиър.

Момчето е едва трети ден на стаж в космическата агенция, когато открива новата планета. Неговите шефове му разрешават да разглежда изображенията от високотехнологичният сателит TESS, който търси планети извън нашата Слънчева система.

"Търсех планета, която обикаля около две звезди“, разказва Кукиър, който прекарва два месеца в НАСА, а сега се е върнал обратно на училище, пред Radio 1 Newsbeat.

Той внимателно наблюдава изображенията за да забележи промяна в яркостта на звездите и вероятната сянка на планета, преминаваща пред тях. И на третия ден, когато повечето от нас все още биха правили чай или кафе за своите шефове, той успява да забележи нещо странно на един от кадрите.

На 1300 светлинни години от Земята, нещо блокира светлината от две звезди.

"След това започнахме да правим анализи за да разберем, дали това наистина е планета или просто метеор“, обяснява момчето. Откритието му е достатъчно, за да се включат и други учени в изследването.

Те откриват, че планетата е 6,9 пъти по-голяма от Земята и я кръщават TOI 1338 b

"Не ми разрешиха да дам име на планетата, но брат ми имаше идея да я кръстим "Улфтопия“. Мисля, че TOI 1338 b е задоволително наименование“, казва Кукиър.

След като бе обявено откритието, феновете на "Междузвездни войни" не пропуснаха да направят сравнение с дома на Люк Скайуокър от сагата, Татуин, който също обикаля около две звезди.

"Много прилича на Татуин, поне по начина, по който ще се виждат слънцата в небето. Така че да, ще има двоен залез“, допълва Улф. Но по думите му, планетата е необитаема, тъй като е прекалено гореща и навярно няма твърда почва.

Но означава ли това откритие, че Улф ще получи гарантирана работа в НАСА някой ден?

"Не знам каква е практиката на НАСА за наемане на хора, но няма да е зле! Това е хубаво нещо за CV-то ми“, казва момчето и допълва, че шефовете му са впечатлени от това, което е свършил по време на стажа си там.

"Менторът ми ме подкрепяше много и беше изключително развълнуван. Мисля, че от НАСА са изненадани от вниманието, което това откритие получава“, обяснява Улф. А след като завърши, той със сигурност ще отиде в университет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
коцето преди 4 години
1300 СВЕТЛИННИ ГОДИНИ КАКВО НИ ТОПЛИ.ТО НА 3 Е НЕДОСТИЖИМО.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Земята сме си я превърнали в АД, а ние търсим нови планети...
33
2
 
2
 
! Отговори
Davigo... преди 4 години
не се занимавайте с невъзможното, търсете начин да подобрите живота на земята, господ вие определил земята за да живеете, хубав ден.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 27След 20години, ти ше се редиш за помощи, защото хептен за нишо нема да ставаш.
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Планетата се въртяла около две слънца.........................хаха..........................по-голяма глупост не можахте ли да измислите????
30
2
 
2
 
! Отговори
до астрономите преди 4 години
И как така тая планета обикаляла около две звезди???Според мен това е противоречие с ОТО на Айнщайн!!!Не разбирам това, я някой астроном или астрофизик да ме светне по въпроса!!!
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредното абсолютно безполезно "откритие"...................................хаха!!!
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо сте такива жалки злобарчета? Комплекси?
27
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
На седмия ден ще открие извънземни.
26
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредния малък гений..............................хаха...........................след 20 години това моченце ще един очилатко без кариера с голямо шкембе, в някой задимен офис!!!!
25
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не е открило това момченце.....................хаха.............................една планета от милиардите планета....................абсолютно ненужно и безполезно "откритие"!!!!!
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До физикКъф физик мои си ти уеее... аре малчиии уееее! Аре уеее! КО СТАНАА ЪЕЕ! Аре на вънка те видя уееее!
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 23Ей!!! ЗавистЛЯЯЯК.. кат та гледам викам бляяяяяк!
22
2
 
1
 
! Отговори
физик преди 4 години
Съвременната западна физика е тръгнала по грешен път на развитие.................я отворете един западен университетски учебник по физика и вижте дали ще намерите нещо написано за понятия като ексергия и анергия...........едва ли, но за сметка на това има цял куп ненужни формули и обяснения!!!
21
2
 
1
 
! Отговори
физик преди 4 години
Съвременната западна физика е тръгна по грешен път на развитие...........вместо да се решат проблемите с енергетиката, се хвърлят милиарди долари за ненужни изследвния в областта на астрономията и се лансират глупави теории като СТРУННАТА ТЕОРИЯ!!!
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Открил той на баба си хвърчилото..................нищо не е открил!!!
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леееелеее малееее ... кви са тея гадни и злобни, изпълнени със злоба, малодушие, псототия, немотия, омраза, негативизъм и прочие, коментари бе!Не ви ли е срам! Това, че найкий е по-добър като човек от вас, не е повод за да го хулите, а за да го попитате и да му се радвате!!!!
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е кой знае какво да се открие нова планета................има мощни телескопи и технологии!Ако беше открил грешка в квантовата маханика или в теориите на Айнщайн...............тава вече е голямо откритие!!!
17
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На фона на милиардите планети, тоя пикльo е открил на баба си фърчилото. Още повече тая планета съм я виждал на стари цветни македонски снимки от преди милион години.
16
2
 
4
 
! Отговори
от Брюксел преди 4 години
тотално сексистко, защо по квота, откритието не е направено от Момиче?!

Спонсорирани публикации