Цензурата в Китай: Двама журналисти изчезват, след като разказват за Ухан

Никой не знае какво се е случило с тях
14 фев 2020 11:02, Нели Христова
86
Цензурата в Китай: Двама журналисти изчезват, след като разказват за Ухан
Снимка: БГНЕС

Може би Фанг Бин и Чен Киуши никога не са се срещали. Но двамата китайци имат една и съща мисия – да предадат каквото очите им видят от ситуацията в Ухан.

Гражданите, превърнали се в журналисти, обещават да кажат само истината за епидемията. Те споделят видеа, снимки, разказват трогателни истории от града, който виртуално е откъснат от останалата част на Китай. Хиляди следят социалните им мрежи и каналите им в YouTube. Но напоследък профилите им са замлъкнали.

Фанг Бин и Чен Киуши са изчезнали.

Фанг Бин публикува първото си видео на 25 януари, обещавайки, че ще направи „всичко по силите си да предаде ситуацията в Ухан както трябва“. Каналът му веднага е блокиран в Китай, но може да бъде отворен чрез VPN.
В първите си видеа, той шофира из града, показвайки празните му улици. Те събират около 1000 гледания. Но на 1 февруари, Фанг Бин публикува клип, който привлича вниманието на 200 хил. души. В него се вижда как 8 трупа са хвърляни в минибус пред болница в Ухан.

По-късно Фанг разказва, че полицията нахлула в дома му и го разпитвала именно за това видео. Той бил отведен в полицейския участък, но по-късно бил освободен. Ала на 13 февруари мъжът публикува 13-секундно видео, в което казва, че "всички трябва да въстанат и правителството да върне властта обратно в ръцете на хората.“
След това акаунта му заглъхва.

За разлика от Фанг Бин, Чен Киуши е добре познат в онлайн пространството. Той е бивш адвокат по човешките права, който се превръща в активист и журналист. Популярност придобива, когато възможно най-обективно разказва за протестите в Хонконг. Разбира се, репортажите от късния август водят до постоянен тормоз от китайските власти към Чен. След като той се връща от Хонконг в Китай, социалните му мрежи, които имат 700 хил. последователя, са изтрити.

Ала той решава, че няма да си мълчи.

През октомври той си създава нов акаунт, който вече има 400 хил. последователя, а този в Twitter – 265 хил. А през януари той използва платформата си, за да покаже влошаващата се ситуация в града.

"Ще използвам камерата си, за да покажа какво наистина се случва в Ухан. Обещавам ви, няма да скрия истината“, казва той, пътувайки към града.

След това Чен посещава различни болници, показва какви са условията там и разговаря с пациентите. Той знае, че е в опасност и дори споделя пред журналисти на BBC, че не знае още колко ще продължи всичко.

"Цензурата е много стриктна и акаунтите на хората, които споделят видеата ми, биват изтривани“, казва Чен.
Малко след това, на 7 февруари, в акаунта му в Twitter, който сега се управлява от негов приятел, се появява видео. Но не той говори в него, а майка му.

Тя обявява, че Чен е изчезнал.

Според някои негови приятели журналистът бил "поставен под карантина насила“.

Властите, разбира се, запазват мълчание по въпроса. Те не казват нито какво се е случило с двамата мъже, нито кога ще бъдат освободени, ако наистина са поставени под карантина.

По думите на Патрик Пун от "Амнести интернешънъл“, не е ясно, дали полицията е отвела  Фанг Бин и Чен Киуши или те са поставени под насилствена карантина. Той е категоричен, че властите поне трябва да се свържат със семействата на двамата журналисти.

Защо Фанг Бин и Чен Киуши изчезват?

В Пекин е стандартна практика активистите, които си позволяват да говорят, да бъдат открити и арестувани. Държавата иска да се знае, че вирусът е под контрол. Според представители на организации за човешките права, властите са или еднакво, или по-притеснени за разпространяването на критика, отколкото на вируса.

В китайската социална мрежа Weibo има едва шепа коментари за Фанг Бин и Чен Киуши, но е въпрос на време преди и те да бъдат изтрити. Един от тях гласи: "Скоро историята ще бъде пренаписана и ще излезе така, че хора с тези имена никога не са съществували.“


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така е не може да се правиш на стожер на свободата и демокрацията, но да консумираш благини произведени при робски условия на труд.
16
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След като в Китай има диктатура,цензура,детска експлоатация, незачитане на права и свободи,защо САЩ и Великобритания се надпреварват да подписват търговски споразумения с тях и стокообмена е на стойност трилиони на година?Нали се бият в гърдите че са най-развитите демокрации.Просто прекъснете контакти с държави като тях.В техните магазини на запад стоките са от Китай,Бангладеш, Виетнам,Пакистан,Камбоджа и др.където затворници и деца бачкат по 15 часа на ден за 10 долара на седмица!
15
2
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
В ИНТЕРНЕТ ПИШЕ, ЧЕ ВСЯКА РАСА ИМАЛА РАЗЛИЧЕН ИМУНИТЕТ И РАЗЛИЧНО РЕАГИРАЛА НА ВИРУСИТЕ!

ТЪЙ, ЧЕ ТОЗИ КОРОНА ВИРУС МОЖЕ ЗА БЯЛАТА РАСА ДА Е ОБИКНОВЕНА НАСТИНКА
14
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На комунистите не трябва да им се вярва на нито една дума ! - историята го е доказала многократно и на 100 %.
13
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Китай Ина само смърт и разруха! Камиони откарват хира за да ги избиват после! СПАСЯВЙАТЕ СЕ! ВСЕКИ САМО КАКТО КОЖЕ! АНАРХИЯЯЯЯЯ!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еееее, 400 000 последователя!? У нас онзи гнусен лъжлив Клашър има повече.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До lol

Ено времиии, нямаше недоволни, бате!
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това не е цензура , а борба с масовата паника.
9
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Важното е лидерите на ктайската комунистическа партия да са добре, народа не е толкова важен.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 7

А после “паникьорите” вдигат “народен съд”.
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кат приказват де не им е работа, нормални ...
6
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така е , с добро не става . Затова и китай се развива Те хората се борят със заразата по най - добрия начин , те взели да свалят правителството, ади у лево. На война паникьорите се разстрелват.
5
4
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
ТОВА Е НИЩО!!!

ВЧЕРА ИЗЛЪГАХА , ЧЕ ЗАРАЗЕНИТЕ СА НАД 10 ХИЛЯДИ ЗА ДЕН ЗА ДА МОГАТ ДНЕС ДА ОБЯВЯТ, ЧЕ СА САМО С 3 ХИЛЯДИ УВЕЛИЧИЛИ СЕ!!

СЪЩОТО НАПРАВИХА И С БРОЯ НА УМРЕЛИТЕ ЗА ВЧЕРА 200 А ЗА ДНЕС ПОКАЗВАТ 0 :D

И ТОЧНО ВЧЕРА СЕ СКЪСАХА ДА ЛЪЖАТ, ЧЕ ПОЛОЖЕНИЕТО СЕ ПОДОБРЯВАЛО :D

-----------

ПОЛОЖЕНИЕТО ЩЕ СТАВА САМО ПО-ЛОШО ЗА КИТАЙ ВИРУСА ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СПРЯН И ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА ЗАРАЗЕНИТЕ ЩЕ СА НАД 100 МИЛИОНА КИТАЙЦИ!
4
8
 
10
 
! Отговори
lol преди 3 месеца
Тука, 2/3 от писачите врещят с/у демокрацията, обаче постват като откачени мнения по цял ден. Едно време не само, че нямаше как някой да ти чете словоблудствата, ами щеше и да чукаш камъни за подобни изяви.
3
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така е при комунизма, животът на хората не струва пукната пара.
2
2
 
18
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 месеца
И при нас някога са ги поставяли под карантина в Белене.
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пожелавам на нашите пишман журналисти да отидат и да поработят в Китай за да видят какво е демокрация. Тука са се разглезили и само пищят като мисирки.

Спонсорирани публикации