Настъпва ли векът на Азия в глобалната политика?

ЕС иска по-активна стратегия спрямо Китай
Обновена: 25 май 2020 18:17 | 25 май 2020 17:05, Анисия Иванова
59
Настъпва ли векът на Азия в глобалната политика?
Снимка: БГНЕС

Първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел призова ЕС да възприеме "по-активна стратегия" спрямо Китай на фона на засилващите се признаци, че Азия измества САЩ като центъра на глобалната мощ, предаде Асошиейтед прес.

Говорейки днес на видеоконференция на посланици на Германия в други страни, Борел отбеляза, че "анализатори отдавна говорят за края на предвожданата от САЩ система и за настъпването на века на Азия". Той отчете, че "това става пред очите ни".

Според Борел сегашната пандемия, връхлетяла света, може да се разглежда като повратна точка в преместването на глобалната мощ от Запад на Изток и ЕС е "под нарастващ натиск да избере на чия страна да застане". Той подчерта, че 27-членният блок "трябва да следва собствените си интереси и ценности и да избегне да бъде използван от едната или от другата страна".

Макар че нарече възхода на Китай "впечатляващ", Борел каза, че настоящите отношения между Брюксел и Пекин невинаги се базират на доверие, прозрачност и реципрочност". "Ние имаме шанс само ако при общуването с Китай спазваме колективна дисциплина", подчерта върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността. Той добави, че предстоящата среща на върха ЕС-Китай наесен може да бъде възможност за единна европейска позиция.

"Нуждаем се от по-активна стратегия за Китай, която изисква и по-добри отношения с другите демократични страни в Азия", подчерта Борел, цитиран от БТА.

Говорейки на същата конференция чрез видеовръзка, германският министър на външните работи Хайко Маас повтори призива на Борел към Китай за повече прозрачност, особено в светлината на притесненията, възникнали за информационната политика на Пекин по време на ранните етапи от пандемията от коронавируса.
Германия ще поеме 6-месечното ротационно председателство на ЕС от 1 юли, припомня АП.


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До SmurfА ес изнася човешки права и джендъризъм и на едните и на другите, но най-вече на Африка... мноу сме добри!
50
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До истМного добре съм си подготвен аз... но в някои евро-демокрации до миналата година смятаха с инфлация 4% и никой не прави тази разликата 2% или 6%... даже облъчват стадото, че 4% е по-добро за пенсиите от 2%.А инфлацията на Виденов почна още след прехода с кражбите и "куфарчетата" на луканов и приватизацията.
49
1
 
1
 
! Отговори
:-) преди 1 година
До АнонименИ ти си чел мемоарите на хитлер ! аесектеррБе, тни незнаеш колко уши имаш на главата.Колегата 51 се гаври с другия колега - Martin Bormann, който пише, как Хитлер не веднъж споменава в мемоарите си как щял да размаже СССР...И то много на място и тънко :)
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В мемоарите си, написани посмъртно, Хитлер неведнъж споменава, че ако не беше обратът на Източния фронт, Западен фронт нямаше да има никога.
47
1
 
1
 
! Отговори
Баи мангау преди 1 година
Защо е поставил - сащ ако разбира се в заплетените му пророчества визира тях вьв женски род незнам може да ги е виждал като - хомосексуалисти вьв виденията си
46
2
 
2
 
! Отговори
Баи мангау преди 1 година
Помня , че имаше някакво пророчество от - нострадамос и в него се говореше че - дракона от изтока ще настъпи по светь и ще раскьса , ламята от запада след което ще настъпи нов световен реди ще свьрши времето на антихриста
45
1
 
4
 
! Отговори
Баи преди 1 година
Тоя председател на ерропеиската общност се чудел чия страна да изберьт ами ясно е , че доминиращата сила прес -21 век ще е - кндр , има ли смисьл от размисли кои ще е силният на деняКитаиските комунисти мачкат в световен мащаб - сащ
44
5
 
4
 
! Отговори
българче преди 1 година
Братушките да внимават какво си пожелават,защото може да ѝ се случи. Силният Китай ще иска да си върне Сибир и не само... После да няма: На Полско Китайската граница се сътоя мило тържество...
43
0
 
9
 
! Отговори
Smurf преди 1 година
Заглавието риторичен въпрос ли е ...защото то е очевидно кой ще е силният през 21 век. Само като тема за размисъл, при преговорите между Китай и САЩ, Тръмп се радва че ще продава повече соя и царевица в Китай а Китай се радва че ще продава повече компютри и смартфони в САЩ.
42
8
 
6
 
! Отговори
Martin Bormann преди 1 година
До 39) Примера ти неудачен. Би трябвало да кажеш, "Руснаците смазаха Германия с изостанала техника и с помощта на Запада" защото Хитлер не веднъж споменава в мемоарите си, че бе западния фронт, Русия би била набутана в Азия рутинно и без специално планиране.... ;)
41
0
 
4
 
! Отговори
ТТТТТТТТТТТТТ преди 1 година
До ТТТТТАмазонка е в Бразилия не в Африка, индианецо
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами нищо чудно с "Ентелегенти" като Доньо тъ.пото, без проблем всичко ще им се даде на поднос.
39
6
 
10
 
! Отговори
Мхм преди 1 година
Ако европейците имат колебания на чия страна в това противопоставяне да са, значи вече сме изгубили войната. А ако продължават да си мислят, че може да има добросъседство с червената чума, значи напълно са полудели.
38
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Martin Bormannте и германците бяха сила ама руснаците с изостаналата техника ги смазаха
37
9
 
7
 
! Отговори
Martin Bormann преди 1 година
Да не забравяме, че японците бяха сила през ВСВ и бяха завзели половин Китай а Китайците днес се затрудняват с няква плюнка Хонг-Конг и некви Тибетски монаси с тояги...
36
2
 
7
 
! Отговори
Омбонго преди 1 година
За да бъде номер 1 Китай трябва да надмине американците военно. В момента са много далеч....п.с. Омбонго дава любов!
35
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Martin Bormannхахахаха,Китай не е Хирошима
34
17
 
9
 
! Отговори
Martin Bormann преди 1 година
Здрава гърбина от сопа не се стряска. Да му мислят рехавците, малките жълти човечета и техните поклонници, Американците показаха колко голяма е сопата в Хирошима а сега е станала много по голяма :)))
33
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Martin BormannТая сопа май ще се развърти върху гърбината ти та ще разбереш тогава кой е господаря ти
32
10
 
15
 
! Отговори
Martin Bormann преди 1 година
Световната и регионалната политика винаги се е командвала от този който държи най-голямата сопа. Рим, Византия, Първата Българска Империя, Испанската, Френската и Британската Империя и след тях САЩ и Русия/СССР. Китай в момента са регионален господар, но само толкова. Не смеят да гъкнат нито на Американци нито на Руснаци и така ще продължава, че сопата е голяма и боли....