След експлозията в Бейрут: Къде другаде има амониев нитрат?

Често местоположението му се пази в тайна
11 авг 2020 18:30, Нели Христова
20
След експлозията в Бейрут: Къде другаде има амониев нитрат?
Снимка: БГНЕС

Ужасяващата експлозия в Бейрут, която бе причинена от неправилно съхраняван амониев нитрат, накара хората по цял свят да се замислят дали не живет в близост до такава "бомба със закъснител"? Химикалът се използва най-вече като тор, но и за направата на експлозиви в минното дело. Има строги разпоредби за това къде и за колко време може да се съхранява амониев нитрат, а местоположението му често се пази в тайна поради потенциала от него да се правят бомби.

740 тона амониев нитрат са съхранявани в Индия

Близо 740 тона от взривоопасното вещество се съхраняват в 37 контейнера само на 700 метра от жилищна зона и на 20 км от един от големите градове в Индия - Чинай. Товарът е там от пет години, а властите в южния щат Тамил Наду водят съдебни дела срещу фирмата, която го е внесла в страната от Южна Корея през 2015 година, твърдейки, че е за селскостопански цели.

Пратката така и не получава митническо разрешение, а разследване показва, че компанията е придобила опасния материал с невалиден лиценз и го е продавала на "неидентифицирани частни лица" и компании, които преди това са се занимавали с миньорство.

Заради наводнение част от пратката е била повредена и изхвърлена. Останалите 697 тона вече са продадени на търг и транспортирани до съседния щат Телангана.

4900 тона амониев нитрат има в Йемен

В разкъсания от война Йемен също се намира голямо количество амониев нитрат. Властите са започнали разследване, след като медиите съобщават, че около 100 контейнера с веществото се съхраняват на пристанището в Аден. Химикалът е бил внесен преди три години и иззет от силите, ръководени от Саудитска държава, която подкрепя признатото от ООН правителство.

Губернаторът на Аден Тарик Салам заяви: "Властите на пристанището са отговорни за съхраняването на този опасен товар".

По думите му в 130 контейнера за превоз има 4900 тона амониев нитрат. Правителствената корпорация в залива на Йемен обаче твърди друго - в тези контейнери има "органична урея, използвана за селскостопански торове".

"Това не е нито взривоопасен, нито радиоактивен материал. Тяхното съхраняване не е забранено", казват те пред BBC.

В Багдад откриват амониев нитрат на летището

След взрива в Бейрут в Ирак веднага започна разследване къде се съхранява амониев нитрат. Оказа се, че взривоопасното вещество е било складирано на международното летище в Багдад.

"Военната инженерна дирекция на иракското министерство на отбраната  безопасно транспортира опасните материали от участъка за въздушните товари на летището в Багдад  до местоназначението им - складовете на Дирекцията за военно инженерство", гласи съобщение, публикувано в Twitter на 9 август тази година.

В Австралия веществото се съхранява на безопасно място

Дори и преди взрива хората в Нюкасъл, Австралия, настояват голямо количество амониев нитрат, съхранявано в склад на 3 км от центъра на града им, да бъде премахнато или поне да бъде редуцирано.

Но Orica, компания, която доставя експлозиви за минната промишленост, заяви, че се съхранява безопасно в складове, които са "пожароустойчиви и са изградени само от незапалими материали". Регулаторът от Южна Австралия SafeWork SA също е категоричен, че амониевият нитрат се съхранява в 170 строго регулирани места в целия регион.

Властите в Канада също обявиха, че регулацията за съхраняването на амониев нитрат е толкова строга в страната, че "сценарий като този в Бейрут е невъзможен".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.

Спонсорирани публикации