Мюсюлманите във Франция: Кой и защо ги радикализира?

Макрон с кампания срещу политическия ислям и ислямския сепаратизъм
2 ное 2020 21:04, Елка Василева
99
Мюсюлманите във Франция: Кой и защо ги радикализира?
Снимка: архив, БГНЕС

Около 9% от населението на Франция изповядва исляма - колкото в никоя друга страна от ЕС. 1/3 от френските мюсюлмани подкрепят идеята за разделение в обществото и живот по собствени правила. Кой и как ги радикализира?

След последния атентат в Ница бившият министър-председател на Малайзия Махадир бин Мохамад написа в Тwitter, че мюсюлманите имали "правото да убият хиляди французи заради кланетата в историята". Публикацията беше изтрита по настояване на френското правителство, пише Дойче веле.

Призиви за насилие се чуха и от антифренските протести, провели се в различни части на мюсюлманския свят, в това число в Пакистан, Ливан, Индонезия и Бангладеш. Там се развяха плакати с лика на френския президент Еманюел Макрон и настояване за "обезглавяване на богохулника". В тази връзка френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви: "Стъпката от виртуална омраза към истинско насилие е малка".

Заплахата дебне отвън и отвътре

Вътрешният министър Жералд Дарманин обяви в телевизионно интервю, че страната "е във война срещу ислямизма както вътре, така и навън" и предупреди, че са възможни и други терористични нападения. Правителството мобилизира хиляди допълнителни полицаи и войници - най-вече за да осигури по-добра защита на църквите и в частност училищата.

Още по темата

Още през февруари президентът Макрон обяви началото на кампания срещу политическия ислям и "ислямския сепаратизъм". Той разкритикува имамите, свързани със салафизма и "Мюсюлманско братство" и чиито проповеди са насочени "срещу републиката". Това е причината френският президент, както обяви самият той във втората си реч през октомври, да поиска забрана за имами, обучени в чужбина, да работят във Франция.

Още преди последните атаки в Париж и Ница Еманюел Макрон се опита да отговори на нарастващата загриженост на много французи относно влиянието на нарастващата ислямистка радикализация в предградията на градовете. Който търси доказателства за нея, може да ги открие в книгата на бившия кмет на град Сарсел Франсоа Пюпони "Емирствата на републиката: Как ислямистите поемат контрола над предградията".

Кой радикализира френските мюсюлмани?

В нея той описва как група от 100 до 200 ислямисти и дребни престъпници могат да тероризират общност от 60 000 граждани - включително мюсюлмани, християни, евреи и други. "Една от реалностите в тези предградия е разрастването на радикалния ислям", пише Пупони.

Изследване на института "Монтен" в Париж анализира развитието на радикалния ислям във Франция. Според неговия автор Хаким Ел Каруи ултраконсервативният уахабизъм на Саудитска Арабия например от години се изнася по целия свят с помощта на средствата, генерирани от продажбата на петрол. А Франция със своите над шест милиона мюсюлмани - 9% от населението на страната, се явява подходящ пазар за организираните от саудитските организации езикови курсове и проповеди.

Ел Каруи посочва още, че след Арабската пролет и успехът на политически партии, свързани с "Мюсюлманско братство" например в държави като Тунис, е нараснало и влиянието на европейските "мюсюлмански братя". "Става дума за една транснационална мюсюлманска общност. Тя споделя целите на близкоизточните групи, но провежда своя собствена политика", посочва експертът.

Салафизмът, който цели сепаратизъм

Сред членовете на организацията се разпространява консервативното течение салафизъм. Салафизмът според Ел Каруи се основава на изучаването на свещените текстове и вижда себе си като опозиция на "западния упадък". Целта на салафитите е пълно отделяне от обществото и обособяване на общност, която живее по свои собствени правила. Във Франция вече има и термин за сливането на двете течения - философията на "Мюсюлманско братство" и тази на салафизма. Наричат това "frèro-salafiste".

Според проучване на института "Монтен" 28 процента от френските мюсюлмани симпатизират на идеята за разделение на обществото. Тази воля за разделяне е това, което президентът Макрон нарича "сепаратизъм", тоест формирането на паралелни общества. "Ислямисткият сепаратизъм е несъвместим със свободата и равенството, с неделимостта на републиката и необходимото единство на нацията", казва Макрон. Но групи от френските мюсюлмани изглежда отдавна са отхвърлили тези идеали.

В своята книга "Територии, окупирани от ислямизма" социологът Бернар Ружие описва как цели квартали на френските градове са попаднали под контрола на ислямистите. Той анализира възхода на салафизма и неговото "религиозно прекодиране на социалната реалност във Франция или Европа". И посочва затворите като развъдници на ислямистката идеология. Факт, който стана очевиден след атаките през 2015 година. Тогава стана ясно, че редица престъпници са били радикализирани в затвора.

Ружие поставя под съмнение това, че много от атентаторите са "самотни вълци". По-скоро той вярва, че "салафистките екосистеми" предоставят на младите джихадисти идеологическа основа и ги насърчат да действат. Социологът също така описва как салафитите първо превземат местна джамия, за да могат след това постепенно да поемат контрола над целия квартал.

Салафизмът, обяснява социологът, "е разпространението на нов свят на религиозни идеи. Това е идеология, която се опитва да ни предложи религиозна измислица като реалност". Той смята, че социалното неравенство, престъпността и безработицата са важни фактори за радикализацията на френските мюсюлмани, както и че социално-религиозната екосистема на "frèro-salafiste" играе още по-важна роля.

Какво е решението?

Левите партии във Франция отричат радикалния ислямизъм като чисто социален феномен, а дискусията по темата бива отхвърляна като "ислямофобска". Десните пък от години правят политика от страховете на хората, особено партията на Марин льо Пен.

Фактът, че предполагаемият нападател от Ница е нелегален мигрант, засилва критиките към бежанската политика и призовава към тежки репресии. Консервативният депутат Ерик Киоти настоя Франция да създаде "свое Гуантанамо", за да предотврати подобни случаи в бъдеще.

Президентът Еманюел Макрон знае, че борбата срещу ислямизма не може да бъде спечелена с мерки, които допълнително разделят страната. Неговият подход е по-гъвкав. Преди изборите през пролетта на 2022 година обаче той трябва да привлече поне умереното крило от консервативните избиратели на своя страна. А ако в страната има още нападения като това в базиликата в Ница и убийството на учителя по история в Париж, които провокират гняв и несигурност сред французите, толкова по-вероятно е риториката на Макрон да се втвърди.

 


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
16
 
! Отговори
Моля,уточнете преди 2 месеца
До Христо Христов Къде точно и от кои е подписан въпросния договор? Съсипването на Европа в момента е резултат от сатанинското задкулисие,отдавна планувало тъжната и участ.За съжаление обаче няма достъпни явни документи за това.Всичко е засипано с тъмнина,секретност и подмолно мъллчание!?
49
5
 
50
 
! Отговори
Долу ЕС преди 2 месеца
Темата е безмислена. Религията е радикална, не е нужно някой да ги радикализира. Все пак създаделят й Мохамад официално е бил изнасилвач на деца, разбойник и е налагал лично религията с меч това е исторически факт, това пише и в корана. Това не Христос умрял заради другите или Буда ! Исляма е създаден от човек и то разбойник. Какви илюзии си правят в скапания ЕС не знам...
48
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако си мюсюлманин, по дефиниция си радикал. Има множество проучвания, правени сред хиляди мюзлеми, според които над 80% от анкетираните смятат, че мъжа има правото да бие жена си. Огромна част от тях ободряват смъртно наказание за мюсюлманин, който е сменил религията си или е станал атеист.

Ако не ви се струва достатъчно радикално, прочетете сура 8, стих 12 от Корана.
47
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разбирате го на опаки. В нормалната си среда мюсюлманите са радикализирани по презумпция. Следва процес на де-радикализация в малкото останали светски държави населени с тях, но заплахата за връщане към нормалното им състояние непрекъснато дебне там. Виждаме го в турция, да речем. Когато минат границата и влязат в европа този радикализъм не остава зад тях. Дори "умерените" мюсюлмани ще си стоят кротко докато радикалните ражат глави и размахват вдигнат пръст, видяхме го в Сирия.

Нямат място тук
46
4
 
35
 
! Отговори
Ива преди 2 месеца
Надявам се няма да изтрият коментара.. Дойче Веле е лява медия, като повечето в Герамния.
Исляма няма да се промени. следващите 15 години около 200 Милиона Араби ще са в излишък - Професор Гуннар Хейнсон "Военнен Индекс".
Относно Радикализацията - роботите идват, автоматизация.
В момента имаха проблеми да си намерят работа и реализация в Европа.
Средният Коеф на Интелиг на арабите е около 82-84 според страната.
Под 85 се води неспособен да учи. Просто са излишни и на социални помощи.
Фрустрирани
45
5
 
22
 
! Отговори
ссс преди 2 месеца
Те са си такива освен разрушение за тях друго няма.
44
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
яка работа е исляма - я как по съседски си решават на кой ще резнат главата.
а имама - ни лук ял ни духал.
43
12
 
8
 
! Отговори
ГосТ преди 2 месеца
Цялата тая работа се случва благодарение на дребните и средни търгаши, представители на капитализма. Тази низша прослойка не само,че укрива данъци и краде от държавните и европейски фондове, но напълни Европа с мюсюлмани. Използва ги, и ги захвърли. А сега те търсят мъст. Решението е пълното унищожение на абсолютно безполезния малък и среден бизнес от големите корпорации, които да бъдат под строг държавен контрол. Религиозните общности трябва да минават цензура.
42
4
 
39
 
! Отговори
анализатор преди 2 месеца
Ако се образовате относно исляма,ще проумеете,ча това е една извратена философия,в която няма нищо хуманно и демократично.Унищожението на исляма е неизбежен,защото иначе човечеството ще "ЗАМРЪЗНЕ",И ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ.Това е религия,която превръща родения човек в звяр.Само заблудени мозъци могат да се надяват,че има ислям с човешко лице.
41
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
комунизма се оказа най-големия разпространител на исляма.
опитаха се да направят всички атеисти, а като се срина строя, се оказаха ислямисти.
40
3
 
12
 
! Отговори
Кера преди 2 месеца
До Додо

Абсотютно точен коментар! Да бъдеш апологет на джихадистите, които търкалят глави на хора по улиците на Европа е падение.
39
3
 
33
 
! Отговори
ГосТ преди 2 месеца
Когато японския бизнес поиска бежанци и емигранти за евтина работна ръка, Шиндзо Абе официално заяви, че тези хора не могат да бъдат интегрирани и даде за пример проблемите във Франция. И посъветва бизнеса, ако няма достатъчно работна ръка да използват повече механизацията и изкуствения интелект.
38
3
 
27
 
! Отговори
Додо преди 2 месеца
"Пише Дойче Веле"
=======

Дойче Веле от години не е новинарска агенция, а индокринационна трибуна за пропаганда на Глобализъм. Вероятно затова и за никой нормален човек няма да бъде странно, че и с тази си фалшива и пропагандна статия отново подмолно защитават Исляма и главорезите, позиращи за "сирийски бежанци". "Кой" ги бил "радикализирал"? Демек, "причината да се търкалят прясно отрязани човешки глави посред бял ден във френските градове не е нито в Исляма, нито в бежанците, а в някой друг"
37
3
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Преди 46г. франция и европа подписват договор, че ще помагат разпространението на арабската култура в европа.
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Франспрес, забелязвам ментална деградация водеща до психично/клинична терапия.
35
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ясно е, че френските гейове, като Максрон, са скрити ислямисти.
34
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
френското петле ойде у ряката.
33
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И какво ще направи Льо Пен...Същото като Тръмп...нищо.Комунистите са завладяли света ,а те харесват исляма.Т нар десни могат само да съжаляват и да говорят истината,но не следва нищо.Ислямизацията продължава.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Куантанемо Бей ги очаква с отворени обяия и рехабилитационни процедури, да зсповядат когато пожелаят.
31
6
 
24
 
! Отговори
Пасивния хомосексуал преди 2 месеца
Макрон само преди 6 месеца зяви че предпочита индуси и африканци пред Българи и Украйнци

корабчетата на юдо-масона Сорос от 2016 превозват по 35 000 от тези ммаймуно-човеци на месец до бреговете на европа

а вие овце покорни продължаваите да си траете и да се снишавате - покорна главица сабя не я сече - нали така робско племе