MI5 с разкритие: Русия се опитва да възстанови шпионските си редици в страната

От агенцията признаха, че е лесно в страната да бъде внесен "Новичок"
4 мар 2021 21:30, Нели Христова
99
MI5 с разкритие: Русия се опитва да възстанови шпионските си редици в страната
Снимка: БГНЕС

MI5 тихо засили защитата на потенциалните цели на Кремъл, живеещи във Великобритания, след отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри през 2018 г.

Агенцията по сигурността предупреди, че руската държава продължава да проявява "доста активен интерес" към шепа лица във Великобритания, което налага необходимостта от предприемане на по-активни мерки с участието на полицията и други агенции.

Разкритието бе направено в рядко интервю, дадено от двама висши офицери от MI5 за Sky News, един от които, е известен само като Том. Той е отговорен за управлението на бюрото за шпионаж на руската шпионска агенция.

"Причината да имаме много развито разбиране за хората в риск е, че знаем, че руската държава продължава да проявява интерес към хората тук", казва Том, който говори извън камера. "И това не е пасивен, а доста активен интерес. Затова смятаме, че те вероятно все още се опитват да събират информация за руските граждани. С каква цел? Не е напълно ясно, но няма да рискуваме да разберем, че разузнавателните данни, които са събирали, са били насочени към някаква физическа атака ", добавя старшият офицер.

И MI5, и Даунинг Стрийт са под натиск да покажат, че приемат сериозно заплахата от Русия. Миналата година MI5 и останалите шпионски агенции в Обединеното кралство бяха обвинени, че гледат в другата посока, когато става въпрос за заплахата, породена от Кремъл в силно критичния руски доклад, изготвен от комисията по разузнаване и сигурност на парламента.

Публикуването на именно този доклад бе отложено от Борис Джонсън за след изборите, отчасти, за да се избегне негативното отразяване дали дезинформацията на Кремъл е оказала влияние върху гласуването за Брекзит през 2016 г. Но от тогава № 10 се опитва да засили натиска отново.  През последната година властите във Великобритания санкционираха група служители на Кремъл, обвинени, че са замесени в отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални.

Броят на хората, които сега са под засилена защита, се удвоява. Разбира се, агенцията не посочва имена. Но сред тези, които са изложени на риск, вероятно фигурират бивши агенти като Скрипал и други руснаци, които по-рано са имали добри отношения с руската власт. Защита получават и неруски граждани, които се считат за сериозни дразнители на Кремъл.

Те получават списък със съвети, които са пригодени за всеки индивид и варират от прости съвети за сигурност до извършване на физически промени около собствеността и движенията им, както и осигуряване на пряка полицейска подкрепа, обясняват агентите.

MI5 вярва, че Кремъл е нетърпелив да възстанови своите шпионски усилия във Великобритания - след като агентите им бяха изгонени от посолството заради нападението в Солсбъри.  Според агентите, руските агенции са особено заинтересовани да развиват активи извън посолството, като използват лица, представящи се за "журналисти, академици или туристи".

Служителите на MI5 също признаха, че британската агенция първоначално е била зашеметена от наглостта на атаката срещу семейство Скрипал. "Вероятно не бяхме изчислили колко решителен и безмилостен може да бъде нашият противник", казва Том.

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с нервнопаралитичния агент "Новичок", внесен в Обединеното кралство в модифицирана бутилка парфюм от агенти на руската агенция за военно разузнаване ГРУ. Това беше агенцията, в която Сергей някога е работил.

"Атаката беше замислена като потенциално като послание към правителството на Обединеното кралство. Така че тя имаше за по-малка цел да ги убие, а по-голямата й цел бе да изпрати съобщение както до отделните хора от ГРУ, така и до правителството на Обединеното кралство като цяло", добавя Том.

Оказва се, че MI5 трудно би могло да предотврати внасянето на отрови от Русия. Том предупреждава: "Не мога да кажа със сигурност - след като обсъдихме с вас вида и формата на тази бутилка "Новичок" и колко лесно биха могли да вкарат друга такава в Обединеното кралство - не мога да кажа със сигурност, че сме в безопасност."

"Живеем в либерална демокрация. По същия начин, по който нашите колеги за борба с терора биха казали, че не можем да предотвратим всяка атака, не можем да попречим на невероятно добре снабден и безмилостен противник да внесе нещо като "Новичок" в страната", добави той.

Том е на мнение, че MI5 сега има повече опит, отколкото при атаката срещу Скрипал, в откриването заплахи, но поради това колко бързо се развива технологията, "това е абсолютна надпревара във въоръжаването".

"Няма много съмнение, че руската държава продължава да извършва атаки срещу Обединеното кралство, включително кибератаки всеки ден", заявява Том. "Знаем, че руснаците искат да възстановят кадровите си шпиони в  посолството, но се стремим да гарантираме, че това няма да се случи. Така че голяма част от нашите усилия отиват в за това. Но заплахата се разширява и придобива нов характер."


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
5
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Само у нас демократите предават сами списъците на разузнавачите ни на чужди държави.В конкретния случай става дума за министър и сам. министър председател в кабинета на безродния нефел Филип Димитров, както и приятел на плоскочелия марксист Желев - Стоян Ганев.
69
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия одавна ги е възстановила.Открихте Америка на картата.
68
2
 
12
 
! Отговори
е какво.. ?! преди 3 месеца
Нормално :).. Англия и Америка нямат ли шпиони.. те трева пасът :). Ама руските са лоши, а английските са добри. Глупости само.. тая пропаднала държава вече отвръщава. Напълниха си държавата с пакистанци, африканци и всякакви други черни, мъжете им са повечето обратни, жените им приличат на бъчви. Наливат се с бира къде ли не. Младите им са тотални алкохолици.. Руснаците са къде по спретнат народ.
67
6
 
5
 
! Отговори
обмяна на опит преди 3 месеца
Пък ние си държим президента. Така е по-лесно. Вместо да си слагаме клечки в очите да не премине някой неизвестен, ние си го знаем и си го наблюдаваме.Пък ако решат да увеличат присъствието си е за тяхна сметка. Те тези шпиони пари струват бе ей!
66
2
 
10
 
! Отговори
Радио Делхи преди 3 месеца
Я по тихо да не пуснем некоя наша група от 5-6 человека въоръжена с каруци от БГ да разглоби за седмица флота на Кралицата!По 16 стотинки купуваме кило жилезо.
65
3
 
6
 
! Отговори
кралицата към МИ 5 преди 3 месеца
Верно ли е че "Новичок" подмладявал и разкрасявал кралските особи?????Принц Чарлз и неговата КАМИЛА постоянно се друсат с "Новичок".....Шъъъть да не ни чуят от ГРУ ,че току виж са спрели изграждането на "Северен поток"-2 по който ще ни изпращат на острова необходимите количества "Новичок"....
64
3
 
6
 
! Отговори
дроида на МИ 5 преди 3 месеца
Тия от ГРУ са отровители от класа...Кашата им от "Новичок" е по добра от нашите отвари...Астерикс и Обеликс са техни фенове и жулят яко отварата им наречена "Новичок".
63
2
 
9
 
! Отговори
Ташак Уили преди 3 месеца
МИ 5 пак изреваха на умрело....старата си песен!
62
2
 
6
 
! Отговори
таварищ паПутин преди 3 месеца
комплексари...
61
1
 
6
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 3 месеца
Путин е виновен...!
60
1
 
8
 
! Отговори
МИ 5 преди 3 месеца
Една жена ми каза....Путин е виновен...
59
2
 
15
 
! Отговори
Кой ли им се връзва. преди 3 месеца
Лондон е почернял от мюджита и джагали , а МИ 5 по ДОН КИХОТСКИ се бори с вятърни мелници от сопрта на "Новичок" и хули Путин и компания "По света и у нас"....
58
2
 
5
 
! Отговори
Кандидат Шипионин преди 3 месеца
То тва добре като реклама,ама по колко плащат не пишат от МИ6?
57
2
 
13
 
! Отговори
Руския Новичок преди 3 месеца
мяза ма КОВИД-а - много е популярен само дето никой не умира от негопроглушихте ни ушите с вашата анти-Руска истерияВ България има 6000 Американски войници а не Руски ние се боим от САЩ а не от Русия
56
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е, те какво друго да кажат ми 5,6,7,8,9,10,11,12...Няма да кажат обратното, я.
55
4
 
11
 
! Отговори
Словянин преди 3 месеца
Най-големият агент на Русия в Англия е самото МИ-5. Особено с такива празноглави статии.
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еееее, щом ми 5 казва, значи всичко е абсолютна истина.Нещо друго да е казала ми5 скоро, което да сме изтървали...
53
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако НКВД се завърне,Става страшно.
52
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е, и? Какво ще направите срещу Русия. Санкции? Военни действия! - ха ха хаааа!
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стана вече глупаво и банално да за заявява , че руските служби тровят единствено и само с новичок. Тровят някой с новичок , само дето той хич не умира , Що един не умря от тоя новичок , и веднага се сочи с пръст Путин , той е . Банално , та банално . Сега да почнат да ги убиват с ТТ , или с наган , щом е руско Путин ще да е . И децата знаят .

Спонсорирани публикации