Кои са еколозите пионери, проправили път за активисти като Грета Тунберг?

Те оформят разбирането за "парниковите газове"
16 апр 2021 21:00, Нели Христова
84
Кои са еколозите пионери, проправили път за активисти като Грета Тунберг?
Снимка: БГНЕС

Шведската активистка Грета Тунберг е до голяма степен съвременното лице на екологията, но тя има много предшественици, които са проправили път за нея.

Смъртта на принц Филип миналата седмица на 99-годишна възраст ни припомни за делата на херцога на Единбург. Едно от нещата, с които той ще бъде запомнен, е неговата жизненоважна роля в популяризирането на природозащитните проблеми много преди заплахата, породена от индустриализацията, замърсяването и изменението на климата за природния свят да получи широко признание.

Възлюбеният натуралист на BBC сър Дейвид Атънбъроу, който работи с негово величество, е друг водещ природозащитник, който разбира опасността от изчезването на много видове още преди да има широк консенсус за необходимостта от спешни действия.

Но преди тях, няколко пионери в екологията  в Европа и в Съединените щати, правят визионерски открития, които оформиха нашето разбиране за затруднението, пред което е изправена нашата планета.

Джоузеф Фурие

Относително късно в своята отлична кариера френският математик от Просвещението (1768-1830) смята идеята, че нашата планета, ако се нагрява единствено от слънцето, трябва да бъде много по-студена, отколкото е.

Търсейки възможни източници на допълнителна топлина, Фурие осъзнава, че земната атмосфера трябва да може да бъде изолирана, като се вдъхновява от експериментите на швейцарския метеоролог Хорас Бенедикт дьо Сасур със слънчеви пещи, като там очертава принципа на парниковия ефект.

Клод Серва Мата Пуйе (1790-1868) и Уилям Хопкинс (1793-1866) ще доразвият неговата идеи.

Юнис Нютон Фут

Американският учен и суфражетка (1819-88) от водопада Сенека, Ню Йорк, ще доразвие на теорията на Пуйе за ролята на въглеродния диоксид (CO2) в улавянето на топлина в пионерската си работа, изучаваща затоплящия ефект на слънчевата светлина върху газовете, осъзнавайки, че промяната количеството CO2 в атмосферата би повишило температурата на земята.

Експериментирайки със стъклени буркани, напълнени с различни изпарения, тя открива, че CO2 е особено благоприятен за затопляне, като наблюдава феномена, който е известен като "парников ефект", като пише: "Атмосфера от този газ ще даде на нашата земя висока температура и ако, както някои предполагат, в един период от историята си въздухът се е смесвал с него в по-голяма пропорция, отколкото в момента, собственото му действие, както и от увеличеното тегло, трябва да е довело непременно до повишаване на температурата."

Докладът й "Обстоятелства, влияещи върху топлината на слънчевите лъчи", базиран на тези експерименти, е предоставен от нейно име от професор Джон Хенри от института Смитсониън на Американската асоциация за напредък на науката на нейното ежегодно събиране в Олбани през август 1856 г. .

Наблюденията й бяха преоткрити през 2010 г., което я накара със закъснение да получи след смъртта си признанието, което заслужава докато е била жива.

Джон Тиндал

Ирландският физик (1820-93) разширява откритията на Фут - независимо дали съзнателно или не - чрез собствените си експерименти за въздействието на инфрачервеното лъчение върху задържането на топлина във въздуха.

През май 1859 г. Тиндал започва да изследва въздействието на топлинното излъчване върху различни газове и аерозоли, използвайки спектрофотометър за съотношение, за да види кое играе роля в улавянето на топлината.

Само месец по-късно той демонстрира своите открития пред Кралското общество в Лондон, докладвайки, че въглищата, газът и етерът силно абсорбират лъчиста топлина и в това доказа парниковия ефект, теоретизиран за първи път от Фурие.

"Когато топлината се абсорбира от планетата, тя се променя толкова качествено, че лъчите, излъчвани от планетата, не могат да се върнат със същата свобода обратно в космоса", казва той на своите връстници. "По този начин атмосферата допуска навлизането на слънчева топлина, но проверява изхода му и резултатът е тенденция за натрупване на топлина на повърхността на планетата."

Сванте Арениус

На шведския химик и лауреат на Нобелова награда (1859-1927) се приписва първата изрична връзка между хипотетичното удвояване на атмосферните нива на CO2 и повишаването на повърхностната температура на земята, което той предлага през 1896 г. - идея, произтичаща от търсенето му за обяснение на това, което води до праисторическите ледникови периоди.

Неговите изчисления го накараха да заключи, че емисиите на CO2 от индустриите за изгаряне на изкопаеми горива на човека и други горивни процеси са достатъчно големи, за да причинят глобално затопляне.

Но неговият колега, Нилс Густав Екхолм (1848-1923), е първият, който използва фразата "парников ефект", като твърди, че хората трябва да могат да "регулират" бъдещия климат на земята и следователно да предотвратят настъпването на нов ледников период, като поемет контрола върху своите емисии на CO2.

Гай Стюарт Календар

Британският парен инженер (1898-1964) е запален наблюдател на времето и записва исторически показания за температурата от 147 различни станции, датиращи от 19-ти век, и в крайна сметка забелязва ясна връзка между нивата на CO2 в атмосферата и глобалната температура.

До 1938 г. той успява да демонстрира с увереност пред Кралското метеорологично общество, че температурата на земята се е повишила през последните 50 години, очевидно в тандем с индустриалните емисии.

Въпреки че директорът на обществото сър Джордж Симпсън, отхвърля констатациите като съвпадение, явлението, което подкрепя по-ранните твърдения на Арениус, става известно като ефектът на Календар.

Чарлз Килининг

Той също работи за доказване на теорията на Арениус (1928-2005), който започва да записва нивата на CO2 в Обсерваторията на Мауна Лоа на Хавай от името на Института по океанография на Скрипс през 1958 г.

Три години по-късно Кийлинг издава предупреждение, че нивата на CO2 бързо се увеличават, което става известно като кривата на Кийлинг, но което по това време е отхвърлено от Националната научна фондация на САЩ, институцията нарича работата му "рутинна" и спира финансирането му.

Но истината става неизбежна, след като дори Научният консултативен комитет на Линдън Джонсън предупреждава за глобалното затопляне от емисии на парникови газове до 1965 г.

Докладът на панела "Възстановяване на качеството на нашата околна среда" предупреждава, че емисиите на изкопаеми горива "могат да имат значителен ефект върху климата; въглеродният диоксид е почти прозрачен за видимата светлина, но е силен абсорбер и заден излъчвател на инфрачервено лъчение ... следователно увеличаването на атмосферния въглероден диоксид може да действа, подобно на стъклото в оранжерия, за повишаване на температурата на долния въздух."

Изменението на климата постепенно ще започне да се разбира по-широко с напредването на 70-те и 80-те години, преодолявайки нежеланието на индустрията да се изправи пред необходимостта от промяна и да се възползва от прогресивни публични личности като принц Филип, сър Дейвид и по-късно вицепрезидентът на САЩ Ал Гор, представяйки проблемите на обществеността.


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Активисти ??? Това да не са ония приказливите , дето знаят само да вият от някоя трибуна , да обещават , да заплашват, да крещят ..... Ония дето през целия си живот на активисти не са засели дори едно дърво или събрали дори една торбичка със ссмет , просто ей така , да дадат личен пример , но изискващи , дори заповядващи ДРУГИТЕ да правят това.Еколозите -пионери са си свършили работата като са показали че има екологичен проблем... сега само трябва да намерим хора на действието да го решат.
56
0
 
2
 
! Отговори
Питам се преди 7 месеца
Кой ли пласира малката Грета по такива световни събития?Там не приемат който и да е. Хиляди еколози от цял свят със стаж и знания надвишаващи тези на това дете десетки пъти няма да бъдат допуснати дори до рецепцията на сградата където се провеждат такива срещи , та какво остава да държат несвързани и истерични изказвания пред толкова световни лидери.Странно. Грета е диагностицирана с болестите си ное. 2018г като Окт. е била пред кметството а Дек. е на срещата на ООН.Като ракета е била значи..
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До ZohanЗащо така и никой не казва, че Сванте Арениус е роднина на Грета Тунберг?Ами защото е далеееечен , много далечен роднина . Нещо като четвърти братовчед на лелята по майчина линия от третия брак на племеника на прадядо му .
54
0
 
2
 
! Отговори
Zohan преди 7 месеца
Защо така и никой не казва, че Сванте Арениус е роднина на Грета Тунберг?
53
0
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 месеца
Кои са ЕКОЛОЗИТЕ използващи един криминален случай като убийството на Джордж Флойд за социалистическа пропаганда в САЩ.
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Онуй там на снимката не е активист, а психично болно индивидче, което е използвано от родителите си и разни други психопати и либерал фашаги
51
0
 
7
 
! Отговори
ПЛАНдемия преди 7 месеца
Прилича на млада консомолка, използвана за партийна пропаганда по страниците на вестника Правда 1954 година
50
1
 
10
 
! Отговори
Martin Bormann преди 7 месеца
Президента Тръмп беше брутален когато я нарече "психично нестабилна". Владимир Путин бе по диполоматичен (както винаги) и сподели, че тя е добро дете и говори искренно, но не е запозната с обстановката и, за съжаление, е използвана от възрастни за тяхна полза...
49
3
 
3
 
! Отговори
Гладна Журналистка преди 7 месеца
Аз предлагам. както за изобразяването на пророка Мохамед падат глави, да се обябви че журналисти пускащи образа на Света грета и светотатстващи със светлото и име, трябва да бъдат наказвани по същия начин. Всеки който пусне нейни снимки да си получи заслуженото.Надявам се да получа някой лев за идеята, а и евра и долъри приемам.
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Екоталибаните и учените разликата е колосална! Няма как човек ползващ разума си да е екоталибан, тоест екоталибан-учен няма. И да изменение на климата има, но това е нещо нормално, също така е нормално да изчезват видове, климатичен апокалипсис няма да има, условията за живот днес на Земята са перфектни - това е истаната, останалото са секта брътвежи.
47
0
 
3
 
! Отговори
ШКАФЧЕТАТА БУЦИ? преди 7 месеца
.
46
1
 
5
 
! Отговори
ДЖИПКО-БИБИТКО преди 7 месеца
КЪДЕ Е ШИФьОРА НА РЕПУБЛИКАТА?
45
0
 
5
 
! Отговори
АРЕСВА ЛИ ВИ ПЪТА? преди 7 месеца
КО СТАНА Е ГЕРБЕЛЮГИ?КЪДЕ Е ДЖИПКО-БИБИТКО?ДА НЕ ИЗБЕГА ЗА ДУБАЙ И ТОЙ?БИ-БИП!
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това на снимката като го видя ми се драйфа
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Отвратително. Няма детство.Използват я.
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е как кои са еколозите - Шорос, Гей-тс и другите рептилоиди, маскирани като хора.
41
1
 
6
 
! Отговори
до анонимен преди 7 месеца
света нямаше да знае за нея ако не бяха режисьорите-------Точно в Десятката!
40
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Браво Грета само напред и мачкай.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонименто света нямаше да знае за нея ако не бяха режисьорите
38
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ей, добре че понякога пускат някоя статия за Грета, че да се обедините в омразата си!Това са единствените статии под които не се делите на комунисти, герберасти, чалгари и пр.Въпреки че, разбира се, Грета, която има милиони последователи по целия свят, не само не й пука за мнението ви, ами даже и не знае че съществувате...

Спонсорирани публикации