Кои са хората, атакувани със зловредния софтуер "Пегас"?

Сред тях са жените, които са били най-близо до Джамал Хашоги
21 юли 2021 17:30, Нели Христова
20
Кои са хората, атакувани със зловредния софтуер "Пегас"?
Снимка: БГНЕС

Активисти, журналисти и политици са сред онези, за които се смята, че са били атакувани от шпионски софтуер, разработен от частна израелска фирма, според ново разследване на вестник The Guardian.Те са в списъка с 50 000 телефонни номера на хора, за които се смята, че са набелязани от клиенти на компанията, NSO Group, от 2016 г. насам.

Софтуерът на NSO заразява iPhone и устройства с Android, за да позволи на операторите да извличат съобщения, снимки и имейли, да записват обаждания и тайно да активират микрофони и камери.

NSO отрича да е извършил неправомерни действия. В изявление на компанията се казва, че софтуерът е предназначен за използване срещу престъпници и терористи и е достъпен само за военни, правоприлагащи и разузнавателни агенции от страни с добри досиета за правата на човека.

Ето какво знаем за някои от тези, които може да са били жертви на "Пегас".

Членове на вътрешния кръг на Джамал Хашоги

Джамал Хашогджи, базиран в САЩ критик на правителството на Саудитска Арабия, беше убит и разчленен в консулството на Саудитска Арабия в Турция през октомври 2018 г.

Според разследването шпионският софтуер е бил използван, за да бъдат наблюдавани двете жени, които са най-близо до Хашоги, както и други членове на неговия вътрешен кръг. Една от жените е Ханан Елатър, египетска стюардеса и съпруга на журналиста.

Шест месеца преди Хашоги да бъде убит, телефонът й е бил атакуван тайно от потребител на "Пегас", според изследване на Amnesty International.

Някой, използващ софтуера, изпраща на Елатър четири текстови съобщения, съдържащи злонамерени връзки между ноември 2017 г. и април 2018 г. Amnesty International казва, че не може да установи дали хакването е било успешно.

"Джамал ме предупреди преди това да се случи", каза Елатър пред Washington Post. "Това ме кара да вярвам, че са били наясно с всичко, което се е случило с Джамал чрез мен."

Въпреки че Хашоги беше женен, той имаше и годеница Хатидже Дженгиз -,турски изследовател. Тя чака пред консулството на Саудитска Арабия в Турция на 2 октомври 2018 г., когато годеникът й е убит. Дженгиз първа съобщава на турските власти, когато той така и не се появява повече.

Дни след убийството, нейният iPhone също е бил атакуван от потребител на Пегас, според анализа на лабораторията за сигурност на Amnesty International. Анализът не може да определи какво е взето от телефона или дали е имало някакво аудио наблюдение, съобщава Washington Post.

"Дълбоко съм шокирана, че съм била обект на атака, докато съм изпитвала такава болка в очакване да разбера какво се е случило с Джамал", написа Дженгиз в Twitter. "Това беше най-лошото време в живота ми и въпреки това убийците са ме шпионирали. Те нямат срам. Те трябва да бъдат изправени пред правосъдието."

Твърди се, че и близък приятел на Хашоги, Уада Ханфар, бивш генерален директор на базираната в Катар мрежа "Ал Джазира", също е бил мишена.

NSO отрича, че нейната технология е била използвана срещу Хашоги или неговите сътрудници.

"Както NSO вече заяви, нашата технология не е свързана по никакъв начин с отвратителното убийство на Джамал Хашоги", се казва в изявление на компанията."Това включва подслушване, наблюдение, проследяване или събиране на информация."

Саудитска Арабия не отговори на обвиненията.

Журналисти

Рула Халаф, редактор на Financial Times

Халаф стана първата жена редактор на вестника миналата година. Според разследването родената в Бейрут журналистка е избрана за възможно наблюдение през цялата 2018 г.

Анализът на данните предполага, че телефонът на Халаф е избран като възможна цел от Обединените арабски емирства (ОАЕ), докато тя е била заместник-редактор на вестника.

"Свободите на печата са жизненоважни и всяка незаконна намеса на държавата или наблюдение на журналисти е неприемливо," Халаф написа в Twitter  в неделя.

Говорител на NSO заяви пред FT, че е потвърдил, че Халаф "не е била цел на Пегас от нито един от клиентите на NSO".

ОАЕ не са коментирали твърденията.

Сесилио Пинеда, убит мексикански журналист

38-годишната Пинеда беше застреляна в автомивка през март 2017 г.

Твърди се, че телефонът на репортера е избран за наблюдение един месец преди тя да бъде убита. Устройството така и не е намерено и не е ясно дали е било хакнато.

NSO отрича софтуерът му или клиентите да са били "по някакъв начин свързани с убийството на Пинеда".

"Корелацията не е равна на причинно-следствена връзка и нападателите, които убиха журналиста, биха могли да научат за местонахождението му в обществена автомивка чрез произволен брой средства, които не са свързани с NSO Group, нейните технологии или нейните клиенти.“

Мексиканското правителство не е коментирало констатациите.

Саболч Пани и Андраш Сабо

Унгарските разследващи журналисти са видни репортери в базираната в Будапеща разследваща агенция Direkt36.

Пани обвинява правителството на Унгария, водено от десния премиер Виктор Орбан, че вижда журналистите като част от заговор срещу него.

Говорител на правителството отрече да знае за събиране на данни, като заяви, че Унгария е "демократична правова държава".

NSO Group заяви, че "няма достъп до данните за целите на своите клиенти".

Активисти и политици

Луджайн ал-Хатлул

Ал-Хатлул е една от най-откровените жени активистки за човешки права в Саудитска Арабия.

Според The Guardian тя е била избрана за евентуално атака с "Пегас" само седмици преди да бъде арестувана през март 2018 г. в ОАЕ, където е учила, а след това принудително се е върнала в Саудитска Арабия.

През този май тя беше задържана от саудитските власти, заедно с редица други активистки жени, като част от очевидната репресия срещу несъгласието, ръководена от престолонаследника Мохамед бин Салман.

Хатлул беше осъдена миналия декември за опит за промяна на политическата система и осъдена на шест години затвор. Тя беше освободена през февруари, след като част от присъдата й беше отменена.

Саудитска Арабия не отговори на обвиненията.

Рахул Ганди

Ганди е доминираща фигура в опозиционната индийска партия Конгрес, която той ръководи по време на изборите в страната през 2019 г., спечелени от премиера Нарендра Моди.

Телефонните номера на няколко други видни фигури от Конгреса също фигурират в изтичането на данни. Не е ясно дали някой от целевите телефони е бил хакнат успешно.

Ганди нарича предполагаемото проследяване "атака срещу демократичните основи на страната ни".

Индийското правителство категорично отрича всякакво "неразрешено прихващане", наричайки твърденията на разследването "лишени от факти".

NSO казва, че "не управлява системите, които продава на проверени държавни клиенти, и няма достъп до данните за целите на своите клиенти".

Адвокати

Родни Диксън КК

Диксън е адвокат със седалище в Лондон, който е водил множество грандиозни дела за правата на човека.

Сред неговите клиенти са Матю Хеджис, британски докторант, арестуван в ОАЕ, и Дженгиз, годеница на Джамал Хашоги.

Той каза пред BBC, че ако потребителите на "Пегас" са успели да подслушат разговорите му с клиентите му, това би било "основно нарушение" на поверителността.

NSO заяви, че "ще продължи да разследва всички достоверни твърдения за злоупотреба и ще предприема подходящи действия въз основа на резултатите от тези разследвания".

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
abe не разбрахте ли 4е БИГ БРАДЪР следи АБСОЛ>ВСИЧКИ ХОРА, почти всеки има смартфон в дясната си ръчица и после се чудим КОЕ Е ЗНАКЪТ НА ЗВЯРА...но БЕЛЕГЪТ МОЖЕ и да е св.ваксиния, не знам. Аз чакам Патрарх Неофит да се изкаже, ТОЙ Е НАШИЯТ ПАСТИР. ГЛАВА НА БПЦ Е ИИСУС, негов наместник Патриарха Български. Просвети ни Господи, Боже мой! Амин!
17
1
 
2
 
! Отговори
Но се повдига ? преди 2 години
За естеството на теслата като инструмент, някой казват, че е малка мотика, други казват, че е инструмент за вадене на пирони, трети - че на т'слата дръжката влезла мъжката - сигурно за тебе се пее в тая песен Тошко.А иначе кокошка или пиле има брадви има мачетета има ножове - се.л.янд.ур.ско е много с теслата! Теслата прекълцва, а не реже Тошко, пилето го боли и е нехуманно...
16
1
 
2
 
! Отговори
Мое ли да кажете ... преди 2 години
На Тошко Сценаристчето, че това с теслата и рязането на главите на пиленцата е нехуманно отношение към животните и си загубихте Васил Божков като спонсор, той пък си е загубил главата или поне след разреза от сабята едвам се крепи на тялото му ...
15
0
 
1
 
! Отговори
Смях ... преди 2 години
Това за по-добре да слуша Китай отколкото ЦРУ и Мосад е вярно. Това като ония виц: Откакто съм си сложил знамената на Ислямска държава, АлКаида и Хамаз и гордо се веят на покрива не съм се чувствал в по-голяма безопасност през живота си!
14
0
 
1
 
! Отговори
Как Кой преди 2 години
Враговете на Юдею-Семитите, разбира се, които според тях са всички Гоим!
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре да ме подслушва Китай, отколото МОСАД и ЦРУ.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 11 Абе, вярно е, че масово хората изтрещяха. Значи за 7 милиарда население някой подслушва 50000 номера(това може да са и 10000 човека). Прави 1 на всеки 70 000 човека на планетата. Но лично всеки един от нас е толкова важен за службите, че точно него подслушват и трябва да си сваля батерията на телефона и да носи шапка от станиол. Дискусията е за подслушване на отявлени дисиденти, известни адвокати, политици като Макрон(даже не и като наш Баце маловажни).
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един ден ще проумеете, че едни и същи хора стоят в сянка и ръководят от нея технологичните "гиганти" ARM, Intel, AMD, Apple, Google, Amazon правейки така че всяко произведено от тях устройство да има "задни вратички".
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Акциите на Хуавей скочиха след тази новина. Само хуавей ще се купува. Кой ще купува айфон, който не може да се изключва и не може да му се сваля батерията?
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Жожо Верно ли? Всеки андроид се хаква по един и същи начин. Много големи капацитети се навъдихте...
8
2
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Кажи му "семит" и го хвърли в Етна. Ислямът е създаден като прикрита форма на юдаизма,след като тези,които сме насилени да приемем другият юдаизъм-християнството въведохме с щедрост Светото паганство в него. Всъщност ние разпъваме Христос,защото претенцията му да бъде бог в един свят,в който няма никакви богове сме приели за еврейска шизофрения. Евреите създават християнството на база тива,че 66 година разрушаваме Храмът им на разварат и холокост.
7
1
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Това не са хора а талибани :)))
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само банкери няма,иначе активисти-НПО,общественици,представители на корпорации,асоциации,агенции,съюзи и др,а журналисти и политици-представители на 4-те власти.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво дтана след като разчлениха онзи вътре в Турското посолство? Нищо, нали?Запада се интересува само когато имат изгода.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите ушковци отдавна са в "занаята"... от време на време изтърват по някой запис тип Ало Танов съм, Проста Кърджалиска ...Българската версия на Пегас се казва... ***..де...р..т хахаха
3
3
 
9
 
! Отговори
Жожо преди 2 години
Затова беше цялата атака срещу Huawei че бяха невъзможни за хакване....
2
3
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Тази Програма е добра - наблюдават хора които гледат порно и ги записват голи как пъшкат . А иначе са Публични Хора - с религия която забранява алкохол и оргии . Най-*** е за гейовете - бъркат си по дупките и ги записват - след това ги изнудват .Които живеят нормално - не са интересно за Пегас - Престъпниците също ги хваща .*** е че Фирми трупат данни за Реклами - ако си говорите с жената на саме и кажете че трябва да отидете на зъболекар - веднага се показват реклами за клиники .
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странно, че този път не е Русия.

Спонсорирани публикации