Западът праща оръжия на Украйна, но те няма да й помогнат срещу Русия

Ракетите, които тя получава, са с прекалено малък обсег
Обновена: 21 яну 2022 13:34 | 21 яну 2022 13:08, Нели Христова
232
Западът праща оръжия на Украйна, но те няма да й помогнат срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Великобритания и САЩ изпратиха леки противотанкови оръжия в Украйна, за да помогнат за отблъскването на това, което западните лидери смятат за предстояща инвазия на Русия.

Русия е събрала повече от 100 000 свои войници - подкрепени от танкове и тежка артилерия - за да обгради Украйна на пет ключови фронта.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза на пресконференция в сряда, че очаква неизбежна инвазия, въпреки че Русия отрече, че планира да нахлуе, да атакува или да "прави каквото и да е" с Украйна.

И САЩ, и Обединеното кралство изпратиха усъвършенствани противотанкови оръжия в Украйна, които да бъдат използвани в отбрана в случай на руска инвазия. Даренията идват след години на обща подкрепа за модернизация от страна на страните от НАТО за Украйна, която беше жестоко ударена от Русия в отцепилите се региони Донбас и Крим през 2014 г.

Възможна мотивация за руска инвазия е опасенията относно задълбочаването на връзките между Украйна, която е бивша съветска държава, и НАТО. Руският президент Владимир Путин каза, че Русия няма да толерира по-близки отношения между двете, въпреки отричането от страна на алианса, че Украйна ще стане член.

Голяма част от НАТО - включително Германия - се колебае да снабди Украйна с модерни оръжия от страх да не провокира Путин.

Преди това САЩ доставяха много модерни противотанкови ракети Javelin, докато Обединеното кралство в момента изпраща по-леки противотанкови ракети NLAW. Но с обхват от около 2500 метра за Javelin и 600 метра за NLAW, тези оръжия с относително малък обсег, макар и ефективни срещу танкове, бронирани превозни средства и дори ниско летящи хеликоптери, вероятно ще имат малко въздействие.

Руските военни ще могат да атакуват военните на Украйна с ракети и тежка артилерия, разположени дори на стотици мили от всяко потенциално бойно поле, казват водещи експерти пред VICE.

Тази седмица министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс каза пред парламента, че стотици отбранителни противотанкови оръжия – по-късно идентифицирани като NLAW - лека противобронирана ракета, разработена от Обединеното кралство и Швеция – се изпращат с полет към Украйна. Те ще допълнят доставените от САЩ повече от 200 ракети с по-голям обсег и по-сложни противобронени ракети Javelin, които вече са в страната.

"Взехме решение да снабдим Украйна с леки противобронени отбранителни оръжейни системи", каза Уолъс в понеделник. "Те са с малък обсег... но въпреки това това ще накара хората да спрат и да си помислят какво правят и ако танковете влязат в Украйна, нахлуят в нея, тогава те ще бъдат част от защитния механизъм на страната."

Анализатор на разузнаването на НАТО в Брюксел, който не е упълномощен да говори с медиите, поставя под съмнение това.

"Това би било вярно, ако не съществуваше факта че руснаците ще убиват украинците експоненциално по-далеч от ограничения обхват на тези системи", казаха те.

Смята се, че NLAW има ефективен обхват от около 600 метра, който може да бъде изтласкан до 1000 метра от квалифициран оператор. Системата Javelin, която е направлявана и много точна, има приблизителен обхват от около 2500 метра и би нанесла значителни щети на руската броня, ако е в обсега.

Но проблемът според анализатора Роб Лий, бивш морски пехотинец на САЩ, който изучава отблизо руските въоръжени сили, е, че Русия е малко вероятно да участва в битки под толкова близко разстояние.

"Javelin са добри в удрянето на танкове, но мисля, че Русия ще се опита да избегне градските райони, където биха били най-ефективни, и вероятно ще използват много тежка артилерия преди всякакви настъпления, които могат да ранят или убият украински войници", казва Лий. "Javelin и NLAW могат да унищожат руски танкове, но не мисля, че биха променили значително хода конфликта, ако Русия ескалира."

Руските сили, според анализатори и изтекли доклади на американското разузнаване, са организирани в около 120 или повече батальонни тактически групи (BTG) от около 800 войници всяка. Тези групи се поддържат от ракети с голям обсег и артилерия.

BM-30 Smerch е една такава система. Тя изстрелва 12 300 мм ракети наведнъж с обхват от около 90 км.

Бивш войник от специалните сили на Обединеното кралство, който в момента служи като съветник по сигурността в региона, се съгласи, че е малко вероятно западните оръжия да причинят много щети.

"Освен ако Русия не влезе в градовете, системата NLAW няма да направи много, защото момчетата, които ще се опитват да ги изстрелят, ще бъдат мъртви, ранени или разпръснати от ракети с голям обсег и артилерия, без да се отчита огромното предимство на Русия във въздушната сила", обяснява той, пожелавайки анонимност. "Руснаците вече са планирали да избегнат подобни близки ангажименти."

По-лошо за украинците е способността на Русия да унищожи военната инфраструктура, комуникационни и логистични системи чрез крилати ракети и системи за балистични ракети. Те вече са в игра.

"Крилатите ракети "Калибр" (обхват 1500-2500 км) и балистичните ракети с малък обсег "Искандер-М" (500 км) са с по-голям обсег от всичко, което Украйна има, и могат да поразяват цели в Украйна, докато Украйна не може да направи същото срещу Русия", обяснява Лий.

Такива оръжия могат лесно да унищожат способността на Украйна да координира отбраната, да маневрира силите си или дори да снабдява ангажираните части с храна и боеприпаси, без да излага на риск нито един руски войник.

"До края на първата седмица частите на Украйна ще бъдат сами и всичко, което не е унищожено, ще трябва да се обърне към тактиката на бунтовниците", казва бившият британски войник.


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
1
 
1
 
! Отговори
Македонско девойче преди 4 месеца
Много военни специалисти тука.
208
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Продължавате да дърпате дявола за опашката. Лошото е , че след всяка световна криза, следва голяма война. И ми се струва, че обратното броене е започнало.Русия ще премачка Европа като валяк.
207
0
 
5
 
! Отговори
Пурко преди 4 месеца
Няма да има близки боеве.Ще хвърчат ракети отдалече.
206
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Някакъв сънува колко войска можела да мобилизира Украйна. Смееех. Хората ти казват че Русия може да унищожи от хиляди километри комуникационни и логидтични центрове както и военната инфраструктура бе м.. И
205
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 214Алелее,колко си пr ost 40 млн Украйна можела да мобилизира 5 млн. войници. А 146 млн. Русия колко може да мобилизира при нужда бе пингвин?
204
1
 
10
 
! Отговори
Михали преди 4 месеца
За да мобилизираш 5 млн. души и да ги оборудваш и въоръжиш, се иска време. Не ми е ясно от къде ще се вземе то.
203
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Със сигурност ушаNkите ги чакат неприятни изненади,40 милионна Украйна не е за подценяване.
202
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
100хиляди *** не могат да превземат Украйна, която може да мобилизира минимум 5 млн.воиници.
201
4
 
2
 
! Отговори
МИРО преди 4 месеца
НАШИЯТ НЕКАДЪРНИК КЪДЕ ЩЕ СЕ СКРИЕ!!!???ПЪЛНА СРАМОТА И ПОЗОР!!!
200
5
 
19
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 4 месеца
Поредните НАТОВСКи полюции....май е време за памперсите..??!!!
199
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Западът праща оръжия на Украйна, но те няма да й трябва . Са сметка на това и пра внуците на Украинците няма да могат да го изплатят. Това не е подарък а пладнешки грабеж със съдействието на алчни и корумпирани украински лами. Капиталистите окупатори подаръци не правят.
198
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да дава още много оръжия......колкото повече *** умрат ...по добре
197
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Въпрос: С кой граничи Русия?Отговор: С който си иска!
196
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украйна складира атомно оръжие в Чернобил.
195
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ем добре , ама нали Русия каза, че няма да напада ? Щом е казала, значи няма...
194
4
 
12
 
! Отговори
Дедо от село преди 4 месеца
Преди 4г. на срещеща м/у Путин и Меркел тя го е попитала съвсем дипломатично: дали за 10 дни може да завземе Украйна.Той помълчал,замислил се и казал: даже и за по-малко./в.ж. в youtube/
193
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Никой не знае какво имат украинците , да не останат някои много изненадани .
192
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нелито все такива статии пише - съвсем не крие презрението си към Запада и Украйна, сигурно се подмокря всеки път като става дума за Путин и военната мощ на Рассия
191
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пълни руснашки глупости. Наистинаруснаците могат да приложат това което приложиха в Грозни и Алепо да разрушават цели квартали заедно с населението им, но мисля че с подобна тактика ще си навлекат омразата на целия свят и особено на украинците. Ако пък решат да воюват само с украинската армия без да избиват безразборно цивилното население тогава Русия няма никакъв шанс за победа.
190
6
 
11
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
Сценарий 2: От Беларус удар на ЮГ към границата с Молдова - Това са части на ВДВ, Спецназ. Едновремено с това от юг Черноморския флот затваря Буквално цялата територия на Украйна в огромен котел. Ако Рашките са достатъчно бързи олигарсите няма как де се измъкнат на Запад ще трябва да поискат убежище в някое от западните посолства.